ABA Banat susține că alarma de poluare a râului Nera este neîntemeiată

59

Aflăm de la compartimentul de presă al Administraţiei Bazinale de Apă Banat un fapt ce putea să se transforme într-un fenomen de poluare transfrontalieră dacă s-ar fi confirmat. Dar se pare că a fost o alarmă falsă, după unele cercetări la fața locului.

„Administraţia Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) a primit astăzi, în jurul orei 9.00 o solicitare de informații din partea ONG GEC Nera privind clarificarea situației deversării de ape de canalizare a localității Bela Crkva (Biserica Alba) din Serbia în râul Nera, în amonte de localitatea Socol din România.

Pentru a lămuri această situație, ABA Banat a informat, mai întâi, Ministerul Mediului și Pădurilor de acest eveniment, pentru a solicita, pe cale oficială, informații de la partea sârbă, privind situația enunțată (dacă localitatea sârbă are canalizare, stație de epurare, unde se deversează apele uzate, etc.)

Apoi, specialiștii din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Caraș-Severin (Laboratorul de Calitate a Apei din Reșița) s-au întâlnit cu specialiști sârbi din cadrul Apelor Vojevodina, care urmau să facă prelevările de apă obișnuite prevăzute de metodologia de prelevare în comun pentru apele de frontieră, în vederea stabilirii calității apei aflate în zona comună de interes, chiar în această perioadă. În aceste condiți,i nu a mai fost nevoie să fie cerută o întâlnire extraordinară cu colegii sârbi din Comisia de Calitate a Apei, în vederea soluționării situației semnalate. În jurul orei 11.00 au fost efectuate prelevările comune româno-sârbe în secțiunile Naidăș și Socol, de pe râul Nera, iar în acest moment, vă putem informa că, în urma obținerii rezultatelor de analiză fizico-chimice, în secțiunile menționate starea calității apei din râul Nera este bună, fără a fi observat nici un impact de natură urbană. Prin urmare, rezervația naturală Balta Nera-Dunăre din Parcul Natural Porțile de Fier nu este în nici un pericol.

Specialiștii ABA Banat vor monitoriza în continuare secțiunile comune de pe Nera, până la identificarea tuturor posibilelor cauze care au dat naștere acestei îngrijorări justificate”.

1 COMENTARIU

  1. -Trebuie mentionat faptul ca pe Nera în amonte de localitatea Socol a avut loc o poluare accidentala notificată de GEC Nera și care a fost adusa de un curs de apa, afluent de pe teritoriul Serbiei, cu cca 11 ore inainte de prelevarea de catre ABAB prelevarilor de probe de apă din raul Nera la Socol (prelevarea de la Naidas nu este relevant deoarece este mult in amonte si exclusiv pe teritoriul Romaniei).
    -in cazul poluarilor accidentale, care in general sunt de scurta durata, de multe ori relevante sunt probele de sediment de pe fundul albiei râului ori asemenea probe nu au fost prelevate in data de 27.11.2019
    Cine are interes să ascundă ”sub pleș” mizeriile din canalizarea localității Bela Crkva care ajung în răul Nera ?

LĂSAȚI UN MESAJ