11.2 C
Timișoara
marți 7 mai 2024

Universitatea Agricolă și de Medicină Veterinară se implică tot mai intens în sprijinirea primăriilor din județ VIDEO

Universitatea de Știiințe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timișoara a organizat vineri de dimineață o întâlnire extrem de utilă mediului administrativ de la noi din județ. Pentru a demonstra că nu este doar un focar de știință ce pregătește specialiști cu drag de pământ ci în același timp și o instituție ancorată temeinic în realitățile concrete ale acestei perioade, au fost invitați în Aula Magna a școlii primarii localităților rurale din județul nostru pentru a dezbate cele mai stringente probleme cu care se întâlnesc în dezvoltarea rurală.

S-a plecat de la premiza că Universitatea dispune de o largă paletă de soluții concrete aplicabile la obținerea și la cheltuirea cu folos a fondurilor europene. Banii de la Uniunea Europeană sunt una din cele mai importante forme de a finanța problemele unei comunități ce altminteri nu ar avea cum să fie rezolvate doar cu puteri proprii. Universitatea dispune de specialiști ce știu să implementeze astfel de proiecte în număr suficient de mare pentru a putea oferi consultanță și altora.

Acești specialiști nu sunt în număr foarte mare, așa cum și-ar dori conducerea, dar totuși sunt aproape suficienți pentru nevoile de dezvoltare a localităților din partea noastră de țară.

Întâlnirea-dezbatere ced a avut loc la universitate a stat sub auspiciile enunțate chiar în denumire „Probleme actuale ale Unităților Administrativ Teritoriale”. Au răspuns invitației prefectul Județului, Mihai Ritivoi, reprezentanți ai Consiliului Județean Timiș, directorul Camerei de Conturi Timiș, președinte ACOR Timis, primari ai județului. De asemenea au venit și majoritatea directorilor din instituțiile deconcentrate ce au în administrare una sau ala din problemele zonei noastre.

Departe de a fi o discuție pur teoretică, întâlnirea a fost un adevărat atelier de lucru unde s-au pus întrebări, lămurit chestiuni concrete și s-au adus precizări concret la subiect. Decidenții județului chiar au lăsat numere de telefon și au cerut să fie deranjați pentru orice alte probleme ce mai apar.

Un din primele chestiuni ce a fost discutată a fost cea legată de recesământul ce va debuta peste două săptămâni. Este binecunoscutul recesământ al populației și al locuințelor ce de data asta se va desfășura în două etape. Prima este mai specifică. Fiecare recenzat se va autoevalua pe o platformă on line. Doar în a doua parte vor fi verificați de recenzori cu echipament modern de calcul. Nu se vor mai folosi deloc hârtii. Aceste informații au fost oferite de Sorin Belea director executiv la Direcția Regioanlă de Statistică Timiș.
O altă chestiune ce a fost intens discutată a fost cea legată de situația cheltuielilor ridicate pentru încălzirea locuințelor. Cum în mediul rural majoritatea caselor folosesc încălzirea cu lemne Cei de la Direcția Silvică au oferit informații despre lemnele de foc ce necesită depozite în mai multe locuri din județ. Nici prețul acestor lemne nu este o chestiune simplă. Pentru moment instituțiile comunale cum ar primăriile, școlile, casele de cultură au o situație oarecum mai privilegiată deoarece lise poate livra mai simplu cu camioane de capacitate mai mare. Pentru populație este puțin mai complicat din motive de transport.
Dar adevăratele chestiuni au fost cele ce aveau tangențe cu noile programe ce implică bani din surse externe. Este poate ultima mare șansă ca România să se dezvolte vizibil pe seama finanțărilor europene.

„Cred că este mai mult decât un ajutor. Ținând cont de profilul universității noastre și de faptul că am demonstrat ca universitate că ne dorim să atragem fonduri europene și nu numai, practic din toate sursele din care atrage fonduri, încercăm să fim un model ca universitate. De altfel prin unitatea nostră de management a proiectelor, lucru care îl voi spune și astăzi, dorim să ne facem utili. Ne pasă de ce urmează ca exercițiu financiar legat de atragerea de fonduri. Ne arătăm disponibilitatea, venim cu zona noastră de știință, prin faptul că cea mai mare parte a cercetării și a aspectului didactic din universitatea noastră și în ce privește aspectul de extensie universitară, poate cea mai mare parte, are ca zonă de activitate zona rurală a României, cea mai parte parte a primăriilor sunt cei din rural, faptul că sunt aici prezenți și responsabili din parte instituțiilor care deservesc cea ce înseamnă atragere de fonduri, cred că este un câștig foarte mare. Așadar, nu numai că asigurăm o logistică decentă pentru acest eveniment ci câutăm să ne facem utili și din punct de vedere lucrativ, efectiv ca și implicare în ce urmează în următoarea perioadă”. A explicat scopul întâlnirii rectorul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară, Alin Cosmin Popescu, gazda evenimentului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :