Zilele Culturii Maghiare vor să atragă toate etniile timișorene

736

Evenimentele artistice cuprinse în festivalul numit Zilele Culturii Maghiare din Timișoara se apropie de o cristalizare. Au fost hotărâte ultimele detalii. Organizatorii principali ai evenimentului sunt cei de la Asociația Bastion. Sunt la prima ispravă de acest fel, dar promit că dacă totul va merge bine, vor continua și în anii următori cu noi cunoștințe și invitați și mai mulți.

Peter Tamas, consulul onorific al Ungariei la Timișoara, a punctat câteva dintre cele mai importante momente ale acestui sfârșit de săptămână. Trei zile, tot centrul orașului va fremăta de agitația artiștilor și a publicului. Se vrea a fi un festival adresat tuturor vârstelor și gusturilor. Iar scopul principal este de a aduna cât mai mulți cetățeni de toate etniile pentru a cunoaște câte ceva din cultura tradițională maghiară atât din Banat cât și dintr-un areal mai larg cuprinzând Ardealul dar și Ungaria.

Vineri de la ora 17.30 deschiderea oficială va cuprinde alocuțiunile oficialităților locale dar și a invitaților de peste hotare. Sunt de amintit ambasadorul Ungariei în țara noastră dar și secretari de stat de la ministere de la Budapesta. Bineînțeles alături de consulul onorific și de primarul municipiului. Tot cu acest prilej preoți ai mai multor culte vor binecuvânta adunarea în binecunoscutul spirit ecumenic al locului. Piesa de rezistență a primei seri va fi spectacolul Teatrului de Operetă din Budapesta cu o varianta mai prescurtată a celebrei piese „Prințesa Ceardașului” sau „Silvia” mai cunoscută publicului român. Ca o atracție deosebită mai ales adresată copiilor va fi o scurtă defilare a militarilor îmbrăcați în uniforme de epocă din perioada jumătății secolului al XIX-lea. Precis săbiile de epocă vor atrage toate privirile.

Zona parcării dintre Modex și Palatul Huniade va fi atracția gurmanzilor ce vor avea de unde să aleagă. De la ciorba de pește până la diverse soiuri de gulașuri și dulciuri meșterite la fața locului. Un imens cort de 15 metri va fi ocupat de bucătarii de la Szigeti Grill ce vor prezenta diverse produse la grătar. Berea specifică din zona Ciucului se va alătura unei firme ce aduce bere făcută după metode artizanale din țara vecină. Iar vinurile vor reprezenta toate soiurile de vinuri din podgoriile maghiare de la cele de tip Tokaj până la cele de Eger.

Pentru cine vrea să cunoască orașul cu misterele sale se organizează tururi cu ghizi de specialitate.

Ziua de sâmbătă este deschisă de trupa „Alma”, ce se adresează în special copiilor. Timișorenii de la Quo Vadis s-au reunit în mod special pentru acest eveniment și promit un concert deosebit. Seara se va încheia cu trupa de rock Republic din Ungaria.

Din programul de duminică ar fi de amintit Dixilandul Molnar cu prelucrări de jazz din toate timpurile. Iar seara se va încheia cu trupa Bikini. Ei vor concerta după 26 de ani din nou în orașul nostru. Cei mai tineri ar trebui să știe că în prima lună după Revoluția din 1989 au fost prima formație străină ce a concertat la noi și au și înregistrat un album aici cu numele „Duminică în Timișoara”.

Dar surprizele nu se termină aici. Cei norocoși vor putea câștiga la tombolă bilete la centre de wellness din stațiunile maghiare.

Un alt punct de coeziune între toate națiile prezente se vrea a fi dansurile folclorice. Acestea se vor desfășura atât pe scenă dar și în piață pentru publicul larg. În adevărat spririt intercomunitar bănățean, un ansamblu folcloric din Stuttgart va aduce dansuri ardelene, iar o trupă din Gyor prezintă tradiții din Voievodina.

Organizatorii așteaptă cu drag pe oricine măcar să vadă dacă nu să și intre în joc.
Pentru mai multe amănunte se poate consulta site-ul http://zilelemaghiaretm.ro/2016/

LĂSAȚI UN MESAJ