5.1 C
Timișoara
joi 25 aprilie 2024

56 de porci, uciși în apropiere de Timișoara

În urma apariției unor semne de boală la porcinele dintr-o exploatație non-profesională din localitatea Bucovăț, comuna Remetea-Mare, proprietarul a anunțat medicii veterinari din zonă. Reprezentanții DSVSA Timiș s-au deplasat, imediat, la fața locului demarând investigațiile primare necesare și luând primele măsuri de control a bolii, fiind recoltate probe pentru examene de specialitate.

Ieri seară (sâmbătă) au venit primele rezultate de la laboratorul DSVSA Timiș, conform cărora este suspicionată pesta porcină africană în gospodăria din Bucovăț. Au fost trimise probe la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București în vederea confirmării sau infirmării bolii.

Sâmbătă seara s-a întrunit Centrul Local pentru Combaterea Bolilor Timiș, condus de prefectul județului Timiș, Liliana Oneț, și s-a decis că în cursul dimineții de duminică se vor face verificări la fața locului, iar Inspectoratul Județean de Poliție și Inspectoratul Județean de Jandarmi vor asigura paza în perimetrul gospodăriei cu suspiciune de boală și controlul circulației publice.

Totodată, prefectulul județului Timiș și directorul DSVSA Timiș, domnul Flavius Nicoară, au cerut sprijinul președintelui ANSVSA – secretar de stat, domnul doctor Robert Viorel Chioveanu pentru a trimite, de urgență, un incinerator mobil în localitatea Bucovăț. Incineratorul este necesar pentru incinerea cadavrelor celor 56 de porci din gospodărie, care vor fi uciși.

Incinetatorul ajunge la Timișoara, urmând ca în cursul după-amiezii și serii să fie uciși toți porcii.

În cadrul unei alte ședințe a Centrului Local pentru Combaterea Bolilor Timiș s-a decis, prin Ordin al Prefectului, convocarea de către DSVSA a comisei de evaluare a animalelor în vederea continuării celorlalte proceduri sanitar-veterinare (ucidere, neutralizare cadavre și deșeuri, continuare dezinfecții).

De asemenea, s-a aprobat prin vot unanim uciderea deîndată a tuturor porcinelor din exploatația afectată. În situația în care boală va fi confirmată, DSVSA Timiș va demara inspecțiile în toate exploatațiile cu porcine din zonele de protecție și supraveghere (zone circulare de 3 și, respectiv, 10 kilometri în jurul focarului), precum și recoltări de probe biologice conform specificațiilor procedurilor tehnice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :