38 de avertizări meteo în 9 zile. Vor mai fi fenomene extreme

323

22 de avertizări de ploi, grindină, vânt și 16 coduri hidrologice de inundații au fost emise în primele 9 zile ale lunii iunie. Unele dintre eie au fost cu cod roșu, ceea ce înseamnă pericol iminent. Climatologii atrag atenția că vremea va fi la extreme și în viitor, din cauza schimbărilor la nivel global.

O tornadă a provocat pagube luna trecută, în sudul țării. Iar primăvara și primele zile de vară au adus sute de avertizări meteo și hidrologice. În unele zile, autoritățile au emis și câte nouă astfel de avertizări.

„Perioada aceasta din an este în mod normal caracterizată de instabilitate mare, dacă o comparăm cu celelalte luni ale anului. Totuși, intensitatea instabilităților a fost deosebită și am avut de exemplu cantități de precipitații în luna mai aproape dublu față de normalul perioadei de referință 1981 – 2010, am avut inclusiv episoade de tornade. Explicația ține de natura globală a schimbării climatice pentru că astfel de fenomene extreme sunt prezente peste tot în lume, evident depinzând de tipul de climă și de regiune”, a spus Roxana Bojariu, climatolog, pentru Mediafax.

Aceasta dă exemplul situațiilor extreme înregistrate pe glob, cum ar fi inundațiile din America de Sud și temperaturile de 50-51 de grade în India și Pakistan.

Mai multe detalii, aici!

 

LĂSAȚI UN MESAJ