Transportul public arădean se modernizează VIDEO

245

Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest a finalizat o serie de proiecte de mare interes, cu finanțări importante. Acești bani au mers la investiții implementate prin Regio – Programul Operațional Regional (Regio-POR) 2014-2020 în Regiunea Vest.

Una din cele mai spectaculoase investiții ce va acoperi o nevoie stringentă a municipalităților din țară este noua capacitate de la Astra Vagoane Călători Arad. Aici se vor construi tramvaie la cele mai inalte standarde, capabile să circule oriunde în Europa.
Oficialii Primăriei Municipiului Arad le-au prezentat reprezentanților mass-media proiectele lor pentru modernizarea sistemului de transport public prin Regio – POR. Cu acest prilej au fost prezentate pe viu aceste tramvaie arădene.

În Regiunea Vest au fost depuse, până în prezent, 1.320 de proiecte în cadrul Regio – POR 2014-2020. Un număr de 512 proiecte, cu o valoare a finanțării nerambursabile de 788,89 milioane euro, se află în implementare/ au fost finalizate, iar alte 339 de proiecte sunt în evaluare sau precontractare. Proiectul numit „Modernizare Sistem de Transport Public cu Tramvaiul în Municipiul Arad – Traseu Strada Pădurii, între Strada Abatorului și Strada Condurașilor” – S.C. ASTRA Vagoane Călători S.A. chiar este o necesitate a municipalității de pe Mureș. Câteva date din acest proiect sunt sugestive pentru amploarea finanțării.

Obiectivul general este dezvoltarea unui sistem de transport public de călători cu tramvaiul atractiv și eficient, prin achiziția de material rulant nou și modernizarea celui existent, în vederea reducerii numărului de deplasări cu transportul privat, reducerea emisiilor de echivalent CO2 din transport și totodată creșterea bunăstării locuitorilor în Municipiul Arad.
Practic, vor fi modernizate 17 tramvaie seria GT6 și alte 3 tramvaie seria GT8. În plus, vor fi achiziționate opt tramvaie noi, eficiente energetic, de capacitate medie, dar și un sistem electronic de taxare (e-ticketing).

Mai mult, va fi reabilitată linia cale de tramvai și rețeaua aerienă de contact aferente, Municipiului Arad – Tronsonul IV, în lungime de 3,2 km. Valoarea totală a proiectului este de 117.661.387,24 lei, iar valoarea finanțării nerambursabile la contractare este de 99.463.913,32 lei.

Proiectul este complementar cu alt proiect cuprins în cadrul Strategiei de Dezvoltare Urbană Durabilă a Municipiului Arad (SIDU) și a Planului de Mobilitate Urbană Durabilă al Muncipiului Arad (PMUD).

LĂSAȚI UN MESAJ