Vechimea în muncă nu crește salariul minim de la 1 ianuarie 2019! Cine va beneficia cu adevărat de măriri

612

Salariul minim va fi majorat la 2.350 de lei de la 1 ianuarie doar pentru cei cu studii superioare și un an vechime, au declarat surse politice pentru Libertatea. Prevederea nu se mai aplica pentru cei cu 15 ani vechime, deși Guvernul anunțase recent acest lucru.

Recent, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență prin care salariul minim să fie diferențiat. Salariul minim va crește la 2.080 de lei de la 1.900 de brut, cât este acuma. Acest lucru înseamnă o creștere de la 1.160 de lei net la 1.260, cât vor lua în mână muncitorii necalificați.

Prin hotărâre de Guvern, autoritățile trebuie să stabilească nivelul. Dacă proiectul inițial prevedea că salariul va crește la 2.350 de lei pentru cei cu studii superioare și cei cu 15 ani vechime, acum autoritățile doresc să se aplice doar pentru cei cu studii superioare.

Creșterea salariului minim este o modalitate indirectă a statului de a colecta bani din sectorul privat. Din totalul de 4,9 milioane de salariați din România, în jur de 1,2 milioane lucrează la stat. În mediul privat se găsesc peste 3,7 milioane de angajați, însă în fapt peste 2,1 milioane de români sunt plătiți cu salariul minim pe economie. De asemenea, creșterea salariului minim este și o metodă de a combate plata la negru și evaziunea din partea angajatorilor.

Recent, Guvernul a anunțat că va institui un salariu minim de 3.000 de lei în construcții și va reduce taxele astfel încât netul să fie de peste 500 de euro, adică peste 2.330 lei.

sursa – libertatea.ro

LĂSAȚI UN MESAJ