23 C
Timișoara
marți 30 aprilie 2024

Colectarea selectivă a gunoiului, insuficient înțeleasă de timișoreni-VIDEO

În ultia perioadă s-a discutat intens colectarea selectivă și despre creșterea tarifelor de salubritate pentru colecatrea deșeurilor menajere, ca urmare a introducerii unei noi taxe, de 80 lei/tonă începând cu acest an, pentru deșeurile inerte și nepericuloase, în vederea eliminării finale prin depozitare. Taxa va fi majorată la de 120 lei/tonă din anul 2018. Pentru orice cantitate de deșeuri ce nu pot fi reciclate sau deviate de la depozitarea printr-un mijloc legal, trebuie plătită taxa de depozitare.

Legile spun că motivul de introducere a taxei de depozitare este constituit de faptul că taxa este unul din instrumentele economice pe care comunitatea europeană le recomandă statelor membre. Asta pentru a stimula prevenirea producerii de deșeuri și reciclarea, în special în perceperea unei taxe pe eliminarea deșeurilor.

RETIM.Still065

În situația în care tariful de depozitare al deșeurilor este mai mic decât cel pentru tratarea acestora, așa cum se întâmplă în România, este încurajată depozitarea deșeurilor. Apariția taxei de depozitare face aletrnativa depozitării mult mai scumpă și îndeamnă cetățenii să folosească alternative de tratare exsitente.

Pentru o colecatre optimă a deșeurilor, care să ducă în timp la diminuarea taxelor, la protejarea naturii și la folosirea optimă a deșeurilor, reprezentanții societății de salubritate din Timișoara îndeamnă comunitatea să folosească corespunzător pubelele gabene și sacii galbeni speciali pentru deșeurile reciclabile. Cu cât sunt îndeplinite aceste criterii, iar deșeurile sunt aruncate/depozitate corespunzător, cu atât mai mult va crește rata reciclării, implicit beneficiile acesteia.

RETIM.Still025

Cine suportă taxa de salubritate?
”Orice cost suplimenatr apărut pe parcursul prestării serviciului de salubritate trebuie recuperate de către operator prin intermediul tarifului de salubritate, în conformitate cu legile ce guvernează concesiuniile de servicii și serviciul de salubritate a localotăților”, transmite conducerea operatorului de salubritate din Timișoara.

Sumele sunt colectate de către Agenția pentru Fondul de Mediu în scopul dezvoltării infrastructurii pentru gestiunea deșeurilor. Centrele de reciclare a deșeurilor din Timișoara procesează zilnic aproximativ 450 de tone de deșeuri, zilnic. ”În sacii galbeni și pubelele galbene oamenii trebuie să arunce pet-uri apaltizate, pungi și ambalaje din plastic, folii de ambalat., sticla, dozele de aluminiu, cartoane. Toate acesre sunt transformatre într-un deșeu cu valoare energetică. Aceasta merge direct la fabricile de ciment, care folosesc valoarea energetică drept combustibil. Reciclarea adecvată ne dă posibilitatea să reducem depozitarea deșeurilor. Astfel putem opri majorarea taxelor cu 80 de lei. Taxa ar include doar cantitatea efectivă care ajungea la groapa de gunoi din Ghuizela, județul Timiș”, spune conducerea Retim.

RETIM.Still058

În cursul anului precedent s-au trimis 16.800 de tone de valoare enregetică, către firmele de ciment. Cantitatea însă este una foarte mica, în comparație cu volumul care s-ar putea produce și livra. Fabricile de ciment au rămas singurii consumatori cu material de valorificare eneregtică. ”Din Timișoara se pot asigura minim 50.000 de tone pe an. Unitățile adminsitrativ teritoriale însă nu au reușit să construiască niciunde în țară o instalație de generare. Cele 50.000 de tone ar însemna o economie de aproximativ 20% din necesarul de combustibil pentru COLTERM Timișoara”, subliniază directorul general de la Retim, Gheorghe Para.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Accident grav în Caraș – Severin! Trei minori și alți patru răniți au fost duși la spital

Accident grav în Caraș Severin la ieșirea din Reșița spre Bocșa. În accident au fost implicate trei mașini, din care două sunt grav avariate. În...

Negocieri la Ministerul Sănătății, după aproape două săptămâni de grevă japoneză. Reprezentanții medicilor de ambulator s-au întâlnit cu Alexandru Rafila

După aproape două săptămâni de la declanșarea grevei japoneze, reprezentanții Asociației Profesionale a Medicilor din Ambulator s-au întâlnit marți, 30 aprilie, cu ministrul Sănătății...

Citește și :