Transportatorii protestează în stradă împotriva tarifelor RCA

93

Creşterile masive ale tarifelor RCA scot oamenii în stradă. Astăzi, în Piaţa Constituţiei din Capitală, are loc un amplu protest prin care transportatorii cer Autorităţii de Supraveghere Financiară, Guvernului şi Parlamentului să se implice pentru ca preţurile la asigurarea obligatorie să fie ţinute sub control. Asta după ce, susţin aceştia, tarifele au crescut chiar şi cu 300% în ultima perioadă.

Secretarul General UNTRR, Radu Dinescu, spune că „ASF e principalul vinovat”: „În ultimii zece ani, nu a reglementat și supravegheat această piață și ne-a adus în pragul colapsului. Nu am ajuns la niciun punct comun. Considerăm că trebuie o intervenție excepțională a guvernului”.

„Nu este posibil să se plătească sume care sunt nejustificate, din punctul nostru de vedere, atât timp cât sunt cuprinse între 12.000 de lei și 8.000 de lei pentru un vehicul comercial”, precizează Cornel Iordache, director în cadrul UNTRR.

Întrebat cine consideră că este responsabil, Iordache a răspuns: „Societățile de asigurări și ASF-ul. Rugăm să se găsească o soluție pentru a se ajunge la niște prețuri care să fie justificate”.

Într-un comunicat de presă, Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România precizează: „Interesul comun este limitarea RCA/carte verde la valori normale de maximum 5.000 de lei pe 12 luni pentru autovehiculele comerciale de marfuri si persoane care fac transporturi rutiere international, la maximum 2.000 lei pe 12 luni pentru autovehiculele de transport public local si la maximum 300 lei pe 12 luni pentru autoturisme”.

De altfel, UNTRR a sesizat Comisia Europeana si Uniunea Internationala a Transporturilor Rutiere (IRU) cu privire la ‘colapsul iminent al sistemului RCA/Carte verde din Romania’, in conditiile in care tarifele incep de la 3.000 euro si trec de 25.000 de euro pentru un camion cu cinci ani vechime, susțin reprezentanții transportatorilor.

Joi, 17 decembrie, urmează noi proteste

Șase organizații din domeniul transporturilor vor organiza, joi, 17 decembrie, un protest la care vor fi mobilizate aproximativ 9.000 de mijloace de transport persoane – autobuze, autocare și taxiuri, a anunțat, luni, Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR).

Un protest de amploare se va desfășura între orele 10,00 — 15,00, în fața sediului Guvernului României. Cererea de autorizare a mitingului de protest a fost înregistrată în data de 11 decembrie la PMB și a fost aprobat luni, 14 decembrie 2015. Aproape 1.000 de camioane vor fi parcate în locuri stabilite de comun acord cu Primăria Municipiului București.

Potrivit președintelui COTAR, Vasile Ștefănescu, o poliță RCA pentru un autobuz nou cu 30 de locuri poate ajunge și la 88.806 lei (cca 20.000 de euro) iar activitatea de taxi este în pericol din cauza prețului RCA scăpat de sub orice control.

Cele cinci revendicări comune ale celor șase organizații inițiatoare ale protestului vizează:

– intervenția autorității pentru un cost al primei RCA suportabil de către transportatori, în condițiile în care tariful RCA a ajuns să crească cu peste 300% în ultimele 6 luni pentru activitatea de transport persoane și transport marfă, inclusiv taxi;
– eliminarea supraacizei începând cu data de 1 ianuarie 2016;
– intervenția Guvernului pentru modificarea actelor normative (decizii ORDA) prin care operatorii de transport sunt obligați să plătească sume enorme pentru drepturile de autor, deși obiectul lor de activitate îl constituie transportul de persoane și nu difuzarea operelor muzicale sau a muzicii ambientale în autobuze;
– prijin pentru modificarea Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe;
– urgentarea parcursului legislativ din partea Ministerului Transporturilor pentru proiectele actelor normative discutate si aprobate in Comisiile de dialog social (modificarea HG 69), documente care ar trebui înaintate la Guvern sau la Monitorul Oficial pentru publicare.

Cele șase organizații sunt: Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR), Federația Operatorilor Români de Transport (FORT), Asociația Patronală a Transportatorilor Europa 2002 (APTE 2002), Asociația Română pentru Transporturi Rutiere Internaționale (ARTRI), Asociația Națională a Transportatorilor și Taximetriștilor Independenți (ANTTI) și Asociația Operatorilor de Transport (APULUM).

LĂSAȚI UN MESAJ