Va fi Robu un ,,rob” al semafoarelor inteligente?

533

De vreo lună încoace, timișorenii trăiesc sub asaltul necontenit al unei specii noi de ustensile urbane… semafoarele inteligente. Apărute pretutindeni, prin absolut toate sensurile giratorii din oraș, aceste semafoare par un soi de iluminații ,,morganatice”, desprinse din literatura unor Isac Asimov și Stanislaw Lem la un loc.

Teoretic, ele ar trebui să ne facă să zburdăm prin aglomerata Timișoară de la un capăt în celălalt al urbei, inclusiv la ore de vârf când, știm cu toții, fiecare automobil se târăște, în fapt, cu viteza unei trotinete, în cel mai fericit dintre cazuri.

Deocamdată, nimeni nu știe, cu adevărat, cum vor funcționa aceste semafoare, dar, judecând după numărul imens în care au fost amplasate, sunt destule voci, unele autorizate, care anunță dezastrul care va veni odată cu toamna.

Mai precis, pe la începutul lunii noiembrie, după cum ne anunță, cam cu jumătate de gură, primarul Nicolae Robu. Care, ca autor principal al autorizării proiectului noii semaforizări a Timişoarei, va purta răspunderea pentru posibila blocare a orașului, imediat după darea completă în funcțiune a acestuia.

Nu știu care sunt rațiunile solide care stau la baza acestei ,,operațiuni” pe bani europeni dar și publici, un business de vreo șase milioane de euro. Probabil că e vorba de dorința sinceră de a schimba în bine haosul din ultimii ani din circulația orașului.

Numai că, ca la noi la nimenea, felul în care se lucrează la acest proiect, numărul uriaș de semafoare instalate în locuri unde o minimă rațiune te îndeamnă să pricepi că nu-și aveau rostul, părerea unor experți în fluidizarea circulației, toate acestea sunt detalii care anunță mai degrabă un eșec de proporții al actualei administrații, necum o epocală realizare urbană. Cred că inclusiv primarul Timișoarei, dl Robu, simte în momentul de față un ,,sâmbure” de îndoială în privința funcționalității acestei întreprinderi, care seamănă tot mai abitir cu legenda bietului Sisif, tradusă , la noi, prin bani aruncați pe fereastră plus un enorm disconfort produs, posibil, întregii populații a Timișoarei.

Dar, cum dl Robu n-are a face prea des cu valori de tipul ,,reținere” ori ,,moderație”, ce să-i faci, biete invenții ale unor inși deștepți din Bătrâna Eladă, e limpede că nu va da ușor înapoi chiar și atunci când ,,umbra” blocării unui întreg oraș se va coborî, insidioasă, asupra noastră, a tuturor!

Așa încât, după splendoarea palmierilor în floare, avem de acum și asediul, la propriu, al semafoarelor inteligente, numai bune să ne bântuie, fie zi, fie noapte, precum niște ,,pokemoni” vioi și nestăpâniți, (că tot am aflat zilele trecute că îi sunt dragi dlui Robu, motiv pentru care îi va și finanța din fonduri publice!) intrați în sufletele și în mințile noastre.

Altminteri, în Orașul fără centură, fără sală polivalentă, lipsit de un spital modern, de secol 21, (apropo, poate ne va spune dl Grindeanu, celălalt lider de frunte al Timişului, când vor reîncepe, dacă vor mai reîncepe, lucrările la Spitalul de Copii, girat de dânsul, electoral, acum vreo patru ani) noi rămânem, vorba poetului, ,,tot ce-am fost”, și cu promisiunea eternă că ,,vom mai fi”.

Până la urmă, ne vor ține la iarnă de cald palmierii și semafoarele inteligente ale dlui Robu, că de restul promisiunilor amintite mai sus sunt sigur că se va alege praful și în următorii patru ani de administraţie locală.

LĂSAȚI UN MESAJ