Transformată și redeschisă după 30 de ani. Ce a devenit acum o veche școală din Timiș

185

O veche școală dintr-o localitate din Timiș, închisă de 30 de ani, a fost readusă la viață. Nu mai este unitate educațională, dar a devenit spațiu cultural alternativ și un mini muzeu. Este vorba despre fosta școală primară din Buzad, comuna Bogda.

Asociația DiezColectiv a făcut efortul de a reda efervescenta fostei unități de învățământ.

Școala veche din Buzad a fost construită în 1913, prima generație vine din anul 1922, iar în 1985 școala a fost închisă, din lipsa numărului minim de elevi. Spațiul școlii din Buzad a necesitat mai multe tipuri de lucrări de reparare și consolidare, realizate ca inițiativă a Asociației DiezColeciv.

Evenimentul de la sfârșitul săptămânii trecute, desfășurat la Școala Veche din Buzad, a prezentat publicului mini – muzeul din cadrul școlii, o expoziție de pictură realizată de Mona Lazăr, o prezentare a Alinei Negru despre foișorul multifuncțional construit în cadrul Festivalului RegioEarth desfășurat în vara acestui an, prezentare a muzeului din Bogda realizată de doamna Sabina Sârbu și Cristian Philipp care a povestit despre evenimentul Electroruga ce a avut loc în toamna acestui an:

„Electroruga a reprezentat o foarte bună ocazie pentru un schimb cultural urban-rural relevant, prin expunerea comunității din Buzad și împrejurimi la reprezentații culturale naționale și internaționale și invers, prin expunerea publicului venit din mediul urban la tradițiile și produsele locului”.

În cadrul evenimentului au fost proiectate materiale foto și video despre festivalurile care au avut loc în acest an la Buzad: Moon.Light, Regio Earth, Electroruga, precum si materiale foto tip înainte și după, din care s-au putut vedea intervențiile făcute asupra școlii. La finalul evenimentului participanții au avut ocazia de a explora foișorul construit de cei de la Regio Earth.

La inaugurarea școlii din Buzad ca spațiu cultural alternativ a fost prezent și viceprimarul comunei Bogda, Iasmin Iovănuț, care a vorbit despre potențialul turistic al zonei:

”Evenimente ca acesta aduc plus valoare zonei, atât festivalurile din vara acestui an, cât și acest eveniment care are ca scop reconversia școlii din Buzad într-un spațiu cultural alternativ și mini-muzeu al zonei. Toate au fost foarte bine primite de comunitate, de la care am primit un feedback foarte constructiv odată cu exprimarea dorinței de a fi organizate și în anii care urmează”.

Evenimentul a fost co-finanțat de Consiliul Județean Timiș, parteneri ai evenimentului inaugural fiind Primăria Bogda, Electroruga de Buzad, Asociația REcult și The Village.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.