Bază sportivă Uszoda a devenit cu încetul depozit de gunoaie Foto-Video

220

Terenul viran numit cu multă imaginație Parcul Central își târâie cu greu zilele în așteptarea meșterilor ce se vor apuca (sau nu) de treabă. Oricum termenele nu au nici o valoare la noi. Contractele nu le bagă în seamă nici cel mai amărât antreprenor.

Într-o margine de parc se află o ruină ce cu greu poate fi definită. E un fel de încropeală cu niște ziduri de cărămidă și două gropi de gunoi imense în mijloc. Cu mare greutate poate cineva străin de oraș să-și imagineze că cele două gropi au fost cândva două piscine cu destul ștaif pentru anii când au fost construite.

Mai mult de jumătate de secol tinerii (de atunci) din oraș aici au învățat să înoate. Ori de singuri, ori de cele mai multe ori cu așa zișii meșteri de înot. Sub atenta lor supraveghere copii în câteva zile puteau să se bălăcească fără frică în orice apă. Ștrandul Usoda (Uszoda) poate a avut și un alt nume, dar nimeni nu-l cunoaște decît așa. Ziua era deschis ca ștrand pentru oricine cu două bazine din care unul cu apa ceva mai mică iar celălat apa mai adâncă. Avea o bună bucată amenajată cu nisip fin ca la o plajă serioasă dar și umbra câtorva copaci semeți. Seara aici se țineau cursurile de înot.

Chiar și echipe de polo în anii de demult mai veneau aici vara să se antreneze când nu se putea la ILSA ori la Neptun. Bătrânul ștrand nu mai este în grija nimănui. O bucată de vreme a fost în administrarea unui club sportiv școlar. A trecut la primărie și de atunci a început paragina. Soarta stabilimentului a fost o adevărată minge de ping-pong. Ba se promitea u renovare totală, ba se treca în cealaltă extremă și se dorea desființarea totală. Ambele părți aveau argumente. Dar ca la noi la nimeni. Cine are idei nu are neaparat fonduri bănești sau bune intenții. Edilii au aruncat diverse propuneri. Se va face un teren de baschet. Ba se va dărâma totul și se mărește suprafața parcului.

Un timp au locuit acolo, în condiții precare, două eleve sportive de mare perspectivă ce împreună cu mama lor făceau eforturi de a rămâne în minuscula lor căsuță. A urmat perioada de mizerie totală în care năpăstuiții soartei veneau aici ca la hotel. Iar la plecare lăsau un haos și o mizerie greu de imaginat. Până la o posibilă folosire rațională a fostei baze sportive totul se distruge sub apăsarea timpului. Dar și hoții de materiale au dat o mână de ajutor la distrugere.

De decenii nimeni nu mai e interesat să facă nimic. Orice ar fi binevenit decât actualul focar de infecție. Cu doi ani în urmă un SRL ar fi dorit să renoveze sumar complexul pentru a oferi copiilor un spațiu de joacă și de evenimente artistice. Nu au primit nici un răspuns chiar dacă nu cereau nici un ban de la municipalitate.

Toți cei ce au prins drag de sport și de apă aici regretă vechiul ștrand. Cel mai ciudat este că orașul nu are un ștrand decent al municipalității. Singurele bazine particulare sunt ori prea scumpe ori veșnic aglomerate. Celebrele bazine cu care au fost câștigate alegeri locale au rămas evident în veșnic proiect ce poate fi scos la fiecare patru ani.

LĂSAȚI UN MESAJ