23 C
Timișoara
joi 2 mai 2024

VALER SABADUS, în deschiderea Musica Ricercata Op. 6 – Lux Timisiensis

„Control uluitor și o tehnică fin șlefuită”, astfel era descris cântul lui VALER SABADUS în ziarul britanic The Guardian. Un adevărat star al barocului, prezent pe cele mai importante scene, Valer Sabadus va deschide Musica Ricercata Op. 6 – Lux Timisiensis. Alături de ANSAMBLUL MUSICA RICERCATA și dirijorul GABRIEL BEBEȘELEA, acesta va interpreta arii din opere de Johann Adolph Hasse și Georg Friedrich Händel, compuse pentru cel mai mare contratenor din toate timpurile – Farinelli.

Concertul extraordinar de deschidere are loc joi, 16 noiembrie 2023, de la ora 20:00, la Sala Capitol. Evenimentul, intitulat Illuminatio, îl va avea ca dirijor pe GABRIEL BEBEȘELEA, iar ca solist pe contratenorul VALER SABADUS.
În program, lucrări de: Johann Adolph Hasse, Georg Friedrich Händel, Heinrich Biber, Jean Philippe Rameau, Joseph Bologne Chevalier de Saint Georges, Michael Haydn, Carl Ditters von Dittersdorf, Maksim Berezovski, Giuseppe Sarti, Stephen Storace
Cu jumătate de oră înainte, maestrul Gabriel Bebeșelea va susține o discuție pre-concert, pentru a ne familiariza cu întreg conceptul Musica Ricercata Op. 6 – Lux Timisiensis și cu programul primei seri.
Biletele se găsesc pe site-ul Filarmonicii Banatul Timișoara, la casierie (de luni până vineri, între orele 10:00 – 13:00, și cu o oră înainte de eveniment) și pe myticket.ro: https://shorturl.at/xFKLS

VALER SABADUS
În stagiunea 2023/24, Valer Sabadus va fi prezent în calitate de „Artist în Rezidență” al Thüringer Philharmonie, interpretând, printre altele, „Orpheus” de Gluck.
La Elbphilharmonie Hamburg, va putea fi ascultat în „Il Sant´ Alessio” de Stefano Landi. Cu L'Arpeggiata și Christina Pluhar, va susține un alt concert la Trondheim. Cu Venice Baroque Orchestra, va fi prezent la Festivalul Muzical Schleswig-Holstein. Cu programele sale „Songs of Love” alături de Dima Orsho și Musica Alta Ripa, precum și „Closer to Paradise” alături de Spark, Valer Sabadus va fi prezent în orașe precum Duisburg, Kempen, Filderstadt, Viersen, Karlsruhe, Planegg, Wesel, Lünen, Borken, Carquefou și Würzburg.
Valer Sabadus realizează în mod frecvent recitaluri de lieduri și arii la festivaluri de renume, inclusiv la Festivalurile Händel din Karlsruhe și Halle, la Ludwigsburger Schlossfestspielen, Rheingau Musik Festival, Musikfest Bremen, Dresdner Musikfestspielen, Kissinger Sommer, Lucerne Festival, Festival de Musique Baroque d’Ambronay, Froville Festival, Utrecht Early Music Festival, Schubertiade Hohenems și Schwarzenberg, Styriarte Graz, Festwochen für Alte Musik din Innsbruck și Grafenegg Festival
Ca solist, el a cântat în Philharmonie Berlin, Essen și Köln, Konzerthaus Dortmund, Berlin și Viena, Prinzregententheater München, Frauenkirche Dresden, Laeiszhalle Hamburg, Liederhalle Stuttgart, Chapelle Royale de Versailles, Cité de la Musique Paris, Palais des Beaux-Arts Bruxelles, KKL Luzern, l'Auditori din Barcelona, precum și în filarmonicile din Moscova și Sankt Petersburg.
Valer Sabadus și-a început studiile de canto la vârsta de 17 ani la Hochschule für Musik und Theater din München, sub îndrumarea Prof. Gabriele Fuchs, și le-a finalizat ca membru al Bayerischen Theaterakademie August Everding în 2013.
https://www.valer-sabadus.de/en.html
În continuarea primei părți a festivalului (16 – 20 noiembrie 2023), programul
este următorul:
 Vineri, 17 noiembrie | Facultatea de Muzică și Teatru Timișoara
17:00 Workshop de vioară barocă cu Elicia Silverstein
 Sâmbătă, 18 noiembrie | Biserica Sf. Ecaterina
20:30 Discuție pre-concert cu Elicia Silverstein
21:00 RECITAL NOCTURN ELICIA SILVERSTEIN & MARCO MENCOBONI
Mysterium I
Heinrich Biber – Integrala sonatelor Rozariului (1)
 Duminică, 19 noiembrie | Biserica Piaristă
20:30 Discuție pre-concert cu Elicia Silverstein
21:00 RECITAL NOCTURN ELICIA SILVERSTEIN & MARCO MENCOBONI
Mysterium II Heinrich Biber – Integrala sonatelor Rozariului (2)
 Luni, 20 noiembrie | Liceul de Artă „Ion Vidu” – Sala „Mihai Perian”
19:30 Discuție pre-concert cu Derya Türkan
20:00 DERYA TÜRKAN ENSEMBLE Cantemir 300/350
În program: lucrări din Cartea științei muzicii de Dimitrie Cantemir
Biletele se găsesc pe site-ul Filarmonicii Banatul Timișoara, la casierie (de luni până vineri, între orele 10:00 – 13:00), în locul de desfășurare a evenimentelor (cu o oră
înainte) și pe myticket.ro: https://shorturl.at/cgnG5

GABRIEL BEBEȘELEA
Gabriel Bebeșelea este Dirijor Principal al Filarmonicii „George Enescu” din București și Director Artistic al ansamblului si al Festivalului Musica Ricercata. În 2023 este Dirijor în Rezidență al Filarmonicii Banatul pe perioada Capitalei Europene a Culturii.
Pe lângă aceste poziții, este invitat al unor orchestre precum Royal Philharmonic Orchestra Londra, Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Konzerthausorchester Berlin, Barcelona Symphony Orchestra, Orchestra Simfonică din Castilla și León, Orchestre National du Capitole de Toulouse, Orchestre Philharmonique de Marseille, Singapore Symphony Orchestra, Tonkünstler-Orchester și PKF-Prague Philharmonia.
Gabriel Bebeșelea dirijează în săli de concerte importante precum Concertgebouw Amsterdam, Musikverein din Viena, Konzerthaus din Berlin, Elbphilharmonie Hamburg, Cadogan Hall din Londra, Palace of Arts din Budapesta, Auditorium Parco della Musica din Roma și L’Auditori din Barcelona.
Cunoscut pentru dedicarea sa cercetării și redescoperirii muzicii, Gabriel Bebeșelea este responsabil pentru descoperirea mai multor capodopere muzicale uitate sau neglijate. În 2017, pentru a aduce la lumină o astfel de muzică, a înființat ansamblul de muzică veche și nouă Musica Ricercata. În afară de faptul că este director artistic al ansamblului Musica Ricercata, începând cu anul 2019, este director artistic al Festivalului Musica Ricercata.
Alături de Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Gabriel Bebeșelea a înregistrat în premieră mondială pe CD oratoriul „Strigoii” și „Pastorale – Fantaisie pour petit orchestre”(ediție editată de Gabriel Bebeșelea) de George Enescu.
Un dirijor notabil de operă, Bebeșelea a fost numit Dirijor Principal al Operei din Iaşi în 2011, devenind cel mai tânăr şef de orchestră într-o astfel de postură din România. În 2015, a fost numit Dirijor Principal al Operei Române din Cluj.

MUSICA RICERCATA
Musica Ricercata este un colectiv artistic internațional conceput de Gabriel Bebeșelea, care, de la început, a asigurat conducerea artistică și tehnică a ansamblului, adunând cei mai buni muzicieni din întreaga Europă și creând programe muzicale diverse și captivante, care se întind de la epoca barocă, până la cea modernă, având în prim-plan interpretarea muzicii vechi.
Caracterizată printr-o legătură deosebită între dirijor și muzicieni, Musica Ricercata explorează diferite lumi sonore, folosind instrumente vechi – flaute din lemn, oboaie baroce, corzi de maț, teorbe – precum și instrumente moderne, în funcție de program, și interpretând fiecare repertoriu în modul potrivit, de la Jean-Baptiste Lully sau Ludwig van Beethoven, până la compozitori contemporani.
De fapt, numele ansamblului înseamnă „Muzică cercetată” și a fost împrumutat de la un set de unsprezece piese pentru pian de Gyorgy Ligeti – Musica Ricercata – ca un omagiu adus compozitorului născut în Transilvania. Musica Ricercata concertează în săli și festivaluri importante precum MÜPA Budapesta, Ateneul Român, Festivalul Internațional “George Enescu”, prezentând programe creative alături de soliști de talie mondială, precum marele tenor Lawrence Brownlee.
Începând cu 2019, Musica Ricercata este parteneră a European Union Youth Orchestra.
Program finanțat din bugetul local al Municipiului Timișoara
Organizator: Filarmonica Banatul Timișoara

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Atenție la vopselele pentru ouă! Ce recomandă ANPC?

Fiindcă se apropie perioada Paștelui și a înroșirii ouălor, reprezentanții ANPC atenționează consumatorii să fie atenți atunci când cumpără vopsea pentru ouă. Paul Anghel, directorul...

De 1 Mai, un bărbat din Timiș s-a urcat la volan beat și fără permis

Un tânăr de 28 de ani a fost prins de polițiști conducând o mașină, beat fiind. S-a întâmplat mircuri, 1 Mai,  în localitatea Cenad,...

Citește și :