Viitorul fotbalului timişorean este asigurat – VIDEO

735

Fotbalul timișoarean a avut un trecut destul de glorios, cu zeci de ani în urmă. După care a mai scăzut dar tot mai răbufnea orgoliul în câte un meci cu miză și făcea surprize. De câțiva ani, băltește în mediocritatea cozii clasamentului. Ba mai mult, în câte un an ne trezim că nici nu avem echipă în prima ligă valorică. Dar punctul tare al mișcării sportive de la noi din oraș au fost tot timpul echipele de copii și de tineret, ce au dat constant talente ce din păcate, după o scurtă sclipire, plecau în toate zările.

Constant în menirea sa de dascăl și descoperitor de talente, antrenorul Adrian Moraru duce mai departe tradiția sportului pentru copii. Recent am avut bucuria să vedem la muncă serioasă o grupă de prichindei plini de elan, ce trudeau din greu la sala de antrenamente.

La intrebarea firească ce e cu copii și ce fac, răspunsul antrenorului a venit fără echivoc: „De fapt se joacă, la vârsta asta totul e sub formă de joacă. Nu se poate altfel. Sunt copii născuții în 2011, totul se face prin joacă”.

Micii fotbaliști au aproape un an de zile de când se ocupă serios de antrenament. Unii chiar de doi ani. Tânărul antrenor, spre deosebire de alți specialiști, este adeptul ideii că fotbalul, ca și alte sporturi, trebuie început foarte devreme. Nu este greu, dacă efortul și elementele ce le învață sunt dozate corect și servite copiilor ca un joc. Cu timpul îl vor îndrăgi și mai mult și vor evolua repede. Metodele moderne de antrenament le-a deprins cu prilejul unor specializări de la un turneu de la Barcelona. Acolo a văzut cum se începe foarte devreme sportul cu mingea. Cei de afară o fac astfel și se vede unde este fotbalul din occident.

Adrian Moraru este dedicat ideii de a descoperi tineri cu potențial. Asta a făcut și la Electrica Timișoara, unde s-a ocupat de două grupe de vârste fragede. Apoi a acumulat experiență și la cluburi școlare din Germania, mai ales la Alemania Aachen, unde a predat aproape doi ani alături de nașul său. Se poate vorbi de o famile de antrenori dedicați educării tineretului.

Cei 15 copii au fost selectați dintr-un număr de circa 200 de candidați și au evoluat foarte rapid. Deja se pregătesc de primul lor turneu serios. Vor pleca în capitală la un concurs pentru vârsta lor. „Indoor Cup” este un turneu organizat de Academia Atletico Madrid filiala de la București. Gruparea spaniolă a facut un parteneriat cu „Regal Club București” și cu „Juventus Timișoara” una din puținele filiale din Europa.

Cei mai mici fotbaliști pleacă la drum plini de optimism. Unul din ei chiar a promis că va da o sută de goluri. Alți mai realiști au promis „doar” cinci. Cel mai ponderat dintre ei a declarat că vede la fața locului cum va fi și va marca dacă se poate. Unul din sportivii de o șchiopă s-a prezentat drept Patrick și a spus clar că cel mai mult iubește fotbalul dar îi mai place și baschetul iar idolul său este nimeni altul decat Benzema. Iar micul Robi știe clar ca va juca ca Lionel Messi și va marca foarte mult!

Iată că izvorul de talente timișorean este în continuare viu. Copii cu drag de minge vor fi mereu, antrenori dedicați lor se mai găsesc. Ar fi bine ca și cineva să-i vadă și să le acorde atenția meritată.

LĂSAȚI UN MESAJ