11.2 C
Timișoara
marți 30 aprilie 2024

Porți deschise la una dintre cele mai vechi școli ale orașului. FOTO și VIDEO

Din multitudinea de școli ce împânzesc tot județul, opt au un regim mai special. Acestea sunt sub oblăduirea Consiliului Județean Timiș și se adresează elevilor ce au nevoie de o atenție mai sporită față de școlile de masă. Una dintre cele mai vechi școli din oraș ce a fost de la bun-început destinată școlarizării copiilor care au un oarecare grad de deficiență de auz continuă, după mai bine de un secol și jumătate, să instruiască tinerii care au o lume mai tăcută decât a altora.

În afara aceastor probleme sunt la fel de zâmbăreți, veseli, silitori ca oricare alt copil.
Liceul Tehnologic Special „Gheorghe Atanasiu”, de pe stada Ghoerghe Doja, continuă tradiția începută în a doua parte a secolului al XIX-lea de școala pentru cei cu deficiențe de auz.
Pentru al doilea an consecutiv, Liceul a organizat o zi aparte, în care oricine să poată să vină și să viziteze clasele, atelierele, cantina ori căminul. Elevii și profesorii au fost bucuroși de oaspeți și s-au întrecut în a arăta tot ce este interesant la ei de văzut. Și sunt multe de văzut!

Ziua porților deschise de anul trecut a avut un succes deosebit. Asta a făcutsă existe dorința de a repeta isprava. Dar, de fapt, s-a dorit și o atragere a dascălilor de la alte școli, care au elevi cu probleme, să vadă ce se poate realiza cu multă răbdare și aplecare spre elevi. Au fost așteptați și părinții care au copii cu probleme de auz, pentru a se convinge că axistă rezolvare la necazurile lor. Acestea pot fi ameliorate sau chiar tratate, iar elevii se integrează într-o piață a muncii cu o meserie căutată.

Profesorul Mădălin Apostol a făcut pe ghidul prin toată școala. Toate sălile sunt proaspăt renovate, astfel că uiți de faptul că școala are peste 150 de ani vechime. De cele mai multe ori cu manopera elevilor de la clasele de construcții și zugravi ce au astfel unde să exerseze cu mistria și bidineaua! Chiar și vitraliile viu colorate sunt realizate de elevii cu talent la desen și artizanat.

Pentru acei elevi ce au și probleme fizice există o foarte veche, dar bine dotată, sală de gimnastică medicală. Acolo se face recuperarea fizică a celor ce necesită un astfel de tratament. Dotarea modernă cu benzi de alergare și aparatură de sala de forță stă alături de spaliere de gimnastică vechi de aproape două secole dar la fel de funcționale și azi.

Atelierele au funcționat din plin pentru oaspeți. La cel de patiserie, de pildă, elevii tocmai pregăteau gustări pentru cei ce urmau să le treacă pragul. Nici la sălile de coafură și frizerie nu se s-a sta degeaba.Două din meseriile cele mai căutate au și ateliere foarte bine dotate. Croitoria lucrează, din plin, confecții de tot soiul, ce merg la clienți care le cunosc calitatea. După cum povestește o profesoară de specialitate sunt eleve ce au un dar anume spre confecții.

Eleve care au pus, pentru prima dată mâna pe o mașină de cusut, au lucrat impecabil, chiar frumos, din prima. Se compensează o anumită deficiență a lor cu o mai mare atenție și un talent spre lucrul creativ. De mare viitor este, de asemenea, o specializare mai nouă. Este vorba de cei ce vor mânui mașinile de printat și de tipar off-set. Sunt tehnologii avansate ce se caută într-o economie în expansiune.

În sala de spectacole, cei mai talentați elevi au pregătit și un spectacol plin de antren. S-a cântat, s-a dansat s-a glumit. Au fost interpretate scenete de teatru, gustate din plin de elevi și de invitații lor. Este o experiență ce trebuie văzută și trăită. Dascălii inimoși au transformat o lume scufundată în tăcere în ceva normal și plin de viață unde se învață carte și meserie dar se și formează tineri ca oricare alții.

„De fapt, noi facem adevărata integrare a copiilor cu cerințe educaționale speciale în viața socială și pe piața muncii prin cele șapte domenii de profesionalizare pe care le oferim. Ca rezultate putem să spunem că orice copil … ce vrea să capete o meserie și să se angajeze … noi îi oferim succesul sută la sută. Trebuie doar să aibă dorință de a munci. Dintre absolvenții nostri, gradul de angajare este de o sută de procente din cei ce chiar doresc să facă o carieră. Avem personal specializat angajat: medic școlar, medic psihiatru pediatru, pedagogi, psihologi, și kinetoterapeuți. Din punct de vedere al susținerii financiare, au un sprijin format din o bursă lunară de 200 de lei și un ajutor anual de cazare de 750 de lei pe an și patru mese gratuite și cazare în cele două cămine”, explică profesorul Mădălin Apostol.

„ Toată această activitate a fost dedicată zilei porților deschise, pentru ca toți elevii din județul Timiș să ne cunoască. După prima ediție am simțit că ne-am făcut cunoscuți așa cum suntem noi. Am încercat să îmbunătățim unele lucruri ce poate anul trecut nu am știut să le prezentăm așa cum ar fi trebuit. Am încercat ca anul acesta să aducem un plus”, a mai adăugat și Angela Sandu, director adjunct al liceului.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Echipa Universității de Vest din Timișoara (UVT) a a participat la Campionatul Național Universitar de Înot, desfășurat la Bacău

În perioada 26 – 27 aprilie 2024, la Bacău s-a desfășurat Campionatul Național Universitar de Înot, la care au participat 90...

Conacul familiei Mocioni din Foeni finalizat pe trei sferturi | FOTO-VIDEO

Una din cele mai interesante monumente de patrimoniu cultural al Banatului este conacul familiei Mocioni din comuna Foeni. Acesta din păcate (și în ciuda...

Citește și :