Vremuri grele pentru angajatorii din Banat și din toată țara! Majorări semnificative de taxe pentru pensii și asigurări de sănătate!

448

Cota de contribuție la asigurările sociale de sănătate va fi de 10%, iar cea la asigurările sociale va ajunge la 25%, urmând să fie plătite exclusiv de angajat, a anunțat, luni, președintele PSD, Liviu Dragnea. Acesta a ținut să asigure însă că angajatorul va fi cel care va efectua plățile în numele angajatului. ”Acum, contribuția pentru fondul de pensii și pentru sănătate are niște valori, ele vor fi mai mari. Asta înseamnă că în contul fiecăruia dintre noi, atât la pensii, cât și la sănătate, vor fi sume mai mari pe care le va plăti efectiv firma, dar în contul nostru, pentru noi. Contribuția la pensii va merge până la 25% și la sănătate 10%”, a declarat Liviu Dragnea, citat de News.ro. Liderul PSD a susținut că ”plătește firma contribuția în contul angajatului” și că nu se pune problema ca vreun cetățean român să-și plătească singur CAS și CASS.

”Nu se pune problema ca vreun cetățean român angajat undeva să meargă singur să-și plătească singur contribuția CAS și CASS. Tot angajatorul, tot firma va face aceste plăți. Da, le vom face în contul angajatului, adică angajatul va avea o contribuție la sănătate și o contribuție la pensie mai mare, dar nu el va face acest ordin de plată, ci tot firma. Pentru că au apărut informații că vor merge oamenii la ANAF. Nu este adevărat”, a explicat președintele Camerei Deputaților.

Astăzi, pentru un salariu sunt reținute de stat contribuția de la angajat și de la angajator, dar urmează ca, de anul viitor, contribuțiile sociale achitate de angajator pentru salariat să fie transferate acestuia din urmă, cu o majorare echivalentă a salariului brut, astfel încât salariul net să rămână neschimbat, iar angajatorul să nu înregistreze nici el un cost suplimentar. Modificarea ar avea un rol de clarificare a modului de evidențiere a contribuțiilor.

În prezent, cotele de contribuții de asigurări sociale de sănătate sunt de 5,5% pentru contribuția individuală și de 5,2% pentru contribuția datorată de angajator.

Cotele de contribuții de asigurări sociale sunt următoarele:

a) 26,3% pentru condiții normale de muncă, din care 10,5% pentru contribuția individuală și 15,8% pentru contribuția datorată de angajator ;

b) 31,3% pentru condiții deosebite de muncă, din care 10,5% pentru contribuția individuală și 20,8% pentru contribuția datorată de angajator;

c) 36,3% pentru condiții speciale de muncă și pentru alte condiții de muncă, din care 10,5% pentru contribuția individuală și 25,8% pentru contribuția datorată de angajator.

sursă: profit.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.