Marea Britanie, „statut special” în cadrul UE. Ce a „smuls” premierul David Cameron pentru a nu se ajunge la Brexit

106

Am negociat un acord prin care Marii Britanii să i se confere un statut special în cadrul Uniunii Europene! Este anunţul făcut de premierul David Cameron, după un adevărat război al nervilor cu liderii europeni. Concensiile ar urma să mai taie din elanul britanicilor de „evadare” din Uniune.

„Am negociat un acord prin care Marii Britanii să i se confere un statut special în cadrul Uniunii Europene. Voi recomanda acordul sâmbătă membrilor Guvernului britanic”, a anunţat David Cameron.

– Britanicii vor fi exceptaţi de la procesul de aprofundare a integrării europene;
– Marea Britanie nu va participa niciodată la planuri pentru acordarea de asistenţă financiară unor state din zona euro;
– Insularii vor putea limita timp de şapte ani indemnizaţiile sociale pentru angajaţii veniţi din alte ţări europene.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk și președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker au prezentat celor 28 lideri europeni proiectul de acord, la un dineu comun.

Liderii europeni au confirmat obţinerea unui acord care ar lăsa deschisă speranţa menţinerii britanicilor în UE, căci un Brexit ar avea efecte dramatice.

„Acord. Sprijin unanim pentru un nou pact pentru Regatul Unit în UE”, a declarat președintele Consiliului European, Donald Tusk. „David Cameron s-a bătut pentru Marea Britanie. Un acord bun pentru Regatul Unit și UE. Felicitări!”, a anunţat prim-ministrul danez Lars Lokke Rasmussen. „Avem un acord, un compromis bun, care sper că va permite menținerea Marii Britanii în UE”, transmitea Bohuslav Sobotka.

Foto: https://www.facebook.com/DavidCameronOfficial

LĂSAȚI UN MESAJ