26.2 C
Timișoara
duminică 19 mai 2024

Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara aduce pe tarabe tot ce e mai gustos Foto-Video

Ca o bună gospodină care se gândește toamna la chestiuni practice cum ar fi: „ce să mai agonisească în cămară pentru toamnă?” și Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” se gândește la iarna ce vine.

Toamna este momentul potrivit pentru ca toată lumea să se bucure de savoarea produselor din livezi și grădini.
Toamna are un laitmotiv ce unește toți gurmanizi. Este savoare conservată în borcane pentru la iarnă și se numește banal de simplu: zacuscă!
Zacusca universitară a atras zeci de gurmanzi

Bucuria gustativă cunoscută drept zacuscă este un preparat care își păstrează aromele și gustul, aducându-ne aminte de bunicii noștri și de tradițiile noastre culinare ancestrale. Din ce se face? Sunt zeci e rețete și definiții prin cărți și în tradiția orală. Mai fiecare crede că deține adevărul absolut și combinația ideală. De fapt cea mai bună zacuscă e cea ce-ți cade bine făcută din ce ai la îndemână din grădină sau piețe. Că e cu fasole (verde ori uscată), ciuperci de cultură sau de pădure, cu șelină ori fără fiecare fel e ceva deosebit. În zone mai depărtate de câmpia noastră, undeva pe malul Dunării se mai face și cu pește!
Universitatea din Calea Ardului a avut inițiativa de a aduna la un loc și de a sprijini producătorii tradiționali acum la început de toamnă tocmai la piața din fața campusului.
Evenimentul de la Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara, organizat în colaborare cu Piețe24, AgroVillage Banat – USVT, Akademika Food – USVT și studenți de la USVT, a fost o ocazie deosebită pentru vizitatori de a se bucura de expriența autentică a gustului de zacuscă și de a achiziționa aceste produse proaspete și de calitate. Cazanele au fost aprinse dis de dimineață și a început munca. Oricine a putut urmări pe viu cum se prepară cea mai iubită conservă din cămări. Sau au putut gusta la fața locului ce au preparat studenții.
Prin participarea la acest eveniment, fiecare persoană a contribuit la susținerea comunității producătorilor locali și la păstrarea tradițiilor culinare românești. Zacusca este doar un exemplu al bogăției culinare pe care o oferă acest sezon.
La această ediție au fost oferite la degustare 14 rețete de zacuscă (vinete, fasole și ciuperci) pregătite după diferite procese tradiționale de familie, din care 3 variante au fost pregătite pe loc.


A fost îndemnul universitarilor pentru păstrarea tradițiilor și o mână de ajutor pentru încurajarea populației de a cumpăra produse locale, astfel încât oricine să poată să se bucure de autenticitatea și diversitatea gastronomică locală, regională și națională a României.
La standurile pieței au venit producători din câteva județe din jurul Timișului (Arad și Caraș-Severi). Au adus cu ei tot ce e mai bun: mere, prune de mai multe feluri, brânză proaspătă ar și mai maturată, smântână adevărată și nu industrializată. Nu au lipsit produsele de carne: cârnați, slănină, untură sau jumări. Legumele pe alese au tentat pe oricine.
Publicul a plecat cu traistele pline și așteaptă cât mai curând încă un prilej de a veni la târguieli e sezon cu parfum e toamnă.

Colaborarea dintre Piețe24 și Universitatea de Științele Vieții ”Regele Mihai I” din Timișoara deschide în acest an, un șir de ”Evenimente ale toamnei”.
Este momentul în care natura ne răsfață cu frumusețea ei în culori calde și roade bogate!
Începem sezonul cu un mix de legume delicioase, atent închise în borcane – ZACUSCA!

Alte subiecte :

De ce aleg tot mai mulți timișoreni să se mute în zona periurbană a capitalei Banatului

Zona periurbană a marilor oraşe a devenit în ultimii ani o alternativă tentantă pentru cumpărătorii interesaţi să facă o achiziţie, prezentând unele avantaje evidente,...

Echilibru. Indiferent?

Suntem, și azi, sub diferite imperii. Unul dintre ele — al căpșunelor. Al binelui, al răului? Iată o uriașă întrebare! Azotată, fiindcă bio ar fi...

Citește și :