Atenție mămici și viitoare mame! În primele 1.000 de zile, alăptarea reduce riscul de obezitate viitorului adult-VIDEO

602

Organizația ”Salvați Copiii România” a ajuns marți seara, la Timișoara, prin intermediul ”Caravanei Primelor 1.000 de zile”. Programul prevede conștientizarea și importanța alăptării pentru mamă și copil. Caravana constă într-o serie de 10 evenimente educaționale dedicate proaspeților și viitorilor părinți.

Printre speakerii prezenți în cadrul conferinței, s-au numărat: Dr. Mihai Gafencu- Președinte Salvați Copiii România, dr. Gabriela Olariu- Medic neonatolog, Mihaela Erimescu-Psihopedagog și Gianina Romanescu- Educator SAMAS. Medicii profesioniști au abordat subiectul alăptării din mai multe perspective, precum: importanța nutriției pentru mamă și copil, beneficiile alăptării pentru mamă și copil sau drepturile mamei care alăptează.

„Trăim în era bolilor metabolice, carențelor, a obezității, a malformațiilor, a stresului, a disfuncționalităților de tot felul și alegem în fiecare clipă să ne uităm în direcția incorectă pentru soluții. Expunerea nutrițională din timpul perioadei critice, a dezvoltării precoce umane poate avea efecte pe termen lung în sănătatea adultului. În acest context este dovedit că nutriția nou-născutului sau a gravidei pot avea avea repercusiuni pe termen lung asupra tensiunii arteriale, a rezistenței la insulină, a lipidelor sanguine sau asupra tendinței la obezitate. Laptele matern este, fără îndoială, cel mai bun start pe care îl poate da o mamă copilului său. O alimentație sănătoasă în sarcină, urmată de alăptare, reduce riscul de cancer de sân sau ovarian, scade incidența bolilor cronice metabolice, iar pentru nou-născut rămâne alimentul ideal și primul lui drept în viață. Laptele matern este aliment, medicament și un semnal către o viață mai bună”, declară Dr. Gabriela Olariu, șeful Clinicii de Neonatologie din cadrul Maternității Odobescu.

Nutriția în primele 1.000 de zile reprezintă cheia sănătății pentru întreaga viață. Alăptarea este extrem de importantă și de benefică: laptele matern este hrana ideală pentru nou-născuți în primele 6 luni de viață. În plus, acesta ajută la o bună dezvoltare a relației dintre mamă și copil, susține Organizația Mondială a Sănătății.

”Ne dorim ca toți părinții din România să afle că alăptarea este extrem de importantă. Prin intermediu caravanei, sperăm să creștem rata alăptării exclusive în România, oferind suport psihologic adecvat, informații medicale și sfaturi de la specialiști. Primele 1.000 de zile sunt esențiale pentru sănătatea copilului și vrem ca acest lucru să fie cunoscut de toți viitorii părinți”, declară Mihai Gafencu- Președintele Salvați Copiii România.

România este în continuare clasificată de Organizația Mondială a Sănătății drept țară cu risc înalt în ceea ce privește indicatorii de sănătate, conform datelor furnizate de raportul PERISTAT 2010. Același studiu atrage atenția asupra mortalității infantile, țara noastră aflându-se pe primul loc în Europa, cu valori duble față de media europeană.

”Caravana Primelor 1.000 de zile” va ajunge și în orașe precum: Arad-29 septembrie, Brașov-4 octombrei, Târgu Mureș-5 octombrie, Sibiu- 6 octombrie, Constanța – 11 octombrie, Cluj- 13 octombrie, Iași- 18 octombrie, Craiova- 20 octombrie.

LĂSAȚI UN MESAJ