USR a plecat în străinătate! Împreună cu ,,Momentum”, partidul vrea să lupte împotriva sistemului politic actual

91

Politicienii din întreaga Uniune Europeană văd că vechile partide, cu împărtirea lor pe ideologii de tip stânga vs. dreapta, nu mai fac față noilor realități actuale. Nimic nu mai e ca acum 15 ani în urmă. Iar despre căderea Cortinei de Fier nici măcar nu se mai știe.

Provocările politice sunt de natură mult mai concretă. USR, ca partid ce se pretinde a aduce un suflu nou, a avut recent un contact cu o mișcare politică nou apărută pe scena maghiară. Poate că ăsta ar trebui să fie semnalul unei noi abordări între politicienii de diverse naționalități, contactele directe și cunoașterea fără intermediari.

Reprezentanți ai Uniunii Salvați România (USR) și ai formațiunii Momentum s-au întâlnit ieri în Budapesta pentru a discuta viziunile lor politice și planurile pentru viitor.

Noul val de partide tinere, inovatoare, pro-europene apărute în ultima vreme în Europa are un rol esențial în revitalizarea proiectului european. Pe parcursul întâlnirii lor, USR și Momentum și-au exprimat entuziasmul față de perspectiva de a colabora cu alte mișcări politice cu vederi similare.

„În calitate de reprezentanți ai schimbării generațiilor politice în curs de desfășurare pe continentul european, Momentum și USR se angajează să construiască o bază de acțiune comună îndreptată către viitor, nu spre trecut,”, a declarat Andras Fekete-Győr, președintele mișcării Momentum.

Partidele au găsit, de asemenea, puncte comune în angajamentele lor față de principiile politicii deschise, transparente și responsabile. Au în comun o filosofie politică axată pe profesionalism, integritate și controlul realizat de către cetățeni asupra modului de guvernare.

„Ambele partide au apărut pentru a lupta împotriva status quo-ului practicilor corupte și clientelare din sistemul politic actual.”, a declarat Levente Elek, președintele USR.

Partidele consideră că un aspect cheie al relației dintre România și Ungaria este stabilirea unei legături lingvistice și culturale, fondată pe înțelegere și încredere reciproce. Această legătură va duce la creșterea nivelului de cooperare între cele două țări în domeniile politic, economic și social, precum și la întărirea legăturilor de prietenie dintre România și Ungaria.

Comunitățile maghiare din România și cele române din Ungaria contribuie masiv la viața economică și culturală din țările lor. Recunoscând importanța acestor contribuții, partidele vor continua să conlucreze pentru a promova coeziunea și colaborarea între români și maghiari printr-o integrare europeană mai amplă.

În final, reprezentanții celor două partide au discutat despre tendințele îngrijorătoare din Europa Centrală și de Est, exprimându-și preocuparea față de recentele atacuri asupra libertății și de eroziunea valorilor democratice. De asemenea, au afirmat că resping influența crescândă a guvernului rus în regiune, precum și creșterea tendințelor autoritariste.

În acest context, USR și Momentum și-au reafirmat angajamentul de a reprezenta puncte ferme de echilibru pentru valorile democratice și de a fi apărători consecvenți ai proiectului și idealurilor europene.

LĂSAȚI UN MESAJ