8.1 C
Timișoara
sâmbătă 27 aprilie 2024

Vor funcționa, de luni, școlile din Timișoara? Condiția care trebuie îndeplinită pentru încheierea grevei din educație

La aproape trei săptămâni de când au fost declanșată greva din educație, prima după 18 ani, și după trei proteste masive ale profesorilor la Palatle Victoriei și Cotroceni, sindicaliștii au primit o nouă ofertă de la Guvern: majorarea cu 25% a salariilor de la 1 iunie, iar prima tranșă din creșterea salarială pe noua grilă să fie de 50% de la 1 ianuarie 2024. Condiția pusă este încetarea imediată a conflictului. Sindicaliștii au declarat duminică la ieșirea de la noile consultări cu executivul că vor promisiunile în scris și mai apoi vor pune capăt grevei. Profesorii nu se întorc în cancelarii luni.

Sindicatele nu se vor întoarce la ore dacă promisiunile nu se vor concretiza într-un act normativ, transmite Digi24.

Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a declarat după întălnirea de la Guvern că o ordonță de urgență care să cuprindă noua ofertă va fi redactată duminică și apoi proiectul va fi consultat de profesori.

Guvernul a venit sâmbătă seara cu o nouă ofertă pentru sindicate, şi anume majorarea cu 25% a salariilor de la 1 iunie, iar prima tranșă din creșterea salarială pe noua grilă să fie de 50% de la 1 ianuarie 2024, condiția fiind ca sindicatele să anunţe duminică, la ora 9.00, la sediul Guvernului, încetarea conflictului, potrivit mesajelor transmise de liderii de sindicat profesorilor.

Premierul Nicolae Ciucă are duminică dimineaţă o nouă rundă de consultări cu sindicatele din educaţie, începând cu ora 9, după ce Guvernul a avansat o nouă ofertă, vizând majorarea salariilor, condiţionată însă de un anunţ privind încetarea grevei generale declanşate în 22 mai.

Guvernul ar urma să se întrunească la ora 10. La finalul ședinței de guvern este programat și un briefing susținut de ministrul Educației, Ligia Deca, și de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Mesajul primit de sindicate

Sindicaliștii din educație au transmis un mesaj pe grupurile lor cu oferta de sâmbătă seara.

„Bună seara! Acum 5 minute ni s-a transmis din partea Guvernului că solicitările de mai sus sunt acceptate. Adică 25% creşterea salarială. 1500 anual pentru personalul didactic de predare şi auxiliar pâna în 2027, 500 de lei, anual, pentru personalul nedidactic, până în 2027. 50% prima tranşă din noua grilă, de la 1 ian 2024. Condiţia este de a fi mâine la ora 9 la Guvern pentru a anunţa încheierea conflictului. Rog consultaţi colegii rapid şi ne comunicaţi în această seară”, se arată în mesajul transmis pe grupurile sindicaliştilor, potrivit News.ro.

Într-un alt mesaj consultat de HotNews.ro și transmis tot sâmbătă seara de Simion Hăncescu, liderul FSLI, acesta spune că greva ar înceta dacă Guvernul dă OUG cu noile propuneri. Iată mesajul acestuia:

  • „Bună seara!
  • Din partea Guvernului ni s-a transmis ca sunt acceptate următoarele:
  • 25% creștere salarială de la data de 1 iunie;
  • 1500 lei anual pentru personalul didactic de predare și auxiliar pana în 2027, în luna octombrie;
  • 500 anual pentru personalul nedidactic, pana in 2027;
  • 50% prima tranșă din noua grila de salarizare, de la data de 1 ianuarie 2024.
  • Mâine la ora 9 vom fi prezenți la Guvern și vom solicita proiectul de ordonanța care sa reglementeze cele prezentate mai sus și in momentul publicării in MO, conflictul de munca inceteaza.”

Examenele orale de la Bacalaureat 2023

În ședința de guvern se așteaptă să adoptată o ordonață de urgență prin care probele de competențe de la Bacalaureat 2023, care fuseseră deja amânate și care ar fi urmat să înceapă din 14 iunie, nu se vor mai ține și vor fi echivalate cu mediile anuale din timpul liceului, ca urmare a grevei profesorilor.

„Se prevede ca, pentru anul şcolar 2022 – 2023, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale, probele de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal şi probele de evaluare a competenţelor digitale se echivalează/se recunosc conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educaţiei”, se arată în proiectul de Ordonanță de Urgență a Guvernului pus în dezbatere publică.

În contextul grevei, evaluarea elevilor prin două probe transdisciplinare – limbă şi comunicare, matematică şi ştiinţe – la finalul clasei a VI-a nu se mai organizează.

Ministrul educației Ligia Deca a anunțat joi că perioada de înscriere la Bacalaureat și la Evaluare Națională și de încheiere a mediilor pentru elevii claselor a VIII-a și a XII-a se prelungește până în 13 iunie (perioada fusese deja prelungită până vineri, 9 iunie).

Vineri,aproximativ 10.000 de angajați din învățământ au protestat din nou în fața Guvernului, de unde au mers spre Palatul Cotroceni, scandând „Nu cedăm!” și „Demisia!”.

Cu o zi în urmă, Executivul a adoptat o „declarație” prin care se angajează că în viitoarea lege a salarizării se va porni de la principiul ca salariul de bază al profesorului debutant să fie stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie. Sindicatele cer însă ca această „garanție” să fie prevăzută într-un act normativv, și nu într-un document fără valoare juridică, spunând că numai astfel greva va fi oprită.

În timp ce profesorii protestau în fața Palatului Victoria, Guvernul le-a făcut o nouă ofertă – 5% în plus, adică 45%, la prima majorare de salariu din 1 ianuarie.

Când ar urma să se desfășoare probele scrise la Bacalaureat și Evaluare Națională 2023

Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat tot joi că rămâne nemodificat calendarul probelor scrise ale examenelor naționale.

Probele scrise la BAC 2023

  • 26 iunie 2023: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
  • 27 iunie 2023: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) -proba scrisă
  • 28 iunie 2023: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
  • 29 iunie 2023: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
  • 3 iulie 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00 și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00 -18.00
  • 4 – 6 iulie 2023: Rezolvarea contestațiilor
  • 7 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale

Probele scrise la Evaluarea Națională 2023

  • 19 iunie 2023 – Limba și literatura română – probă scrisă
  • 21 iunie 2023 – Matematica – probă scrisă
  • 22 iunie 2023 – Limba și literatura maternă – probă scrisă
  • 28 iunie 2023 (până la ora 14:00) – Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
  • 28 iunie 2023 (orele 16:00 – 19:00) – 29 iunie 2023 (orele 8:00 – 12:00) – Depunerea contestațiilor
  • 29 iunie – 4 iulie 2023 – Soluționarea contestațiilor
  • 4 iulie 2023 – Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

Sursa: https://www.hotnews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :