Chiriaşii români din Anglia vor fi verificaţi de Poliţie

9725

Consiliile din cel puțin două zone ale Londrei, din est și din nord, au anunțat că vor controla locuințele închiriate în special de imigranți, pentru a constata dacă nu se încalcă legea cu privire la suprapopulare.

Unii chiriași români au fost anunțați de proprietari că vor fi verificați de inspectorii consiliilor pentru a se constata câte persoane locuiesc, de fapt, în casele închiriate. Inspecțiile se fac mai ales că în luna aprilie proprietarii trebuie să își prelungească licențele de închiriere.

O româncă spune că a fost anunțată de proprietar că va primi vizita celor de la Consiliul din Barking și i s-a spus ca la momentul controlului să nu fie mai mult de cinci oameni în casă. Asta pentru că, de cele mai multe ori, casele sunt închiriate de 2-3 persoane, pentru ca apoi să fie subînchiriate, ceea ce duce la situații în care într-o locuință cu patru dormitoare să locuiască 10-12 oameni sau chiar mai mulți.

Pe pagina Consiliului Harrow se arată că, în perioada decembrie 2015 – martie 2016, vor fi făcute verificări prealabile pentru reînnoirea licențelor de închiriere ce va avea loc în aprilie 2016. Motivul ar fi „reclamațiile cu privire la supraaglomerare, comportament anti-social, lipsa containerelor de gunoi și lipsa facilităților pentru stingerea incendiilor”.

De asemenea, este vorba și despre preocuparea Consiliului Harrow de a „proteja sănătatea, siguranța și bunăstarea ocupanților”, după cum se arată pe pagina de Internet a instituției.

Vestea s-a răspândit și pe grupurile de Facebook, unde oamenii au început să discute despre subiect. Pe unul dintre grupuri se dau și sfaturi în legătură cu ce să faci dacă ești supus unei astfel de inspecții. Astfel, o româncă le sfătuiește pe celelalte să ascundă din haine și din jucăriile copilului. Alții se lamentează că au paturi în fiecare cameră, ceea ce ar demonstra că în casă locuiesc mai multe persoane decât ar avea dreptul, conform legii.

Cineva a spus că a rezolvat problema scoțând în ziua inspecției din casă un pat, un dulap și un frigider.

Unul dintre chiriașii a povestit că a fost deja vizitat de o comisie formate din doi inspectori și doi polițiști. A fost întrebat câte persoane locuiesc în casă, i s-a cerut contractul de închiriere și a fost controlat șifonierul dintr-o cameră.

Cineva, tot pe Facebook, îi sfătuiește pe cei verificați să declare că trebuie să le vină în vizită părinții din România, cărora le-au pregătit o cameră.

Ce spune legea

Legea britanică ce se referă la locuințe și la numărul de persoane care pot locui într-un anumit spațiu este destul de clară.

Astfel, potrivit legii locuințelor (Housing Act, 1985, modificată în 2008) o casă este considerată suprapopulată dacă două persoane de sex opus, care nu sunt soți și soție (parteneri) locuiesc în aceeași cameră.

Raportat la numărul de camere, legea britanică spune că nu pot locui mai mult de 2 persoane într-o camera. Într-un apartament cu o cameră, pot locui 2 persoane, în 2 camere 3 persoane, în 3 camere maxim 5 persoane, în 4 camere maxim 7, 5 persoane (jumătate de persoană se consideră un copil), iar peste 5 camere câte 2 persoane în fiecare cameră. Raportat la suprafaţa camerei, până la 6,5 mp poate fi folosită doar de un copil, , între 6,5 – 8,3 mp un adult, între 8,3 – 10,2 mp un adult şi un copil, iar pentru 2 adulti este necesară o suprafaţă de minim 10,2 mp.

Un proprietar care permite suprapopularea casei comite o infracțiune. Însă, dacă suprapopularea este cauzată de ocupant/chiriaș, atunci acesta este vinovat și va fi penalizat conform legii.

Sursa: Ziarul romanesc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.