8.1 C
Timișoara
sâmbătă 27 aprilie 2024

Cele mai frumoase ritualuri de Crăciun din lumea largă

Naşterea Mântuitorului Iisus Hristos are o semnificaţie cu totul aparte pentru toţi creştinii. De aceea, Crăciunul este sărbătorit cu mult fast pe toate meridianele Globului.

În micul oraş în care Mântuitorul a văzut lumina zilei, în Bethleem, localnicii împodobesc bisericile şi casele cu ghirlande de lumini. În centrul oraşului este plasată o stea uriaşă, simbolul celei despre care se spune că a apărut pe cer în noaptea naşterii lui Iisus. În Ajun, localnicii pornesc spre Biserica Naşterii Domnului, ca să asiste la slujba de la miezul nopţii.

Dar ce se întâmplă în alte părţi ale Globului?

La celălalt capăt al planetei, în Brazilia, Crăciunul se sărbătoreşte la 30 de grade Celsius. Cel mai aşteptat moment este „Presepio”, adică împodobirea sfintei iesle în care s-a născut Iisus. Ieslele sunt amplasate în biserici, dar şi în casele creştinilor. În Ajunul Crăciunului, la miezul nopţii, brazilienii merg la biserică, la festivitatea numită „Misa de Gallo” (masa cocoşului).Potrivit tradiţiei, un cocoş ar fi cântat în dimineaţa zilei de 25 decembrie, vestind naşterea Mântuitorului.

Pe bătrânul continent, în Germania, tradiţiile de Crăciun încep în prima săptămână a lui decembrie, când se aprinde prima dintre cele patru lumânări de pe coroana de Advent (simbol creştin, amintind de venirea lui Mesia).

În fiecare duminică, cei mici le aprind una câte una, până pe 25 decembrie. Din seara de Crăciun şi până în zori, germanii ard în sobe o buturugă, care să-i apere de rele tot anul.

În Marea Britanie, Ajunul Crăciunului este ziua cea mai lungă din an. Gospodinele pregătesc curcan umplut cu castane pentru masa de sărbătoare, iar copiii merg cu colindul. Seara, micuţii se întorc acasă şi-i scriu o scrisoare Moşului. Pun plicurile în sobă, astfel încât dorinţele lor să iasă pe coş şi să ajungă la moş. Cadourile se deschid a doua zi, după ce familiile au luat prânzul festiv.

La italieni, mirajul Crăciunului începe de pe 8 decembrie, când se împodobeşte bradul, şi ţine până pe 26 decembrie. Cel mai tânăr membru al familiei amenajează o iesle în miniatură, în care este aşezat pruncul Iisus. Acest lucru se petrece doar în noaptea de 24-25 decembrie. Cât despre daruri, în nordul ţării sunt aduse de Moş Crăciun (Babbo Natale), în timp ce în sud, cea care le aduce este vrăjitoarea Belfana, care vine pe o mătură.

Sărbătoarea Crăciunului începe în Danemarca la miezul nopţii de 24 decembrie, când toată familia mănâncă o budincă specială. Aceasta conţine o migdală, iar cel care o găseşte are noroc tot anul. Copiii primesc cadouri de la Julemanden (Moş Crăciun), care vine însoţit de un cor de spiriduşi. Drept răsplată pentru darurile primite, copiii îi lasă Moşului lapte şi budincă de orez pe pragul casei, pentru ca el să prindă puteri.

Sursa: clickpentrufemei.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Florin Poenariu, pictorul care a primit o distincție de la Ministerul Culturii, duce mai departe tradiția veche de peste două secole

Iconografia este un meșteșug transmis din generație în generație în familia Poenariu din Laz, satul din județul Alba. Cu ocazia vernisajului expoziției „ICOANE DIN...

Din ateliere – pe simeze. +40 de artiști timișoreni expun în Galeria Helios

„Prezențe artistice semnificative din atelierele Uniunii Artiștilor Plastici filiala Timișoara”. Așa se intitulează demersul plastic propus de o serie de artiști vizuali timișoreni. Este...

Citește și :