Un fotbalist intrat în legendă a ,,urcat la ceruri”

214

Nicolae Szoboszlay, fostul goalkeeper al CCA-ului, al lui Dinamo și al lui U Cluj, a trecut în neființă azi, la vârsta de 93 de ani.

S-a născut la 18 iulie 1925, la Orăștie și a evoluat pe postul de portar. A scris istorie la Universitatea Cluj și a prins primul meci între cele care au devenit cele mai mari rivale din fotbalul românesc, Steaua (CCA București pe atunci) și Dinamo. Era ultimul supraviețuitor din primul Derby de România, jucat pe 20 noiembrie 1948.

Totodată, Szoboszlay era unicul supraviețuitor al echipei Universității Cluj care pleca să joace în exil la Sibiu din cauza consecințelor Dictatului de la Viena din 1940, când Ardealul fusese anexat Ungariei.

Nicolae Szoboszlay ,”Ultimul cavaler al fotbalului romantic”, așa cum Cristian Aszalos l-a numit în cartea sa, a recompus, „cu o luciditate de fin narator”, fragmente fascinante ale fotbalului românesc de la acea vreme.

„Portarul zburător”, așa cum era supranumit în tinerețe, a dezvăluit lucruri uimitoare despre Ștefan Kovacs, Baratky, Dobay și Iuliu Hațieganu. Toate la 91 de ani, cu o luciditate de admirat.

citeste mai mult: gsp.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.