1.2 C
Timișoara
joi 7 decembrie 2023

Un număr de 400 de chitariști invadează de astăzi orașul, la Timișoara Guitar Meeting

Peste 30 de concerte: Vița de Vie, Bosquito și alții

Un val de artiști de toate vârstele se pregătesc să cucerească Timișoara în perioada 6-8 octombrie. Aproape 400 de chitariști din 20 de orașe din România sunt așteptați la Timișoara Guitar Meeting să celebreze muzica de chitară și chitara – ca simbol al culturii folk-rock. Astfel, festivalul își propune să devină un pilon de transformare a orașului într-un veritabil Guitar Friendly City.

Zeci de evenimente în spirit rock pentru chitariști și publicul larg

În perioada 6-8 octombrie, Capitala Europeană a Culturii în 2023 va găzdui aproape 30 de concerte cu trupe importante din România, dar și concerte susținute de trupe tinere sau grupuri de chitariști din multe orașe ale țării:

Vineri, 6 octombrie, Piața Libertății
Ora 17.30: Young Revolution – Latebloom (Serbia), Fifth Piece (Serbia), Crocodile Paradox (România)
Ora 20:00: Antract
Ora 21:00: Bosquito

Sâmbătă, 7 octombrie, Piața Libertății
Ora 17:00: CONCERTUL MANIFEST
400 de chitaristi vin din peste 20 de orașe: Reșița, Dumbrăvița, Timișoara, Arad, Sibiu, Moșnița Nouă, Oradea, Cluj-Napoca, Cisnădie, Ineu, Tășnad, Giroc, Făgăraș, Rupea, Cristian, Tg. Lăpuș, Brașov, Craiova, Deva, dar și din afara țării: Novi Sad (Serbia), Cornwall (Marea Britanie), Szeged (Ungaria).

Aceștia vor cânta un playlist ce cuprinde 16 superhituri folk-rock, iar de pe scenă vor fi acompaniați de trupele invitate: Vița de Vie, Bosquito, Implant pentru Refuz, Trooper, Antract și alți șapte artiști. Vița de Vie vor cânta la unison cu chitariștii „Praf de stele” și „Liber”. Băieții de la Bosquito aduc în premieră „Două mâini” și „Omul perete”. Coiotu și Balaurul de la Trooper se alătură cu „Destin” și „Trec anii (Zi după zi)”, iar Antract acompaniază chitariștii pe melodiile „Trebuie să crezi” și „Iubirea”. Va fi celebrată astfel multiculturalitatea prin piesele selectate în limbile română, engleză, maghiară și sârbă.

Ora 19:00: Coiotu’ & Balarul (Trooper) – Concert Acustic
Ora 19:30: Young Revolution – The Rakels (Marea Britanie), Revolter (România)
Ora 21:40: Vița de Vie
Little Main Stage & Urban Stage
Ora 11:30: Grup Simbol din Satu Mare (Piața Unirii)
Ora 12:00: Grupul Beg'Art din Timișoara (Parcul Uzinei)
Ora 12:00: Generația Folk din Craiova (Piața Unirii)
Ora 14:00: Grupul folk „Balada”, Palatul Copiilor Sibiu / Asociația Hai la Chitară Făgăraș / Trupa „Adrian Păunescu”, Tg.Lăpuș, Maramureș (Parcul Rozelor)
Ora 15:30: Grupul Beg'Art din Timișoara (Piața Unirii)

Duminică, 8 octombrie, Cazarma U

Ora 17:00: Young Revolution – Alex Petrenchi (RO), Ribozom (RO)
Ora 18:30: Dincolo de Ziduri
Ora 19:30: Implant pentru Refuz

Little Main Stage & Urban Stage
Ora 13:00: Grupul Beg'Art din Timișoara (Parcul Iosefin)
Ora 12:00: Grup Folk „Balada” / Palatul Copiilor Sibiu (Piața Unirii)
Ora 12:00: Asociația Hai la Chitară, Făgăraș (Piața Victoriei)

Programul complex al festivalului include și o serie de activități conexe, atât pentru artiști, cât și pentru publicul larg, ce au în centrul lor chitara și spiritul rock:

● Expoziții: Guitar Art Craft & Guitar Heroes: vineri și sâmbătă, între orele 11:00 – 22:00, în Piața Libertății – powered by Hamilton
● „Ora de rock” – un atelier-spectacol ce propune copiilor o incursiune în istoria rock-ului: Partea I – vineri, ora 12:00, Piața Libertății și Partea II – sâmbătă, ora 11:00, Piața Libertății;
● Conferința muzicală Indiero – Young Revolution Edition: sâmbătă, ora 12:00, Grădina Urbană de la Cazarma U. În cadrul acesteia, profesioniști în domeniu, precum Cosmin Sipoș, Cristina Chirea, Cosmin Ionescu – vor prezenta informații despre exploatarea în online (YouTube/Spotify) a operelor muzicale,
promovare în social media, platforme utile, studii de caz, surse de venituri în industria muzicală etc.
● Masterclass de chitară electrică susținut de Balaurul de la Trooper: sâmbătă, ora 14:00, Centrul de Proiecte;
● Cerc de chitară demonstrativ pentru copii susținut de Șerban Comșa de la Atelierul de Folk: sâmbătă, ora 14:00, Piața Libertății;
● Show-ul de Street Dance – „Liceenii Rock&Roll” și reprezentații de dans susținute de Young till Death, Iron Kids și Baby Bones: sâmbătă, ora 20:00, Piața Libertății.

Festivalul este prezentat de Cristian Hrubaru de la Rock FM.
Toate evenimentele au loc sub umbrela „Timișoara Guitar Friendly City”, un proiect de artă participativă cu triplă dimensiune: artistică, culturală, educațională.

Accesul este gratuit la toate evenimentele, însă publicul poate susține programul Pune Mâna pe Chitară achiziționând un bilet de public-susținător. În funcție de biletul ales, organizatorii oferă o brățară, pană sau sacoșă personalizată. Detalii și bilete se găsesc aici: bit.ly/AccesPublic-TGM2023.

Informații despre fiecare eveniment: facebook.com/punemanapechitara

Timișoara Guitar Meeting este un eveniment din cadrul proiectului „Timișoara Guitar Friendly City”, organizat de Asociația Culturală Play.
Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin buget de la Ministerul Culturii.

Alte subiecte :

Concert de muzică rock și spectacol cu 250 de drone, joi în Iulius Town

Un an plin de evenimente dedicate culturii, în toate formele sale, care au reunit generații și care ne-au demonstrat că arta...

Liberalii se bat cu pesediștii care să le dea mai mulți bani profesorilor! Aceștia ar putea avea salariile majorate cu 20 la sută de...

Liberalii, susținuți de ministrul Finanțelor Marcel Boloș intenționează să propună în bugetul de stat o majorare de 20% a salariilor profesorilor din 2024, susțin...

Citește și :