3.1 C
Timișoara
sâmbătă 14 decembrie 2024

Ziua Pompierilor din România

Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Banat” al județului Timiș, au aniversat astăzi, 13 septembrie 2023, 175 de ani de la Bătălia din Dealul Spirii, reper istoric important al eroismului de care au dat dovadă, de-a lungul vremii, luptătorii împotriva focului și a stihiilor naturii.

Activitatea a debutat în mod festiv, în fața sediului pompierilor din urbea de pe Bega, cu un ceremonial militar și religios. După intonarea Imnului de Stat, preotul militar Mihai-Adrian Venter a oficiat Slujba Parastasului pentru Eroi, pomenind pe toți ostașii care, de-a lungul istoriei formațiunilor de pompieri existente pe teritoriul județului Timiș, și-au dat viața în război, misiuni și intervenții, apărând viața și agoniseala locuitorilor județului nostru. Pe acordurile Imnului Eroilor, a fost depusă o coroană de flori în semn de prețuire și recunoștință ostașilor pompieri căzuți la datorie.

Domnul colonel ing. Lucian-Vasile Mihoc, Inspectorul Șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Banat” al județului Timiș, a dat citire mesajului Inspectorului General al I.G.S.U., general Dan-Paul Iamandi cu prilejul aniversării Zilei Armei, iar mai apoi, în numele personal și al comenzii Inspectoratului, a mulțumit efectivelor pentru modul în care înțeleg să își facă misiunea cu onoare, curaj și devotament. În continuare, a avut loc ceremonia de avansare în gradul următor, înaintea expirării stagiului minim obligatoriu, a mai multor cadre militare, ofițeri și subofițeri și, a acordat diplome de cinstire celor care s-au evidențiat în modul de îndeplinire a sarcinilor de serviciu, amintind despre aprecierile și felicitările venite din partea autorităților străine (Grecia și Franța) pentru sprijinul acordat în situații de criză.

La Catedrala Mitropolitană din Timișoara, pompierii militari din Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Banat” al Județului Timiș  au participat la slujba Acatistului Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, ocrotitorul Banatului și al pompierilor din România, oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului. Alături de Chiriarhul Banatului au slujit: părintele consilier Timotei Anișorac de la Centrul Eparhial și preoții militari Andrei Chiriluc de la Brigada 18 Cercetare Supraveghere „Decebal”, Mihai-Adrian Venter de la Inspectoratul de Jandarmi Județean „General Moise Groza” Timiș și Florin Avram, capelanul Penitenciarului Timișoara. Părintele Mitropolit a înălțat rugăciuni de binecuvântare și ocrotire a pompierilor militari români și s-a rugat pentru cei aflați în suferință, în spitale din țară și din străinătate, ca urmare a exploziei de la Crevedia. La finalul slujbei, Înaltpreasfinția Sa a mulțumit pompierilor timișeni pentru îndeplinirea misiunilor cu promptitudine și devotament, a apreciat buna colaborare dintre instituții și i-a felicitat cu prilejul Zilei Pompierilor.

În fiecare an la 13 septembrie, pompierii români rememorează Bătălia din Dealul Spirii, când Compania 1 de Pompieri din București (formată din 166 de ostași pompieri), condusă de căpitanul Pavel Zăgănescu a înfruntat numeroasa oaste otomană (6000 de ostași), venită să înăbușe mișcarea revoluționară de la 1848. Pavel Zăgănescu, împreună cu cinci ofițeri, 150 de soldați, șase sergenți, doi gorniști și doi toboșari, a ținut piept avangardei coloanei lui Kerim Pașa, ce cobora pe ulița Mihai Vodă, această luptă însemnând cea dintâi confruntare armată, purtată de oastea modernă română, după reînființarea ei, în 1830. În numai trei ore, peste 80 de ostași pompieri și-au dat viața, apărând ideea unității naționale, sângele lor udând vlăstarul libertății noastre. Peste două zile, pe 15 septembrie, pompierii își prăznuiesc ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, canonizat de Biserica Ortodoxă Română în anul 1956. Legătura Sfântului Iosif cu instituția pompierilor militari o realizează tocmai minunile și faptele sale, între care și salvarea orașului Timișoara, în anul 1653, de la un puternic incendiu provocat de armata otomană.

Sursa: https://mitropolia-banatului.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Casa Mihăiță funcționează la capacitate maximă din prima zi

Vineri la amiază chiar în în curtea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș a fos inauguată o casă deosebită. Este cea...

Un accident s-a petrecut pe un drum din Vestul țării. Un autobuz cu 45 de copii a fost acroșat

Un accident s-a petrecut pe un drum din Hunedoara. În accident au fost implicate trei autovehicule. Un tailer și o mașină s-au izbit. În...

Citește și :