Vestul țării, motorul dezvoltării României. Sectorul în care Timișul este lider național, urmat de Arad

845

Vestul României a atras investiţii străine directe de peste 5 miliarde de euro.

„Practic, acest sector este motorul dezvoltării regiunii şi, am putea spune, al întregii ţări, având în vedere că industria auto are o pondere de 13% în formarea PIB-ului României şi o contribuţie încă şi mai însemnată din exporturi“, spune Monica Biota, partener de audit şi coordonatorul biroului PwC România din Timişoara.

Timişul conduce în topul judeţelor din vestul ţării care au atras cele mai multe investiţii străine directe, cu 3,5 miliarde de euro, urmat de Arad cu un miliard de euro.

Această concentrare a atras cu sine majorarea PIB-ului regiunii de vest cu aproape 27%, între 2008 şi 2018, precum şi niveluri salariale mai ridicate, astfel că salariul mediu net în judeţul Timiş a fost de 2.562 de lei în 2017,  plus 25% peste media naţională, menţionează analiza PwC.

sursa – zf.ro

1 COMENTARIU

  1. Monica Biota, PWC Timisoara: „acest sector este motorul dezvoltării regiunii şi, am putea spune, al întregii ţări, având în vedere că industria auto are o pondere de 13% în formarea PIB-ului României şi o contribuţie încă şi mai însemnată din exporturi”.
    Pot sa inteleg chiar si lauda de sine, lauda desantata a regiunii in care traiesti pana la cosmetizarea adevarului (e un defect de caracter, dar… fie!), dar nu inteleg de cand Dacia Pitesti si Ford Craiova (plus industria pe orizontala aferenta) sunt situate in regiunea de Vest a Romaniei. Pentru ca astea (Dacia si Ford) sunt centrii de forta ai industriei automotive din Romania (de exporturi nici nu mai vorbim). Avem si niste cifre: in zona de Sud, Dacia Pitesti se prezenta in 2016 cu o cifra de afaceri de peste 4 miliarde EUR, Ford Craiova cu 1 milard EUR, in timp ce liderul in domeniu din zona de Vest, Continental Timisoara reuseste sa adune 1 miliard EUR din 0.6 miliarde Continental Products Romania SRL, plus 0.4 miliarde Continental Romania SRL. Parca era si un proverb: lauda de sine nu miroase a bine. Miroase a minciuna.

LĂSAȚI UN MESAJ