De ce vine, de fapt, Macron în România? Nu avem motive de bucurie

2093

Oficial, preşedintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, va efectua astăzi o vizită în România, la invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis, discuţiile vizând dezvoltarea şi aprofundarea relaţiei bilaterale, dar şi teme aflate pe agenda europeană.

Principalul motiv al vizitei este însă altul. Președintele francez efectuează un turneu, care a inclus deja Cehia și Slovacia, iar acum urmează România și Bulgaria. Emmanuel Macron solicită norme mai bune pentru lucrătorii francezi în condiţiile unei concurenţe neloiale a forţei de muncă din Europa de Est. Mai pe șleau spus, vrea să scape de muncitorii din Europa de Est, inclusiv din România, care muncesc în Franța pe salarii mici.

Macron s-a angajat să ia măsuri pentru a contracara „dumpingul social” în Franţa, metodă prin care companiile folosesc forţă de muncă mai ieftină din statele mai sărace din Europa de Est şi ameninţă locurile de muncă ale lucrătorilor francezi. Președintele francez va milita pentru reguli mai stricte privind piaţa muncii.

Macron a promis că va răsturna sistemul în care muncitorii detaşaţi pot fi trimişi în alte ţări UE cu contracte care trebuie să le garanteze salariul minim al ţării-gazdă, dar cu taxe şi contribuţii sociale plătite în ţara lor de origine.

El spune că sistemul creează o competiţie incorectă în ţări bogate precum Franţa şi Austria. Macron s-a întâlnit miercuri cu cancelarul austriac Christian Kern, un aliat al sau în această chestiune.

„Piaţa unică europeană şi libera mişcare a lucrătorilor nu sunt menite să creeze o cursă către minim în termeni de reglementări sociale”, a spus Macron după ce s-a întâlnit cu Kern la Salzburg.

Prin aducerea de partea sa a liderilor ceh şi slovac, Macron a cooptat jumătate din grupul de la Vişegrad, care s-a opus până acum ţărilor vestice în chestiuni precum migranţii şi reforma directivei muncitorilor detaşaţi.

Macron îi evită pe liderii celorlalte două ţări – cu o atitudine mai dură – Polonia şi Ungaria.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a declarat, joi, în conferinţa de presă comună de la Palatul Cotroceni, că nu va accepta ca angajatori francezi să facă dumping social folosind salariaţi din ţări cu costuri reduse ale forţei de muncă.

Alte ”bonusuri” pe care le-a mai primit România în urma vizitei:

– susținere pentru integrarea în Schengen: ”Aveți tot dreptul să cereți integrarea în Spațiul Schengen (…) dar Europa Spațiului Schengen nu funcționează bine”.

– s-a semnat o declarație între Airbus Helicopters și IAR Brașov privind Contractul general existent între cele două companii – adică armata română va cumpăra elicopterele produse la Ghimbav (H215M).

– s-a semnat un memorandum de înțelegere referitor la „Ground Based Air Defense Systems” pentru Forțele Armate Române dintre MBDA Franța și Compania Națională ROMARM SA – adică vom cumpăra din Franța rachete cu rază scurtă de acțiune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.