Trafic cu valută contrafăcută, în Timiș! Indivizii care plasau EURO falși pe piață, săltați de DIICOT

282

Mai multe persoane bănuite că vindeau valută contrafăcută s-au trezit, miercuri dimineața, cu mascații la ușă. DIICOT Timișoara a făcut 3 percheziții în Timiș pentru a prinde membrii unei grupări care se ocupa cu ”punerea în circulație de valori falsificate străine şi înșelăciune”.

”În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în cursul anului 2018, pe raza judeţului Timiș, s-a constituit și a acționat un grup infracţional organizat, format din cinci suspecți, specializat în plasarea pe piaţă a mai multor bancnote contrafăcute din cupiura de 50 euro. Calitatea bancnotelor era de un nivel de contrafacere ridicat, putând fi încasate ușor de persoane nefamiliarizate cu acest tip de valută”, transmit procurorii.

Grupul acționa pe raza localităţii Lugoj, Nădrag și localitățile limitrofe acestora, fiind structurat pe paliere de execuție, din cercetările efectuate în cauză rezultând faptul că bancnotele contrafăcute se aflau în posesia liderului grupării și proveneau de la o sursă externă, respectiv de pe teritoriul Germaniei.

”S-a reţinut că suspectul a racolat mai multe persoane apropiate și de încredere, apelând în special la membrii familiei, având ca scop plasarea bancnotelor pe piață. Aceştia din urmă procedau în mod premeditat, iniţiind relaţii comerciale de mică amploare, care le permiteau plata cash cu bancnotele în litigiu, în diferite modalităţi: – prin cumpărături efectuate în anumite magazine mici, de cartier, unde suspecții invocau faptul că nu au decât euro şi apelau la bunăvoinţa vânzătorilor pentru a le accepta plata în valută, fiind de acord cu un schimb valutar avantajos; – prin solicitarea de schimburi valutare diferitor persoane fizice, atrase de cursul mic leu/euro propus de către suspecți; – prin plăţi către taximetrişti sau diferiți curieri”, se arată în dosar.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale. Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Grupării mobile de jandarmi ”Glad Voievod” Timișoara şi a Postului de Poliţie Nădrag.

LĂSAȚI UN MESAJ