Trichineloza, boală „de sezon”. Cum o evităm

301

Trichineloza, răspândită în întreaga lume, este o boală determinată de un vierme nematod Trichinella spiralis, care ajunge în organismul uman în urma consumului de carne infestată.

Având în vedere că, în sezonul rece, populaţia consumă carne de porc din gospodăria proprie, autorităţile de sănătate publică atenţionează populaţia să respecte următoarele recomandări pentru a nu se îmbolnăvi:

– să controleze carnea de porc sacrificat în gospodăria proprie sau de vânat, în centrele autorizate ale autorităţilor sanitar-veterinare şi să respecte recomandările acestora;
– să achiziţioneze carne numai din centre comerciale specializate, care pun în vânzare numai produse avizate sanitar-veterinar;
– să renunţe la obiceiuri culinare riscante: consum de carne/preparate din carne crudă sau insuficient prelucrata termic.

Procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele. Omul se infestează prin consum de carne de porc, în principal, dar şi de cal, nutrie sau vânat (mistreţ, urs), ce conţine larve vii sau chisturi viabile.

La om, majoritatea infecţiilor sunt asimptomatice, însă există şi forme clinice de boală – trichineloza – cu evoluţie severă, care pot cauza moartea prin complicaţiile pe care le produc. Manifestarea clinică a bolii – trichineloza – depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestării ei şi de rezistenţa organismului.

Următoarele semne clinice sunt sugestive pentru diagnostic – trichineloza: tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, greţuri, vărsături), care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestată, febră, edeme palpebrale şi faciale, însoţite de conjunctivită, dureri musculare şi adinamie. Boala nu se transmite interuman.

Factorii favorizanţi ai îmbolnăvirii cu trichineloza la om sunt reprezentaţi de:

– Consumul cărnii de porc sau vanat neexaminata trichineloscopic.
– Unele obiceiuri culinare: prepararea termică “în sânge”, sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastramă, cârnat uscat sau afumat, şunca.
– Achiziţionarea de către populaţie a cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate .
– Tăierea clandestină a animalelor.

În cazul apariţiei de simptome digestive sau oculare după consumul de carne de porc sau vânat, vă recomandăm să vă prezentaţi de urgenţă la medic.

LĂSAȚI UN MESAJ