24.7 C
Timișoara
sâmbătă 22 iunie 2024

Cea mai importantă colonie de vânturel de seară din România se află în Banat

Hunedoara Timișană este o arie de protecție specială avifaunistică, zonă protejată situată în vestul țării, pe teritoriile administrative ale Arad și Timiș.
Zona a fost declarată Arie de Protecție Specială Avifaunistică prin Hotărârea de Guvern nr. 1284 din 24 octombrie 2007 și se întinde pe o suprafață de 1.537 hectare.
Aria protejată Hunedoara Timișană reprezintă o zonă naturală în Câmpia de Vest – terenuri arabile, pășuni, pajiști, vii și livezi – ce asigură condiții de hrană, cuibărit și viețuire pentru mai multe specii de păsări migratoare, de pasaj sau sedentare, unele protejate prin lege.

hunedoara timisoana rezervatieRegiune de câmpie cu zone agricole şi păşuni aride, Hunedoara Timișană este habitatul tipic a două specii dumbrăveancă (Coracias garrulus) și a vânturelului de seară (Falco vespertinus), specii de interes conservativ global, cum se consemnează în Natura 2000, rețeaua ecologică de arii protejate ce are scopul să mențină într-o stare de conservare favorabilă o selecție a celor mai importante tipuri de habitate și specii ale Europei.

Ambele specii folosesc ariile din zona protejată a Banatului ca terenuri de vânătoare.
Colonia de vânturei se află în cuiburile de cioară de semănătură din trei pâlcuri de salcâm, care sunt afectate într-o oarecare măsură de intervenţia omului, prin tăierea arborilor şi deranjul coloniei de către vânători în timpul cuibăritului.
Zonă protejată a Hunedoarei Timișene găzduiește cea mai importantă colonie de vânturel de seară din România şi a doua ca mărime din Bazinul Carpatic, unde se desfăşoară un proiect Life pentru salvarea speciei, spune tot Natura 2000.
Vânturelul de seară este singura specie de pasăre răpitoare de la noi din țara care cuibărește în colonii.
Este o pasăre migratoare care sosește în luna aprilie și pleacă în a doua jumătate a lunii septembrie.
Perioada de iarnă o petrec în ţările călduroase la sud de ecuator. (sursa: Wikipedia, Natura 2000, Info-Delta)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Grupul Maxagro și evoluția sa, în prezentare

„Cred că secretul nostru este că ne susținem unii pe alții, tot timpul”, a spus Alexandra Zifceak, manager în cadrul grupului Maxagro, prezentă la...

,,Vă garantez că nu o să fac o zi de pușcărie”. Cum s-a umplut de ridicol și vinovăție justiția din România în cazul Mario...

„Eu nu mai vreau să aud de România cât voi trăi. Vă garantez că nu o să fac o zi de pușcărie”, spunea Mario...

Citește și :