3 C
Timișoara
vineri 19 aprilie 2024
Acasă Blog

Fundația Culturală „Silviu Oravitzan” dobândește trup și lumină!

Săptămâna aceasta, a avut loc unul din cele mai importante evenimente culturale, care va avea menirea să definească viitorul artistic al urbei noastre.
Sala multifuncțională a Consiliului Județean Timiș a devenit neînăpătoare pentru toți cei ce au dorit să asiste la un omagiu adus maestrului Silviu Oravitzan. Cu acest prilej, a avut loc lansarea fundației culturale ce poartă numele marelui plastician, al cărei președinte este conferențiar univ.dr. Mădălin Bunoiu.

Fundația „Oravitzan” este un proiect realizat prin colaborarea dintre Consiliul Județean Timiș, Universitatea de Vest din Timișoara și Mitropolia Banatului.
De altfel, profesorul Bunoiu este și cel care a militat intens pentru a pune în mișcare această fundație. Iar pe tot parcursul evenimentului și-a luat rolul de maestru de ceremonie, prezentând, rând pe rând, invitații de seamă, care au luat cuvântul. Bunoiu a făcut și un scurt preambul, în care a arătat scopurile entității culturale ce ia ființă.
La acest moment important din viața Timișoarei, Capitală Europeană a Culturii, au participat reprezentanți ai autorităților locale și județene, demnitari ai statului român, oameni de cultură, artiști, scriitori, jurnaliști, admiratori și prieteni ai maestrului Oravitzan. Importanța acestui demers artistic și cultural a fost subliniată în alocuțiunile rostite de către domnul Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, domnul Claudiu Ilaș, directorul Muzeului Național al Banatului, profesorul Marcel Tolcea de la Universitatea de Vest din Timișoara, prof. univ. dr. Gabriel Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara și Excelența Sa, Domnul Emil Hurezeanu, ambasador al României în Austria.
Profesorul Marcel Tolcea, care a scris mai multe volume despre opera maestrului, a analizat ce înseamnă arta pictorului bănățean și cum ar trebui să ne raportăm la ea în condițiile în care pictura de influență religioasă pare pentru mulți ceva dintr-un alt secol. Nimic mai fals. Modernul răzbate din orice lucrare, ce doar aparent pare ca fiind de la începuturile picturii bisericești. Emoțiile prilejuite de prezentarea unui artist și prieten l-au făcut pe criticul Tolcea să mai apeleze la niște note scrise, deși, de regulă, poetul vorbește liber, fără nici un fel de suport pus pe hârtie.
Din pleiada de vorbitori s-a detașat și ÎPS Ioan Selejan Mitropolitul Banatului prin vorbele sale înălțătoare în care a scos în evidență meritul deosebit al pictorului Oravitzan în promovarea artei românești, fără a face rabat de la cele impuse de cerințele respectării unor norme autoimpuse de a respecta și tradiția religioasă. În opinia înaltului ierarh, tot ce-a creat artistul este o permanentă căutare a luminii de dincolo de aparențe și este o operă a sacralității.
Cu acest prilej a fost anunțat faptul că, pe 30 iunie, va avea loc o amplă licitație cu opere de artă pentru a completa fondul bănesc, pus la dispoziția fundației.
Președintele Consiliului Județean, Alin Nica, a dat câteva detalii despre spațiul ce va fi pus la dispoziție fundației, unde din septembrie va fi vizibilă o expoziție permanentă cuprinzând lucrări ale maestrului. Această expoziție va fi, nu întâmplător, deschisă în ziua sărbătorii de „Înălțarea Sfintei Cruci”.
„În acest an finalizăm un proiect important pentru Centrul eparhial, o clădire nouă, iar pe frontonul de bază va fi un vitraliu, lucrare reprezentativă a lui Silviu Oravitzan. De asemenea, unele lucrări ale sale, reprezentative pentru arta creștină, vor fi expuse în colecția de artă veche bisericească de la catedrala noastră mitropolitană. Opera maestrului Oravitzan ne invită să evadăm în lumină și să ne așezăm la umbra Crucii, în duhul păcii și al credinței noastre dreptmăritoare. Maestrul Oravitzan spune că originea creației sale se află în lumea copilăriei sale de la țară, acolo unde el a descoperit, încă de mic, primele repere ale tradiției ancestrale și frumusețea negrăită a Bisericii lui Hristos. Fundația întemeiată rămâne o candelă aprinsă în spațiul cultural și spiritual din Banat, care va pune în valoare opera valoroasă a profesorului Silviu Oravitzan” a mai adăugat mitropolitul Ioan.

Silviu Oravitzan este un artist plastic român născut în 4 octombrie 1941 la Ciclova Montană, județul Caraș-Severin. Are numeroase expoziții și lucrări de artă în muzee și colecții private din România, Marea Britanie, Franța, Germania, Suedia, Statele Unite și multe altele. Deși pare, la privire rapidă, a fi influențat de diferiți pictori abstracți din secolul XX, Oravitzan, de fpat, e considerat a-și avea rădăcinile în arta bizantină, în arta religioasă a Răsăritului creștin ortodox.
„Exercițiul de a vedea dincolo de orizontul propriei persoane presupune acceptarea unei densități aparte a luminii. La propriu, vezi altfel. Concret, aurul, materie, devine aură, duh. Dar ce este, în fapt, aura? Ei bine, ea reprezintă o respiraţie întrupată, hieroglifă a sufletului însuşi. Inclusiv în icoane, trebuie să privim aura, nimbul, ca pe un discurs despre respiraţie. Picturalul nu epuizează fenomenul, chipul sfântului nefiind „delimitat” de culoare și proporții, ci doar sugerat. Spaima de vid, de gol, nu poate fi combătură printr-un preaplin de forme – aceasta ar fi diferența majoră, de pildă, dintre romanic și baroc –, ci de sugestia bine plasată, la intersecția dintre material și spiritual.
Nici nu are cum să fie altfel. Materia fiind oricum limitată, investirea ei cu puterea semnului nu poate trimite decât la o plinătate de care este capabilă doar realitatea spirituală. Aura este astfel câmpul interstițial, confirmarea materiei de a găzdui înțelesuri înalte și arvuna unei împliniri viitoare, nemateriale. Se produce o transcendere a luminii, capabilă să unifice multiplicitatea spectrală cu unicitatea definitorie a principiului, a stării primordiale…”, mărturisește maestru Silviu Oravitzan.

 

Podul Muncii – mult de muncă şi probleme grave ţinute „la secret” de Primăria Timişoara-video

Timişoara are un farmec aparte. Unul dintre avantajele oraşului îl reprezintă faptul că este traversat de canalul Bega, care, la rându-i, este brăzdat de 14 poduri şi podeţe. De mai bine de 10 ani autorităţile promit să reabiliteze podurile peste Bega, dar singurul care a primit o faţă nouă este Michelangelo. Promisiunile vin şi din nevoia urgentă de reabilitare a podurilor, structurile de rezistenţă ale acestora fiind slăbite şi vechi, iar perioada de exploatare, pentru cele mai multe, a expirat de ani buni.

Podul Muncii, deşi nu este un monument istoric de sine stătător, este unul dintre cele mai vechi din oraş. Tranzitat zilnic de sute de pietoni şi mii de maşini, podul nu mai prezintă siguranţă.

Primăria Timişoara a contractat, încă de anul trecut, o firmă pentru a realiza un studiu de fezabilitate şi un proiect tehnic pentru modernizarea podului. Reporterii „Banatul Azi” au reuşit să obţină unele documente care au stat la baza contractării. Un lucru ţinut secret de administraţia timişoreană este faptul că podul a fost supus unei expertize tehnice. Concluziile arată că Podul Muncii nu este sigur, că structura de rezistenţă este afectată şi stabilitatea lui este incertă fiindcă malurile pe care stau picioarele podului nu sunt asigurate, iar apa a pătruns mult în maluri.

Aproape 100 de ani

Podul Muncii este al doilea ca mărime din Timişoara, după cel din Calea Şagului, şi cel mai mare care trece peste Bega. Istoria lui începe în secolul XIX. Pe locul podului care leagă bulevardul Iuliu Maniu de strada Gheorghe Pop de Băseşti s-a aflat, acum mai bine de 100 de ani, un pod de lemn. Ultimele date arată că acesta a fost reparat în 1898, dar nu există scripte care să consemneze exact anul construirii lui. Cum picioarele podului se aflau în albia râului şi îngreunau foarte mult navigaţia, acesta a fost înlocuit în 1913 cu un pod metalic care refolosea structura celui de pe canalul Suboleasa din Fabric. Podul, care se aflase între fosta fabrică de pantofi „Turul” şi cimitirul de pe Calea Buziaşului, a fost demontat după săparea noii albii a râului şi reconstruit în Iosefin. Acest pod a fost cunoscut sub numele de Podul Regal. După două reparaţii mari, în 1936 şi 1977, vechiul pod a fost demolat, iar în locul lui a fost construit actualul pod din beton armat precomprimat, dat în circulaţie în 1978.

Podul Muncii are peste 72 de metri lungime şi peste 20 lăţime. Pietonii au la dispoziţie trotuare şi scări de acces, iar şoferii beneficiază de câte două benzi de mers pe sens.
Ce spun specialiştii?

Fără să fie specialist şi fără să deţină documente tehnice, orice timişorean poate vedea starea avansată de degradare a podului. Scările de acces pentru pietoni, aflate la cele 4 picioare ale podului, sunt sub orice critică. Treptele sunt crăpate, unele au picat de tot, iar balustrada este ruginită. În unele locuri aceasta lipseşte cu desăvârșire, fapt ce constituie un risc suplimentar pentru cel care urcă sau coboară pe aici.

În ceea ce priveşte starea carosabilului, lucrurile nu sunt mai bune. Gropile fac parte din peisaj. Unele mai vechi, altele nou apărute după prima repriză de frig din anul acesta. Trotuarele nu sunt nici ele într-o stare mult mai bună. Bordurile sunt rupte, asfaltul pe care trec pietonii e plin de crăpături, iar balustradele de protecţie sunt la fel de ruginite precum cele ale scărilor. Riscul ca un trecător să plonjeze în apă e la el acasă.

Specialiştii spun că defecţiunile vizibile cu ochiul liber pot ascunde probleme grave de structură.

„O deducţie, un mod de a deduce că există o problemă stucturală e că tot apar probleme pe elemente nestructurale. Structura îţi dă semne când are probleme, înainte să cedeze complet. Aşa îţi dai seama că trebuie să faci ceva. Dacă ai acasă o problemă şi îţi tot apar crăpături pe un perete, la un moment dat te saturi să tot chituieşti crăpătura şi chemi un specialist să vadă ce se întâmplă cu peretele acela. Aşa e şi la structuri mai mari”, explică un inginer în construcţii civile.

Expertiza tehnică

În acest moment, o firmă munceşte pentru întocmirea proiectului tehnic. Documentele care stau la baza proiectului atestă starea de degradare a podului.

Potrivit actelor obţinute de „Banatul Azi”, experţii au constatat: „starea suprastructurii, a elementelor de rezistenţă care susţin calea, a infrastructurii, a aparatelor de reazem, ca fiind necorespunzătoare, precum și degradări ale malurilor şi modificări de albie, degradări în zona carosabilă şi trotuare, respectiv:

— armături fără strat de acoperire, coroziunea armăturii, pete de rugină;

— beton cu aspect friabil şi/sau zone din beton exfoliat;

— beton degradat prin carbonatare, apariţia de stalactite;

— cumularea la un element al suprastructurii a mai multor degradări  (coroziune, fisuri, crăpături, striviri);

— fisuri la construcţie (neorientate, scurte, superficiale), faianţarea betonului;

— lipsa sau ieşirea din funcţiune a dispozitivelor de protecţie la acţiuni antiseismice;

— defecte de suprafaţă ale feţei văzute (culoare neuniformă, impurităţi);

— infiltraţii, eflorescenţe;

— dislocarea unei margini din bancheta cuzineţilor;

— eroziunea betonului, prezenţa unor zone pe suprafaţa elementului în care agregatele nu sunt înglobate în pasta de ciment;

— segregarea betonului, cuiburi de pietriş, caverne;

Degradări ale malurilor:

— lipsa lucrărilor de apărare a malurilor şi dirijare a apelor;

— lipsa lucrărilor de protecţie a taluzurilor, a scărilor de acces;

— amplasarea necorespunzătoare a instalaţiilor, cablurilor şi a conductelor suspendate pe pod;

Degradări în zona carosabilă şi trotuare:

— fisuri în îmbrăcămintea asfaltică

— lipsa etanşării dintre îmbrăcăminte şi celelalte elemente ale căii (borduri, parapete, rosturi);

— denivelări ale căii pe pod: văluiri şi refulări;

— degradarea bordurilor;

— parapet pietonal metalic cu geometrie generală necorespunzătoare în plan vertical şi orizontal;

— lipsa parapetului de siguranţă”.

O traducere simplă spune un singur lucru: reabilitarea este mai mult decât urgentă. Momentan, Consiliul Local Timişoara nu a alocat bani pentru moderizare, dar cheltuie 28.000 de euro pentru un studiu de fezabilitate (SF) şi un proiectul tehnic (PT), în acest sens. Abia apoi vom şti câţi bani va costa reabilitarea podului, mai ales că autorităţile vor să-l lărgească, poate chiar cu o bandă auto, vor să refacă trotuarele şi căile de acces pentru pietoni şi vor să-l doteze cu piste pentru biciclete.

Când se va întâmpla acest lucru? Administraţia locală promite din 2013 începerea lucrărilor. Între timp, s-au obţinut bani de la Guvern pentru reabilitarea altor două poduri: Eroilor şi Ştefan cel Mare. Astfel, dacă acestea vor intra în proces de reabilitare în 2018, este puţin probabil ca şi Podul Muncii să intre în şantier, mai ales că se vor impune restricţii de circulaţie în zona Iosefin, pentru lucrările programate deja la primele două poduri. Rămâne de văzut, din nou, dacă modernizarea în forţă se va face calculat sau vom avea o nouă harababură în oraş, cum s-a întâmplat când s-au deschis în paralel şantierele de la pasajele Popa Şapcă şi Jiul.

Încă un pas pentru stadionul Timișoarei

Noul stadion al Timișoarei a intrat în ultima etapă! Hotărârea de Guvern de aprobare a indicatorilor tehnico-economici pentru stadionul Dan Păltinișanu va fi aprobată în ședința care va avea loc săptămâna viitoare. Acesta este ultimul pas procedural înaintea demolării vechii arene timișorene. Ținând cont de importanța acestui proiect, premierul Marcel Ciolacu ia în calcul ca această ședință a Executivului să aibă loc chiar la Timișoara.

„Am avut astăzi o ultimă discuție cu premierul Marcel Ciolacu pe acest subiect și am primit asigurări că Hotărârea de Guvern va fi aprobată în ședința care va avea loc săprămâna viitoare, poate chiar la Timișoara. Dacă această ședință a Guvernului se va ține la Timișoara, vorbim despre un gest simbolic pentru că acest stadion este cea mai mare dorință a iubitorilor de sport din orașul și județul nostru. Totodată, prezența Guvernului la Timișoara arată deschiderea Executivului față de oraș și proiectele importante pe care le implementăm”, spune Alfred Simonis, președintele PSD Timiș.

Primele 3 documentații digitale pentru autorizația de construire vor fi procesate cu prioritate

Pentru a marca lansarea noului serviciu, Primăria Timișoara va procesa cu prioritate primele 3 solicitări depuse în format digital pentru obținerea autorizației de construire, fără plata taxei de urgență. Începând cu 29 aprilie 2024, cetățenii și firmele care doresc să construiască în Timișoara vor avea opțiunea să depună online documentațiile pentru AC, prin Portalul Unic al Municipiului Timișoara, după ce își înregistrează un cont. În prezent, oricine poate deja să solicite online certificatul de urbanism și alte acte emise de municipalitate, accesând pagina de servicii.

„Este un nou serviciu digital pe care îl punem la dispoziția timișorenilor și firmelor. Cererile pentru documentațiile de urbanism sunt în topul solicitărilor care se înregistrează la primărie. Ne dorim ca, prin acest nou serviciu, să reducem timpul petrecut la ghișeu și să facem întreg procesul de emitere a autorizațiilor de construire mult mai transparent. Beneficiarii vor ști în orice moment care e stadiul de rezolvare a solicitării lor. Colaborăm cu Ordinul Arhitecților pentru ca noul serviciul să răspundă cerințelor legale ale profesiei și să încurajăm specialiștii să apeleze la el”, anunță primarul Dominic Fritz.

„Ordinul Arhitecților filiala Timiș salută intenția și eforturile de digitalizare ale administrației locale și susține activ colaborarea dintre autorități și cetățeni, stimulând implicarea civică și contribuind la crearea unei administrații mai eficiente și mai receptive la nevoile comunității. Credem că îmbunătățirea proceselor administrative reduce birocrația și oferă cetățenilor și profesioniștilor o experiență mai facilă și mai transparentă, o experiență ce necesită, pe lângă înțelegere și adaptare la nou, și o participare constructivă din partea tuturor celor implicați”,
subliniază arh. Daniel Tellman, președintele OAR Filiala Timiș.

Scopul acestei măsuri este să reducă timpul de procesare și eliberare a autorizațiilor de construire. Deoarece procesul va fi posibil și online, persoanele fizice și juridice care depun în acest mod vor putea fi notificate cu privire la stadiul cererii, completări și clarificări cerute de Primăria Timișoara. Toate aceste completări vor putea fi rezolve atât în cadrul platformei online, cât și la sediul primăriei.
Profesioniștii și firmele de specialitate din domeniul construcțiilor și urbanismului vor putea accesa serviciul de depunere online, aplicând semnătura electronică calificată pe toate documentele solicitate. Planșele vor fi acceptate strict în format PDF vectorial.
Cei interesați să se înregistreze pe Portalul Unic al Municipiului Timișoara, o pot face în câțiva pași simpli aici, completând formularul de pe site, sau prin ROeID, sistemul de identitate digitală din România. ROeID este metoda digitală echivalentă cu prezentarea actului de identitate la un ghișeu fizic.

Iulius Town îi invită pe cei mici la egg-hunt cu premii dulci, întâlniri cu Iepurașul de Paște, dar și să descopere alte surprize la expoziția cu dinozauri gigant

Timișoara, 18 aprilie 2024: Iepurașul de Paște a început pregătirile din timp anul acesta, iar în Iulius Town deja și-a instalat tradiționalul Labirint și îi așteaptă pe cei mici la cel mai dulce egg-hunt, dar și la sesiuni foto. După întâlnirea cu Iepurașul, sunteți invitați la o plimbare prin era Paleolitică, la expoziția cu dinozauri gigant și monștri marini uriași. Surprizele continuă, iar în Atrium va avea loc concursul Național de Interpretare Artistică „Armonii Divine”.

Ai acasă un mic explorator, căruia nu îi scapă niciun detaliu, iar curiozitatea nu îl lasă să stea liniștit preț de câteva minute? Vă așteptăm în Iulius Town, unde Iepurașul de Paște a pregătit cel mai așteptat treasure hunt pentru copiiLabirintul Iepurașului se află la etajul Iulius Mall, în Piațeta Intersport. Provocarea egg-hunt-ului este recomandat copiilor cu vârste cuprinse între 3 și 8 ani, și este deschis până pe 28 aprilie, în intervalul orar 10.00 – 20.00. Ca să intre în joc, copiii trebuie să coloreze un desen din cartea de colorat pe care o vor primi de la ajutoarele Iepurașului. Prichindeii pot participa în grupuri de maxim 10 la „egg-hunt”, trebuie să găsească indiciile ascunse de Iepuraș, iar după ce predau dovezile vor fi premiați cu surprize dulci și diplome. Accesul este gratuit, iar premiile și distracția sunt garantate.

Iepurașul de Paște va poposi în Iulius Town mai mult timp și îi așteaptă pe cei dornici la sesiuni foto. Simpaticul urecheat vă așteaptă în zona Intersport, de luni până vineri de la ora 17.00 până la ora 20.00, iar sâmbăta și duminica în intervalul orar 12.00 – 14.00 și 17.00 – 20.00. Pregătiți cele mai drăguțe felicitări de Paște împreună cu Iepurașul în Iulius Town!

În continuare parcarea VIP din fața clădirii de birouri UBC 0 este „cucerită” de „Lumea dinozaurilor și monștrii marini”. Aici curioșii vor găsi reprezentări gigant ale celor mai mari creaturi ale tuturor timpurilor precum Mosasaur, Charcarodon Megalodon, Mososaurus și mulți alții. Expoziția poate fi vizitată de luni până joi, în intervalul orar 10.00 – 20.00, iar de vineri până duminică, de la ora 10.00 până la 21.00. Prețul unui bilet este de 25 lei, iar copiii cu vârste mai mici de 3 ani au intrarea liberă. De asemenea, persoanele cu dizabilități alături de un însoțitor au intrarea liberă. Biletele pentru grupurile de minimum 10 copii au prețul de 20 lei/copil, iar intrarea este gratuită pentru însoțitor. Dacă doriți să faceți o rezervare pentru a vizita expoziția sau să aflați mai multe informații, puteți apela la numărul: 0725 780 843.

Cei care vin sâmbătă20 aprilie, în Iulius Town, se vor bucura și o surpriză muzicală. În Atrium, începând cu ora 12.00, va avea loc Concursul Național de Interpretare Artistică „Armonii Divine” organizat de Școala de canto Ramona Iatan.

Noua arenă a Timișoarei, care va costa aproape 170 de milioane de euro, intră în linie dreaptă

Timișoara se pregătește să beneficieze de un stadion modern. Noua arena ar urma să primească ultima aprobare necesară în zilele viitoare.

Legendara arenă „Dan Păltinișanu” urmează să fie demolată și înlocuită cu una la cele mai înalte standarde. Pentru a începe demolarea e nevoie de o ultimă aprobare din partea Guvernului, care ar urma să sosească săptămâna viitoare.

Alfred Simonis, președintele interimar al Camerei Deputaților a dat detalii despre proiect într-un mesaj pe Facebook.

„Noul stadion al Timișoarei a intrat în ultima etapă! Hotărârea de Guvern privind indicatorii tehnico-economici pentru stadionul Dan Păltinișanu va fi aprobată în ședința care va avea loc săptămâna viitoare. Acesta este ultimul pas procedural înaintea demolării vechii arene timișorene.

Ținând cont de importanța acestui proiect, premierul Marcel Ciolacu ia în calcul ca această ședință a Executivului să aibă loc chiar la Timișoara”, a scris Alfred Simonis.

Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica, demolarea stadionului ar putea dura 6 luni, iar pentru construcţia noii arene ar mai fi necesari alţi aproximativ 3 ani. Noul stadion de la Timişoara va fi cel mai mare din România, după Arena Naţională, şi va costa aproape 167 de milioane de euro, bani asiguraţi de CNI şi Consiliul Judeţean Timiş.

Este prevăzut cu 32.000 de locuri, nu va avea pistă de atletism, şi nu va fi complet acoperit, ca și Arena Naţională de la Bucureşti.

Sursa: https://www.gsp.ro/

Cristian Moș, fondator al USR Timiș, vrea să-i ,,tragă preșul” de sub scaunul de primar lui Fritz! FOTO-VIDEO

De astăzi, lista candidaților care doresc să ocupe funcția de primar al Timișoarei s-a mai lungit cu o poziție.

Vicepreședintele Consiliului Județean Timiș, Cristian Moș, este sătul până peste cap de manevrele politicianiste ieftine ce se fac pe sub masă și a hotărât să joace singur, de vreme ce foștii săi colegi de partid nu vor să-l mai sprijine.

Deși este unul din fondatorii formațiunii USR Timiș și a pus umărul la ridicarea partidului până la poziția de azi, el susține că nu a fost nici măcar întrebat despre eventualele alianțe și despre întocmirea listelor de candidați.

Când a fost ales, cu patru ani în urmă, cu o majoritate destul de confortabilă pe listele de candidați județeni, obținând mai multe voturi chiar și decât Fritz, a promis că-și va duce mandatul până la capăt. Și așa va face indiferent de jocurile la limita eticii și a moralei ce se fac pe la spatele său.

Acestea au fost gândurile cu care a anunțat Cristian Moș candidatura sa ca independent la șefia primăriei municipiului Timișoara.

Prin această inițiativă vrea să arate că nu este nici „iepurele PSD-ului” după cum l-au caracterizat unii detractori din USR Timiș, și nici nu face jocurile social-democraților.
Ca atare nici măcar nu va candida la CJT, ci la Primărie. Chiar voci din USR au lansat zvonul că „se pregătește să candideze la președinția Consiliului Județean, ca iepure al PSD”.

Pentru a răspunde definitiv și acelora care insinuează că ar fi în poziție șantajabilă de către același PSD, Moș a arătat că nu are nimic de ascuns, nici ca politician și nici în viața sa particulară. Nici măcar faptul că a divorțat cu patru ani în urmă nu este ceva care să fie exploatat în presa de scandal. Faptele sunt cunoscute, nu le-a ascuns niciodată și este o chestiune încheiată cu destul timp în urmă. Indiferent de speculații este o pagină din viața particulară, ce nu are a face cu poziția sa în administrația publică sau în viața de partid.

Unul din motivele care stau la baza deciziei sale este și modul în care primarul actual Dominic Fritz conduce partidul. Deși a criticat derapajele USR în forul de conducere județean, Moș nu a fost luat în serios.

„În anul 2020, cetățenii au votat o structură, au mandatat oamenii politici, inclusiv pe primarul Dominic Fritz să colaboreze cu PNL. Acesta nu a avut mandat pentru a controla totul în USR Timiș, ci un mandat de a colabora cu PNL. A decis, după alegerea sa de către timișoreni, să bată palma pe sub masă cu PSD. Dominic Fritz a mai bătut mâna și cu Raul Ambruș, care azi este în PSD. Nu sunt acuzații, nici informații doar pe surse, este clar! (…)
Cetățenii Timișoarei trebuie să înțeleagă: Dominic Fritz s-a pupat pe gură cu PSD. Acum vine în fața noastră și ne explică cât de sinistru și malefic este PSD Timiș și nu sunt bârfe. Alfred Simonis a lăudat colaborarea cu Dominic Fritz. (…)”

Referitor la colaborarea cu președintele Alin Nica vicepreședintele Cristian Moș susține că:
„Mi s-a reproșat textual de ce nu am spus nimic rău de Nica în cei patru ani de guvernare locală. Pentru mine, era evident că nu voi sta în CJT să îl spionez sau atac pe domnul Nica, din moment ce timișenii m-au votat să fac muncă pentru ei. Eram plătit de către cetățeni, nu de domnul Lațcău sau de domnul Fritz. Dacă atacam, cum au vrut ei, riscam să rămân fără atribuții și nu puteam să îmi duc proiectele mai departe, nu mai reușeam să atrag 150 de milioane de euro pentru Consiliul Județean Timiș. (…)

Ce își doreau era să nu stau în birou, să stăm să ascultăm pe la uși și să dăm informații despre cum să-l atacăm pe Nica. În contextul de azi (relația Fritz – Nica în cadrul Alianței Dreapta Unită) despre ce mai discutăm?!

Cu riscul de a fi acuzat că «am bătut palma cu PNL», am considerat de cuviință să îmi fac treaba mai departe”, a mai adăugat Moș.

Gestul de a candida a fost explicat ca un exercițiu democratic:
„Am luptat mereu împotriva PSD-ului și, pentru că sunt un om liber, am decis să candidez la Primăria Timișoara.
Consider că Timișoara merită un om muncitor, nu doar un showman”, aluzia la Fritz fiind evidentă.
,,Am putere de muncă. … Am tot auzit că se dorește salvarea democrației. Cred că e dreptul meu și e democratic să intru în această luptă ca independent…

Cei care m-au sunat în această săptămână, m-au încurajat și au zis că vin și cu donații, să candidez, să mai aibă o opțiune pe buletinele de vot.

Mai sunt 5-10 zile de strâns semnături. Până azi, nu am strâns niciuna. Nu am nici banii care sunt în spatele altor partide, dar intru în această competiție. Pentru că asta consider că presupune, până la urmă, o competiție”, a motivat Cristian Moș opțiunea de a candida.

 

Mirel Dragomir, studentul la Teologie care și-a ucis iubita cu 30 de lovituri de cuțit, a cerut să fie cercetat în libertate

0

Mirel Dragomir, tânărul care a ucis-o, cu zeci de lovituri de cuțit pe studenta la Medicină, a cerut să fie eliberat din arest preventiv. În cererea sa acesta a invocat că nu avea discernământ în momentul faptei. Prin intermediul unei expertize psihiatrice a fost stabilit că acesta avea discernământ. Prin urmare, cererea sa a fost refuzată de Magistrații Tribunalului Timiș. Băiatul va sta în arest preventiv încă 30 de zile.

În luna martie a acestui an, o studentă la medicină a fost înjunghiată. Pe trupul tinerei au fost găsite peste 27 de lovituri de cuțit în gât, dar și alte trei lovituri cuțit în abdomen. Ba mai mult, înainte să părăsească locul crimei, băiatul i-a înfășurat părul în jurul gâtului pentru a-i acoperi loviturile de cuțit, scrie ProTv.

Acesta și-a ieșit din minți pentru că fata i-a spus că se desparte de el. A plecat până la bucătărie, a apucat două cuțite și a început să o lovească pe fată. Acesta își amintește că a lovit-o cu cuțitul de vreo 5-6 ori, conform Adevărul.

Crima s-a întâmplat în apartamentul în care fata locuia cu chirie, alături de alte două colege, care nu erau în apartament în acel moment. Proprietara locuinței era chiar mama tânărului.

Fata, în vârstă de 21 de ani, studia Medicina. Tânărul este student la Medicină dar și la Teologie.

Surse:

https://adevarul.ro/

https://www.protv.ro/

Fabuloasele mașini de epocă se întorc în centrul Timișoarei

0

Retroparada primăverii, se desfășoară din nou la Timișoara la final de săptămână. Curioșii pot admira, începând de sâmbătă, 20 aprilie, automobile de epocă în Piața Unirii.

Vehiculele expuse aparțin colecționarilor din Timiș, dar și din Hunedoara și Caraș-Severin.

Retroparada Primăverii este un eveniment cu o tradiţie de 26 de ani care prin reunirea autoturismelor din colecţia membrilor săi reprezintă o ocazie efervescentă şi unică de a lua contact cu istoria fenomenului automobilistic mondial din ultimul secol, având o mare putere de atracţie pentru publicul de toate vârstele şi din cele mai diferite generaţii deoarece, de la copil la bunic, autoturismele de colecţie trezesc curiozitatea sau nostalgia retrăirii unor momente importante din viaţă”, spun reprezentanții Retro Club România pentru Radio Timișoara.

Evenimentul va începe sâmbătă, 20 aprilie de la ora 10:00. Expoziția se va desfășura în Piața Unirii.

Sursă: https://www.radiotimisoara.ro

Campusul pentru învățământ dual face un pas înainte

Primăria Timișoara a semnat contractul de proiectare – faza SF pentru realizarea investiției „Campusul regional integrat pentru învățământ dual Vest Timișoara”. Investiția este făcută cu finanțare prin PNRR. Primăria pune la dispoziție un teren de trei hectare în Calea Buziașului, va realiza construcția și va asigura co-finanțarea proiectului.

„Campusul Dual este unul din proiectele strategice ale Timișoarei prin care vrem să atragem și să păstrăm în oraș tineri care se califică în diferite meserii care sunt căutate pe piața forței de muncă. Noul campus le va oferi atât spații de cazare și burse, cât și laboratoare și ateliere cu echipamente moderne unde să se pregătească. Mă bucur că acest proiect a adus împreună atât mediul universitar, cât și licee, companii puternice din Timișoara și reprezentanți ai mediului de afaceri”, a spus primarul Dominic Fritz.

Proiectul Campusului Dual de interes regional a câștigat o finanțare în valoare de 20,8 milioane de euro prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – Componenta C15 – Educație, la care se adaugă o co-finanțare din bugetul local de aproximativ 5,8 milioane de euro.
Scopul este de a apropia oferta forței de muncă calificată de nevoile reale ale pieței. Elevii interesați să învețe o meserie vor fi formați aici, cu ajutorul firmelor și al mediului universitar.

Proiectul de campus cuprinde clustere educaționale pre-universitare și universitare, ateliere de practică specializată, spații de cazare, zone de management, bibliotecă, sală de sport, cantină, cafenea, aulă, spațiu de consiliere și orientare profesională, printre altele. Construcțiile vor fi toate eficiente din punct de vedere energetic. Campusul va avea și suprafețe generoase de spații verzi întinse pe mai mult de un hectar. Pe lângă construcția campusului, proiectul mai prevede dotarea atelierelor digitale din cadrul învățământului dual, plata burselor pentru elevi și studenți, precum și măsuri conexe de creștere a calității și vizibilității învățământului dual.
Finanțarea a fost accesată de Consorțiul Regional pentru Învățământ Dual Vest Timișoara, coordonat de Universitatea Politehnica Timișoara – lider de proiect –  constituit special în acest scop și format din 31 de parteneri – Primăria Timișoara, Universitatea Politehnica Timișoara, Universitatea de Vest Timișoara, Universitatea de Științele Vieții Regele Mihai I Timișoara, Inspectoratul Școlar, 7 licee, 16 companii și 3 asociații ale mediului de afaceri.
Universitățile din cadrul consorțiului contribuie cu 1,2 milioane de euro din bugetele proprii, iar companiile din cadrul consorțiului cu 1,7 milioane de euro pentru construcția noilor programe de studii și îmbunătățirea condițiilor de practică a elevilor și studenților. Valoarea contractului de proiectare – faza SF este de aproximativ 64.500 de euro (TVA inclus), iar termenul de elaborare a documentației tehnice este de 4 luni de la emiterea ordinului de începere.

Ghid practic pentru alegerea salopetelor de bebeluși potrivite

O salopetă pentru bebeluși călduroasă și rezistentă la intemperii este o necesitate pentru a-ți menține copilul cald și uscat în lunile de primăvară, toamnă și iarnă. În acest ghid, vei descoperi tot ce trebuie să știi despre salopete pentru bebeluși și ce trebuie să iei în considerare atunci când alegi o salopetă.

Pentru a alege salopeta potrivită, trebuie să iei în considerare:

  • vremea;
  • anotimpul;
  • nevoile și
  • vârsta copilului.

În general, există două tipuri diferite de salopete pentru copii:

  1. una groasă, căptușită (salopete de iarnă) și
  2. una subțire, impermeabilă (salopete pentru primăvară și toamnă).

Salopetele de iarnă sunt perfecte pentru joaca în aer liber pe zăpadă și frig, în timp ce salopetele mai subțiri sunt mai potrivite pentru joaca în aer liber pe ploaie și vânt.

Când ar trebui să alegi salopete pentru bebeluși subțiri, impermeabile sau de iarnă?

Salopeta subțire

Este o versiune mai moale și mai flexibilă a îmbrăcămintei impermeabile, care este rezistentă la vânt, cu uscare rapidă și hidrofugă, dar nu complet impermeabilă. Softshell este potrivit pentru majoritatea activităților în aer liber și a vremii, cu excepția vremii aspre și a burniței.

Salopeta impermeabilă

O salopetă impermeabilă este perfectă pentru copiii activi cărora le place să alerge sau să stea afară când este puțin mai cald. Este respirabilă, durabilă, impermeabilă și bebelușii se pot mișca liber în ea. Funcția sa principală este de a proteja de ploaie și vânt, dar nu este căptușită ca o salopetă de iarnă, așa că dacă afară este frig, ar trebui să adaugi un strat de haine călduroase dedesubt, preferabil din lână.

Salopete de iarnă

Salopetele de iarnă sunt cea mai bună opțiune dacă afară este foarte frig. Alege o salopetă căptușită corespunzător, cu o impermeabilitate înaltă pentru a rezista zăpezii și nămolului. Avantajul unei salopete de iarnă este că nu trebuie să adaugi alte straturi de încălzire dedesubt, ceea ce face puțin mai ușor să-ți îmbraci și să îți dezbraci bebelușul.

Ce caracteristici ar trebui să cauți la o salopetă pentru bebeluși?

Funcționalitatea este cheia, așa că uită-te după detalii precum glugă detașabilă, potrivire perfectă, mobilitate, întindere și spațiu pentru picioare. Bebelușul tău ar trebui să se simtă confortabil și liber să alerge și să se joace.

Căptușită sau nu

Zilele reci de iarnă cu zăpadă și vânt necesită o salopetă călduroasă și căptușită. În toamnă și primăvară, este suficientă o salopetă mai subțire, impermeabilă, care poate rezista ploii ușoare și în care bebe se poate juca în cutia de nisip.

Reflectorizantă

O salopetă cu zone reflectorizante este un avantaj clar, astfel încât bebelușul tău este foarte vizibil în lunile întunecate de iarnă.

Curele pentru picioare

Un detaliu important atunci când alegi salopeta pentru bebelușul tău este să te asiguri că are curele pentru picioare pentru a preveni pătrunderea nisipului și umezelii în pantofi.

Glugă detașabilă

Este important ca gluga să fie detașabilă și să se desprindă singură dacă bebelușul tău rămâne blocat în ea în timp ce se cațără în copaci sau pe un cadru de cățărat. Unele glugi pot fi reglate ca mărime, astfel încât să nu atârne prea mult. Glugile cu garnitură de blană sunt populare și pot funcționa bine pentru a proteja fața de vânt și zăpadă.

Buzunare

Salopetele de iarnă cu buzunare nu sunt doar o trăsătură apreciată de copii, cărora le place să își poată pune micile obiecte acolo. Părinților le plac, de asemenea, buzunarele care pot ține mănuși suplimentare sau un pachet de șervețele.

Fermoare și nasturi

Îmbrăcatul și scoaterea salopetelor de iarnă poate fi un proces greoi și consumator de timp. Caută modele cu nasturi și un fermoar care să poată fi descheiat cu ușurință pentru a le pune și dezbrăca ușor. De asemenea, este important ca fermoarul să fie protejat de o țesătură moale la gât pentru a evita frecarea.

Respirabilitate

În funcție de activitate, salopeta trebuie să fie suficient de respirabilă.

 

Tot mai mulți medici din ambulatoriile bănățene intră în grevă japoneză. Ce îi nemulțumește?

Tot mai mulți medici din ambulatoriile din Timiș încep să facă grevă japoneză. Ei se declară nemulțumiți de banii puțini primiți din contractele cu Casa de Asigurări de Sănătate. Cheltuielile pentru un cabinet medical sunt mari, iar suma care le revine din punctele adunate din fiecare consult este una mică, spun medicii.

Fiecare medic din ambulator primește câte 10,8 puncte pentru fiecare pacient văzut în ambulator. Valoarea unui punct este 4,5 lei. Înmulțită, suma de bani pe care un medic o primește se ridică la 48,6 lei.

Cheltuielile pentru un cabinet medical, se ridică undeva la 3.000 – 4.000 de euro. „ Prețurile au crescut, utilitățile au crescut. Folosim softuri medicale, servicii, rate pe care le plătim mai departe. (…) În momentul de față, veniturile sunt mai mici decât cheltuielile. Venitul devine derizoriu, așadar medicii sunt tot mai puțin motivați să susțină un cabinet.”, spune Flaviu Petrica, reprezentantul Asociației Profesionale a Medicilor de Ambulator.

Așadar, devine tot mai descurajator pentru medicii din ambulator să continue să profeseze, în contextul în care ei pot să-și închidă cabinetele și să se mute la clinici private unde un consult poate să ajungă și la câteva sute de lei.

Cei care pierd în această situație sunt pacienții, bolnavi cronici, care au nevoie să meargă periodic la doctor și nu-și permit să plătească controlul sau tratamentul.

„Acest lucru se va răsfrânge asupra pacientului, care nu-și va mai găsi medicul cardiolog,  endocrinolog, neurolog în ambulatoriu. Îl va găsi în altă parte, la altă policlinică cu plată”, spune Flaviu Petrica.

Totuși, medicii nu doresc ca pacienții să aibă de suferit. Ei nu au oprit activitatea. Prin intermediul grevei japoneze, purtând o panglică roșie înfășurată în jurul brațului, ei vor continua acordarea tratamentelor, informând însă discret pacienții despre condițiile lor de lucru.

 „Activitatea continuă, serviciile sunt acordate în continuare în ambulatoriu. Dar tragem un semnal de alarmă că această situație nu poate continua la nesfârșit”, spune reprezentantul Asociației Profesionale a Medicilor de Ambulator.

Deja tot mai mulți medici timișoreni din ambulator s-au alăturat grevei japoneze.