Veniturile medicilor, afișate pe holurile unui spital din România. „Avem salarii mărite, nu ne trebuie şpagă!“

4904

Pe holurile Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina sunt postate afişate cu lefurile personalului medical şi auxiliar, iar pacienţii sunt îndemnaţi să nu dea şpagă.

„Avem salarii mărite, nu ne trebuie şpagă!“, stă scris pe un anunţ tipărit şi postat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina. Cu litere mai mici, anunţul continuă cu informaţii detaliate privind nivelul veniturilor personalului medical.

„Un medic câştigă între 16.000 şi 30.000 lei brut, un asistent medical câştigă între 4.800 şi 11.000 lei brut, un infirmier câştigă între 2.500 şi 5.500 lei brut, un brancardier câştigă între 2.500 şi 5.500 lei brut“, sunt alte date furnizate, iar afişul se încheie cu fraza „Lăsăm corupţia să sufere, pe tine te vindecăm!“.

Afişele au fost postate în cursul săptămânii trecute, a declarat managerul spitalului slătinean, Cătălin Rotea, iar primele au şi dispărut. „Avem suficiente în stoc“, a spus, în schimb, managerul, care explică şi cum s-a ajuns la această decizie, în chestionarele de feed-back pe care le completează la externare pacienţii, printre alte informaţii strecurându-se şi cele privitoare la condiţionarea actului medical de către personal.

„Sunt salarii mai mult decât rezonabile, şi meritate, de altfel, pentru munca pe care o desfăşoară în spital, dar am vrut să încurajăm pacienţii şi aparţinătorii să elimine acest obicei care se mai poate perpetua. Facem chestionar de feed-back pe aproape toate secţiile şi într-un procent de 1-2%, nu ştiu exact cât raportează, au fost sesizări că a existat suspiciune ade condiţionare a actului medical. Nu ştiu cât de relevante sunt cifrele, dar vrem să limităm acest fenomen care, cumva, s-a cronicizat în întreg sistemul sanitar. Nu voi ezita să iau măsuri disciplinare acolo unde sesizează pacienţii sau aparţinătorii, avem cazuri în comisia de disciplină, dar nu pe dare sau luare de mită, pe alte abateri, şi e foarte important ca tot personalul să înţeleagă că suntem la dispoziţia oamenilor“, a spus managerul.

Citește mai mult pe adevarul.ro