16.1 C
Timișoara
marți 14 mai 2024

Cinci lucruri pe care copiii le învață jucându-se cu puzzle-uri

Puzzle-urile sunt jucării ieftine și clasice pentru copiii mici. Acestea vin în diferite tipuri, sunt fabricate din diferite materiale și au diferite niveluri de dificultate. Chiar și bebelușii pot explora puzzle-uri simple care constau din două piese care se pun împreună. Puzzle-urile sunt produse cu grade de complexitate în creștere pentru a inspira abilitățile copiilor pe măsură ce aceștia cresc. În plus, există multe sarcini pe care le facem în viață care sunt similare cu puzzle-urile. De exemplu, aranjarea lucrurilor într-o cutie sau într-o pungă este similară cu procesul de asamblare a pieselor de puzzle.

Jocul cu puzzle-uri oferă o oportunitate excelentă de a crește abilitățile cognitive și abilitățile motorii fine. Dar poate fi, de asemenea, un moment de dezvoltare a abilităților sociale, emoționale și de limbaj, dacă părinții folosesc cu atenție timpul petrecut jucându-se cu acest tip de jucărie. Iată cinci lucruri pe care copiii le învață jucându-se cu puzzle-uri:

1. Vocabular spațial: folosiți cuvinte precum întoarcere și rotire în timp ce îi ajutați pe copii să pună piesele de puzzle laolaltă. Copiii învață, de asemenea, termeni precum deasupra, dedesubt și lângă, atunci când descriu pozițiile relative ale pieselor.

2. Secvențierea: Pentru unele jocuri de puzzle copii, ordinea în care sunt asamblate piesele este importantă. Copiii aud și învață numerele ordinale și cuvintele care indică locul relativ într-o secvență, cum ar fi primul, al doilea, al treilea și ultimul. De asemenea, aceștia pot fi încurajați să povestească secvența în care au asamblat piesele pentru a le extinde înțelegerea procesului de formare a secvențelor.

3. Rezolvarea problemelor: Copiii învață să analizeze o problemă și să ajungă la o soluție pe măsură ce pun piesele cap la cap. Este posibil să fie nevoie să învețe să lase deoparte piesa pe care speră să o adauge la puzzle copii, în timp ce caută o altă piesă care să se potrivească la locul ei. De asemenea, ei pot învăța că există mai multe moduri de a completa puzzle-ul pe măsură ce îl recompun din nou și din nou. Pe măsură ce se joacă cu puzzle-uri împreună cu colegii lor, își descriu reciproc strategiile și colaborează pentru a rezolva dificultățile.

4. Finalizarea sarcinii și persistența: Procesul de asamblare a unui puzzle copii se termină definitiv atunci când acesta este rezolvat. Copiii se simt frustrați atunci când nu pot asambla cu ușurință un set de piese, dar dacă se străduiesc să își gestioneze emoțiile, se bucură de reușita îndeplinirii sarcinii. Înfruntând aceste sentimente, copiii își dezvoltă perseverența, adică abilitatea de a continua o sarcină în timp ce se confruntă cu dificultăți.

Jucarii ieftine – oferte

5. Motricitate fină și coordonare ochi-mână: Copiii își perfecționează abilitățile de motricitate fină și de coordonare ochi-mână pe măsură ce manipulează piesele de puzzle copii pentru a le asambla. Aceștia își dezvoltă mușchii fini ai mâinilor care le permit să prindă piesele și să le mute cu precizie.

Bebelușilor mai mari și copiilor cu vârsta sub 2 ani le pot plăcea puzzle-urile cu piese ușor de apucat. La început, copiii pot avea succes cu puzzle-uri care au câte o piesă pentru fiecare imagine. De exemplu, un puzzle cu animale ar putea avea piese în formă de pisică, câine și pasăre, fiecare dintre acestea fiind așezată într-un anumit loc. Mai târziu, pe măsură ce copiii de 2 sau 3 ani și preșcolarii stăpânesc aceste abilități, pot încerca „puzzle-uri cu tăviță” cu mai multe piese care se pun împreună pentru a forma o singură imagine. Pe măsură ce cresc, copiii se pot bucura să încerce puzzle-uri mai complexe cu tavă. Puzzle-urile tridimensionale, cum ar fi stivuirea inelelor sau potrivirea paharelor, le stimulează, de asemenea, abilitățile și gândirea.

Pentru a beneficia de jocul cu puzzle copiii mici trebuie să aibă acces la puzzle-uri care au un nivel de dificultate adecvat pentru stadiul lor actual de dezvoltare. Aceștia beneficiază, de asemenea, de accesul la puzzle-uri pe care le pot asambla în mod independent. Acest lucru le oferă posibilitatea de a-și dezvolta mușchii, coordonarea mână-ochi și strategiile de rezolvare a problemelor prin practică repetată. Copiii se bucură de percepția de a finaliza o sarcină cu succes și pe cont propriu în timp ce asamblează și dezasamblează puzzle-urile. Este o idee bună să le păstrați într-un loc în care copiii să poată ajunge ușor la ele și să le pună deoparte. De asemenea, puteți menține interesul copiilor pentru aceste jucării prin schimbarea din când în când a selecției de jucării ieftine disponibile.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Universitatea Politehnica Timișoara în Anul Alumni UPT, la 100 de ani de la absolvirea primei generații de ingineri

Dacă Politehnica, foarte probabil cel mai important brand al Timișoarei și al Banatului, și-a creat reputația de cea mai bună din...

Peste nouă sute de locuri de muncă oferite șomerilor FOTO-VIDEO

Marți a avut loc o nouă ediție a bursei generale a locurilor de muncă organizată la nivel național de către Agentia Județeană pentru Ocuparea...

Citește și :