„Apa pe care ne-o dorim”, concurs internațional pentru elevi

121

Aquatim lansează, local, ediția 2021 a concursului internațional de creație artistică pentru copii și tineri Apa pe care ne-o dorim (The Water We Want). Competiția este organizată la nivel internațional de Rețeaua Internațională a Muzeelor Apei (WAMU-NET), o organizație sub patronaj UNESCO, în care compania de apă este membru, prin Centrul educațional Aquapic de la vechea Uzină de Apă Industrială a orașului.

Tema concursului, aflat la a doua ediție, este „Apa, moștenirea noastră de preț, și obiectivele de dezvoltare durabilă”. Copiii și tinerii sunt chemați să propună, creativ, noi feluri de a percepe și proteja apa, contribuind la utilizarea sustenabilă a acestei resurse de preț. Detalii despre competiție, precum și formularul de înscriere pot fi descărcate de la adresele indicate în cele ce urmează:

Descriere, regulament, apel proiecte: https://aquapic.aquademica.ro/wp-content/uploads/2021/02/Regulament-concurs-Apa-pe-care-ne-o-dorim.pdf

Formular de înscriere: https://aquapic.aquademica.ro/wp-content/uploads/2021/02/Formular-inscriere-apa-pe-care-ne-o-dorim_2021.pdf

„Apa pe care ne-o dorim” are ca obiectiv explorarea apei, resursă esențială, din perspectiva tinerilor, în contextul Agendei 2030 și a obiectivelor de dezvoltare durabilă (ODD). Prin această competiție, Rețeaua Internațională a Muzeelor Apei (WAMU-NET) dorește să consolideze activitățile educaționale desfășurate de membrii săi, să angajeze și să inspire simultan tinerii să devină povestitori proactivi ai viitorului nostru, văzut din perspectiva relației cu apa.

Cum putem inspira noi feluri de a percepe apa și modalități de a proteja mediul? Ce mici gesturi revoluționare și soluții practice și eficiente pot contribui la reevaluarea patrimoniului apei și la o utilizare cât mai sustenabilăa acestuia? În anul 2020, concursul Apa pe care ne-o dorim a permis WAMU-NET să implice multe școli și numeroși elevi în activitățile educaționale implementate cu muzeele membre. Concursul s-a finalizat cu o inspirată expoziție digitală.

WAMU-NET a produs 2 clipuri publicitare și 20 de videoclipuri scurte pentru diseminarea mesajelor esențiale legate de sustenabilitatea apei, propuse de participanții la prima ediție și pentru a prezenta rolul jucat de rețea în promovarea și conștientizarea valorii apei la nivel mondial. Aceste materiale pot fi vizionate pe Vimeo sau Facebook.

În anul 2021, concursul revine cu a doua ediție care se va derula după aceleași etape ca și anul trecut, și anume:
1.Activități educative desfășurate cu cadrele didactice, legate de realizarea desenelor, fotografiilor, videoclipurilor etc. pentru competiție, sub îndrumarea unui profesor responsabil și în cooperare cu un muzeu local al apei afiliat rețelei WAMU-NET;
2.Festivitatea de premiere și webinarul unde vor fi anunțați online câștigătorii (mai 2021);
3.Lansarea celei de-a doua campanii de comunicare (iunie sau septembrie).

Concursul se adresează școlilor, instituțiilor de învățământ (formal și informal) și organizațiilor societății civile din întreaga lume și este limitat la două categorii de vârstă: elevi cu vârsta cuprinsă între 6-12 ani și 13-18 ani.

Tema aleasă a competiției 2021este „Apa, moștenirea noastră de preț, și obiectivele de dezvoltare durabilă”.

În competiție sunt admise următoarele tipuri de creații artistice:
1.Desene (incluzând 1a:lucrări individuale și1b:lucrări colective, ale unei clase, de ex.)
2.Fotografii (incluzând 2a:lucrări individuale și2b: lucrări colective, ale unei clase, de ex.)
3.Videoclipuri și animații (de maxim 2minute)
4.Creații scrise și sloganuri referitoare la apă (trebuie să cuprindă atât textul original, în limba română, cât și traducerea în limba engleză)
5.Sunete ale naturii (legate de apă)

Termen limită

1.Termenul limită de înscriere a lucrărilor în concurs este 30 aprilie 2021.
Acestea vor fi transmise către Aquapic –centru educațional pentru copii, instituție afiliată Rețelei internaționale a Muzeelor Apei, la adresa dee-mail: aquapic@aquademica.ro (transfer de fișiere mari recomandat prin wetransfer în cazul materialelor video sau imaginilor mai mari de 7-8 MB).

Creațiile înscrise în concurs vor fi trimise DOAR de către cadrul didactic coordonator al elevului și vor fi obligatoriu însoțite de Formularul de înscriere. Fiecare lucrare, individuală sau colectivă, va fi însoțită de un formularde înscriere separat, completat corespunzător. Formularul poate fi descărcat de aici.

Formularul de înscriere include, de asemenea, Termenii și Condițiile pentru participarea la concurs.

2.Un elev poate înscrie în concurs o singură creație artistică, alegând doar una din cele patru categorii. O clasă de elevi poate opta pentru realizarea în comun a unei singure creații artistice, alegând una dintrecele patru categorii menționate.

3.Fiecare Muzeu al Apeipartener, membru al Rețelei Internaționale a Muzeelor Apei WAMUNET, care a decis să participe la acest Concurs, inclusiv Aquapic –centru educațional pentru copii, aparținând companiei AQUATIM SA, va selecta șase creații artistice dintre toate lucrările primite.

4.Fiecare lucrare trebuie să fie însoțită de un titlu concis și o scurtă descriere în limba engleză (max. 200 cuvinte).Toate creațiile artistice în limba română (textele scrise, dialogurile din videoclipuri etc) trebuie să fie însoțite de traduceri sau subtitrare în engleză. Lucrările care nu sunt traduse sau subtitrate în engleză nu sunt admise.

Expoziția „Apa pe care ne-o dorim 2021”

Doar cele șase lucrări selectate local ca și finaliste vor fi transmise WAMU-NET pentru jurizarea finală și includere în cea de-a doua expoziție digitală „Apa pe care ne-o dorim”. Dintre toate lucrările finaliste selectate de muzeele partenere locale, se vor alege câștigătorii și mențiunile speciale. Anunțarea câștigătorilor finali pentru fiecare categorie va fi făcută de juriu în perioada mai-iunie, în cadrul webinarului organizat cu reprezentanți ai UNESCO, educatori și muzee din întreaga lume.

Expoziția Digitală 2021 va fi lansată cu această ocazie.
Calendar

30 aprilie: Termenul limită de înscriere a lucrărilor (transmise de către școli/cadrele didactice la muzeele apei partenere)
10mai: Alegerea a maxim 6 lucrări finaliste și transmiterea la secretariatul WAMU-NET
Mai/Iunie: Anunțarea câștigătorilor și a mențiunilor speciale în cadrul unui webinar
Iunie/Septembrie: lansarea celei de-a doua campanii de comunicare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.