16.6 C
Timișoara
duminică 3 martie 2024

Biblia pierdută a timişoreanului Igor Bergler, cea mai vândută carte românească din ultimii 20 de ani

A doborât, rând pe rând, record după record! Cartea eveniment a anului 2015, Biblia pierdută, a timişoreanului Igor Bergler, se apropie de 51.000 de exemplare vândute în patru luni. Este, în acest moment, susţine Editura Rao, cea mai vândută carte, în ultimii 20 de ani, a unui autor român!

Editura Rao vine cu detalii: Biblia pierdută a stabilit primul record la prevânzare – cel mai mare din istoria României, peste 10.000 de exemplare, apoi cel de vânzare în primul weekend la apariția în librarii — 3.200 de exemplare, a devenit cea mai vândută carte la cea dea 22-a ediție a Târgului Internațional de Carte Gaudeamus—cel mai mare târg al României, cu peste 1.600 de exemplare vândute. Tot aici, cei 125.000 de vizitatori ai târgului au ales Biblia pierdută cea mai râvnită carte a acestei ediții. Cartea a depășit 20.000 de fani pe Facebook!

Opinie: atât de multe exemplare vândute, caz rar și pentru autori celebri

„Trebuie să nu uităm nicio clipă că în România, arareori o carte a unui autor autohton trece de 5.000 de exemplare. Iar dacă o face, devine bestseller. E foarte greu să facem comparații cu vânzările de dinainte de ’89, pentru că atunci cărțile se tipăreau în tiraje uriașe și vânzările erau oarecum controlate. În orice caz, nu putem vorbi despre condiții de piața liberă. De aceea spune că avem de-a face cu cea mai vândută carte românească din ultimii 20 de ani, dar cu rezervele specificate, am putea spune că este una dintre cele mai vândute cărți românești din istorie. În orice caz, atât de multe exemplare, atât de repede, sunt rare și pentru autori celebri de bestseller-uri internaționale”, declară Ovidiu Enculescu, director general al Rao.

„Avem de-a face cu o carte unică, nu numai în literatura română. E o carte pe care o putem asemăna, schimbând ce e de schimbat, cu filmele lui Tarantino. Nu este o carte care flatează literatura de consum, literatura care cultivă misterele de budoar, misterele de frizerie, de cabinet de coafură, așa cum a făcut Dan Brown, de pildă. N-are nicio legătură cu Dan Brown, dimpotrivă, cartea lui este o formă de a destructura tipul acesta de literatură de rețetă. Așa cum face, de pildă Cervantes în Don Quijote”, apreciază criticul Pavel Șușară, iar Mihai Iovanel e de părere că „dincolo de partea agreabilă că Bergler oferă thrillerului său o componentă românească prin motivul Vlad Țepeș-Dracula, cartea se dovedește mult mai inteligentă și mai palpitantă decât ar fi părut în urma unei „nelecturi avizate”. Pe scurt, este vorba de cel mai bun thriller publicat până acum de un autor român”.

Autorul explică succesul fulminant al cărții

Biblia pierdută a apărut în condiții grafice excepționale — coperta cartonată, cu supracoperta în formatul colecției „RAO Class”. Este „o carte care place foarte tare și pe care cititorii și-o recomanda unul celuilalt. Acest bulgăre de zăpadă care se numește în marketing „Word of mouth” este în egală măsură responsabil de succesul fulminant al cărții”, spune autorul (foto https://www.facebook.com/bergler.igor).

Editura Rao se pregătește să lanseze cartea în limba română atât pe Amazon.com, cât și în format digital pentru Kindle și ibooks. Biblia pierdută a fost tradusă în limba engleză sub titlul de „The Lost Bible” de către Jean Harris. Următoarea carte a lui Igor Bergler, „Ultimul secret al lui Lincoln”, urmează să fie lansată în toamna acestui an.

Alte subiecte :

Liceele din Timiș care încurajează elevii să scrie literatură și texte jurnalistice

Zeci de elevi din Timiș și o profesoară de la Colegiul Loga din Timișoara au fost premiați la un concurs de articole, creații literare...

Timișul se află în topul județelor cu cei mai bine plătiți salariați din România

Discrepanțele salariale sunt mari de la un județ la altul în vestul țării, potrivit unei analize a Ziarului Financiar, întocmită pe baza statisticilor oficiale. Potrivit...

Martie la Timișoara

Citește și :