Un mall cultural în Timișoara în 2016 ?

135

În vreme ce în acest an, şi pe parcursul anului viitor,  la Timişoara, vor fi ridicate două noi mall-uri comerciale, oraşul de pe malurile Begăi suferă profund la capitolul spaţii moderne în care să se producă spectacole culturale de anvergură.

În esenţă, dacă printr-un miracol, Sting sau Sir Elton John ar dori mâine să „performeze” în faţa publicului timişorean, artiştii cu pricina nu ar putea fi văzuţi nicăieri, ( eventual pe vreun câmp de la marginea oraşului, cum s-a mai întâmplat cu ani în urma cu Jose Carreras!) din  simplul motiv că n-ar avea unde să-şi exprime virtuozitatea!

Timişoara-spre deosebire de Cluj- de exemplu, nu a fost capabilă ( vorbim aici, evident, de cei care au condus acest oraş vreme de un sfert de veac, politicieni şi administratori atât de mediocri încât sunt demni de a fi uitaţi pentru „eternitate” de către timişoreni) să ridice o sală de spectacole civilizată, care să găzduiască măcar vreo 3000 de oameni.

Cum în privinţa unei săli polivalente, promisă, altminteri atât de dl Robu cât şi de dl Bojin la ultimele alegeri locale, de la care au trecut, iacătă, aproape patru ani, şansele de a o vedea, măcar începută la nivel de fundaţie, în noul an, sunt la fel de mari precum şansa câştigării de către România a Campionatului European de Fotbal de la vară.

Așa încât, dorinţa anunțată, la sfârşitului anului tocmai încheiat de dl Ioan Gârboni, directorul Filarmonicii Banatul, de a relua procedurile de ridicare din fonduri europene a unui mall cultural la Timişoara, merită luată în calcul şi, mai ales, sprijinită de onor autoritățile locale. În primul rând, de Primăria Timişoarei şi al ei conducator, dl Robu.

La mijloc ar fi vorba de o investiţie de aproximativ 10-12 milioane de euro, fonduri provenite în mare parte din bani europeni, iar construcţia ar urma să fie ridicată pe terenul unde se află în prezent grădina de vară a filarmonicii.

„Trag speranţa că voi reuşi, în prima parte a acestui an, să înaintez proiectul menţionat pe adresa finanţatorilor europeni. Totul este să fim lăsați măcar în pace de autorităţile autohtone să punem pe picioare investiţia, deoarece multora le este pur şi simplu teamă să mai depună proiecte de anvergură pe bani europeni. Ideea ar fi  că, pe lângă birocraţia internă, care este infernală, te mai poţi trezi, din partea unor „amici” cu vreun denunţ penal pentru te miri ce fel de plăţi, chiar dacă acestea sunt în litera legii” , a subliniat directorul Filarmonicii „Banatul”, Ioan Coriolan Garboni .

Garboni

1 COMENTARIU

  1. fotografia este a unei librarii realizate de miticii de la Bucuresti. Se pare ca, din punct de vedere cultural, fac si lucruri foarte bune, de ce nu recunoasteti asta?

LĂSAȚI UN MESAJ