Unul din evenimentele mult așteptate de iubitorii de carte din Timișoara a început cu bine, astăzi, la Centrul Regional de Afaceri de pe bulevardul Eroilor de la Tisa.
De fapt, iubitorii literelor așternute pe hârtie așteaptă această ediție (a zecea) încă de la încheierea celei precedente.
Zeci de edituri mari și cu ștaif, ori din cele mai mici, dar cu mari speranțe de a vinde bine, au adus la târg toate cărțile bune care ar putea stârni interesul publicului și le-au pus în valoare pe standurile din sala polivalentă. Sunt în jur de 40 de expozanți iar numărul cărților nu-l poate nimeni aprecia.
Poate sunt mii? Sau poate zeci de mii? Toate fură ochiul prin nume consacrate, coperți lucioase sau titluri ce nu mai trebuie prezentate.
Alături de cărți se mai pot găsi sumedenie de discuri muzicale noi nouțe ori din epoca când CD-urile erau doar ceva de visare și de anticipație.
Vizitatorul mai găsește și cele mai rafinate jucării sau jocuri pentru cei ce încă mai cred în vraja unui joc, altfel decât electronic, pe o consolă cu butoane. Panglica inaugurală a fost tăiată de invitatul special, dar și organizator al târgului de carte, directorul executiv Mihai Mitrică, de la Asociația Editorilor din România, asistat de Simona Fiț, director al Centrului de Proiecte.
Sigur că nu putea lipsi nici Mihaela Tomescu, directorul Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, gazda evenimentului și colaborator permanent al Târgului de carte.
Vor veni să lanseze cărți, să prezinte volume, să citească, să recite, să dea autografe sau pur și simplu o strângere de mână Gabriel Liiceanu, Armand Goșu, Horia Roman Patapievici, Radu Paraschivescu, Tatiana Niculescu, Ioana Pârvulescu, Sabina Fati, Alexandra Furnea, Augustin Cupșa, Cătălin Dorian Florescu, Rareș Moldovan, Cosmin Perța.
Unii deja sunt în orașul nostru, iar alții sosesc în acest sfârșit de săptămână Lista este departe de a fi completă.
Încă mai sunt surprize ce se vor dezvălui pe parcursul celor patru zile de festival literar. La așa un eveniment de seamă, nu poate lipsi nici măcar un laureat Nobel pentru literatură.
Cititorii avizați știu deja despre cine e vorba. Ceilalți, un pic de răbdare pentru o zi. Este încă una din surprizele acestor zile încărcate.
În interviul filmat de mai jos, Mihai Mitrică ne lămurește de ce (mai) citește lumea. Și, în același timp, explică cum a influențat perioada pandemiei vânzarea de carte în țara noastră.
Cititorii Banatul Azi pot cerceta programul detaliat al evenimentului aici: https://www.banatulazi.ro/timisoara-devine-capitala-literara-la-a-zecea-editie-bookfest-cititorii-sa-vina-la-centrul-de-afaceri/