Trei fenomene meteo dure vor lovi țara în această iarnă. Ce se întâmplă cu vremea în Banat și Crișana

6906

Previziuni sumbre lansate Florinela Georgescu, directorul executiv al Administrației Naționale de Meteorologie. Specialistul a vorbit în cadrul unei emisiuni de televiziune despre fenomenele meteorologice extreme care vor lovi ţara, în această iarnă.

„Fenomenele severe nu vor lipsi. Vorbesc aici despre viscole, despre posibile ninsori abundente și despre episoadele de ger, acestea fiind elementele cele mai severe ale iernilor în România.
Primele semnale arată că vom avea perioade lungi în această iarnă, în care vremea să se încadreze în normalul vremii de iarnă, ceea ce însemnă posibilitate foarte mare de apariţie a fenomenelor despre care vorbeam.
În lunile noiembrie si decembrie, primele luni ale sezonului rece, este normal să fie și perioade când temperaturile noaptea să scadă sub limita gerului.
În lunile ianuarie și februarie avem în medie cel puţin 2 viscole”, a spus Florinela Georgescu.

Ce se va întâmpla cu VREMEA din 23 octombrie

Administraţia Naţională de Meteorologie a actualizat previziunile pentru următoarele două săptămâni.

În prima parte a intervalului, vremea se va încălzi în toată ţara, temperaturile maxime ajungând până la 25 de grade Celsius în Muntenia. Din 22 – 23 octombrie, temperaturile încep să scadă şi îşi fac apariţia şi ploile. În zonele de munte, local în Maramureş şi Moldova, dar şi în estul Transilvaniei este posibil să ningă.

BANAT
În prima săptămână a intervalului de prognoză vremea va fi caldă pentru a doua jumătate a lunii octombrie, iar valorile termice diurne se vor situa, în medie, între 22 și 26 de grade. În jurul datei de 23 octombrie temperatura aerului va marca o scădere, astfel încât, până la finalul celei de a doua săptămâni, media regională a maximelor se va situa între 14 și 17 grade, vremea devenind normală din punct de vedere termic pentru ultima decadă a lunii octombrie. Regimul termic nocturn va fi caracterizat de o valoare medie regională situată în jurul a 10 grade în perioada 16 – 23 octombrie, pentru ca, ulterior, o ușoară răcorire a vremii să determine temperaturi minime de 6….7 grade, până la finalul celor două săptămâni ale intrevalului de prognoză. Până pe 19 – 20 octombrie nu se vor semnala precipitații, apoi probabilitatea de ploaie va fi în creștere, cu precădere în jurul datei de 22 – 23 octombrie.

CRIŞANA
Temperaturile diurne vor fi în creștere în primele zile ale prognozei, de la valori, în medie, în jurul a 23 de grade în prima zi, până la aproximativ 25 de grade în data de 18 octombrie. Între 19 și 23 octombrie vremea se va răci ușor de la o zi la alta, devenind apropiată de normalul termic al perioadei. Astfel, în intervalul 24 – 29 octombrie, media regională a maximelor termice se va situa în jurul valorii de 15 grade. Temperaturile minime vor fi de 8…10 grade în intervalul 16 – 23 octombrie, apoi vor marca o ușoară scădere și, până la sfârșitul celei de a doua săptămâni de prognoză, se vor situa în jurul unei valori medii de 6 grade, fără a prezenta variații semnificative. Probabilitatea de ploaie va fi extrem de redusă până în jurul datei de 20 octombrie, apoi va fi în creștere și, mai ales pe 22 – 23 octombrie, vor fi ploi pe arii relativ extinse.

LA MUNTE
Evoluția regimului termic va fi caracterizată prin valori diurne mai ridicate decât în mod obișnuit în această perioadă a anului, situate în jurul a 16 grade până în jurul datei de 20 octombrie. Apoi, vremea se va răci ușor și treptat, astfel încât, în intervalul 24 – 29 octombrie, media temperaturilor maxime va fi de 6….8 grade, apropiată de valoarea climatologic normală pentru final de octombrie. Temperaturile nocturne vor fi de 6….8 grade între 16 și 23 octombrie, apoi vor marca o scădere și se vor încadra, în medie, între 2 și 0 grade în ultimele zile ale intervalului de prognoză. Probabilitatea pentru precipitații va fi nesemnificativă în primele zile ale prognozei, dar va crește după data de 20 octombrie. În jurul datei de 22…23 octombrie se pot consemna cantități de precipitații mai importante.

sursă: observator.tv

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.