VpB, despre audiența online a primarului Robu cu bicicliștii: marketing și manipulare

189

Astăzi, primarul Nicolae Robu urmează să organizeze o audiere publică în mediul online pe tema infrastructurii velo din oraș. Echipa Verde pentru Biciclete a decis să nu participe la această audiere pe care o considerată insuficient pregătită și ce urmează să aducă doar eventuale beneficii de imagine și deloc o reală îmbunătățire a situației cicliștilor din oraș.
Mai jos, redăm câteva părereri ale asociației despre acest subiect.

”Apreciem interesul pe care îl arată în această perioadă administrația locală asupra infrastructurii velo din oraș, dar considerăm că modul în care au loc consultările cu comunitatea bicicliștilor este unul bazat mai mult pe marketing decât pe o dorință sinceră de a îmbunătăți situația actuală, sau de o viziune pe termen lung care să prioritizeze transportul alternativ în Timișoara.

Problemele sesizate de bicicliști nu sunt o noutate, nu diferă cu nimic de cele pe care le aveam în anii trecuți și care au întârziat să-și găsească o rezolvarea atunci când au fost sesizate punctual – de la piste cu vopsea alunecoasă, la borduri mult prea înalte care sunt un impediment nu doar pentru bicicliști ci și pentru persoanele cu dizabilități.

Vă reamintim că la finalul anului trecut comunitatea locală a înaintat o listă scurtă a bordurilor care pun probleme majore bicicliștilor, iar reparațiile au întârziat să apară.
Suntem în vara lui 2018 și ne lovim, la propriu, de aceleași borduri înalte și de promisiuni făcute “în forță” care nu sunt onorate!

Totodată, suntem în dezacord cu modul în care s-a ales realizarea acestei audieri publice, mediul online fiind un loc în care se pot manipula cu ușurință discuțiile.

Deși salutăm cu căldură orice fel de propunere de întâlnire în cadrul Primăriei Municipiului Timișoara și orice ocazie de dialog constructiv dată comunității, solicităm ca acestea să fie făcute conform procedurii de audiere publică, unde orice structură de interese își pot aduce contribuția transparentă în actul decizional al politicilor publice.

Complementar cu audierea publică, dacă intențiile de remediere a situației actuale sunt reale, atunci o serie de specialiști trebuie chemați la masa discuțiilor, nefiind firesc ca soluțiile tehnice să vină din partea cetățeniilor.

În perioada următoare vom face publică evaluarea obiectivă a tuturor pistelor de biciclete din Timișoara, la care echipa VpB lucrează de câteva luni. Acest studiu sperăm să vină în ajutorul municipalității și să ne ofere tuturor o imagine de ansamblu corectă.

Până atunci, ajunge ca responsabilii de infrastructura velo din aparatul administrativ să arunce o privire pe Strada 20 decembrie 1989, în apropierea Primăriei și să înceapă lucrările de întreținere și optimizare a pistelor de bicicletă pe lângă care probabil trec zilnic – deci nu le sunt necunoscute!”, au transmis reprezentanții VpB.

LĂSAȚI UN MESAJ