-1.9 C
Timișoara
sâmbătă 18 ianuarie 2025
Acasă Blog

Fundația Culturală „Silviu Oravitzan” dobândește trup și lumină!

Săptămâna aceasta, a avut loc unul din cele mai importante evenimente culturale, care va avea menirea să definească viitorul artistic al urbei noastre.
Sala multifuncțională a Consiliului Județean Timiș a devenit neînăpătoare pentru toți cei ce au dorit să asiste la un omagiu adus maestrului Silviu Oravitzan. Cu acest prilej, a avut loc lansarea fundației culturale ce poartă numele marelui plastician, al cărei președinte este conferențiar univ.dr. Mădălin Bunoiu.

Fundația „Oravitzan” este un proiect realizat prin colaborarea dintre Consiliul Județean Timiș, Universitatea de Vest din Timișoara și Mitropolia Banatului.
De altfel, profesorul Bunoiu este și cel care a militat intens pentru a pune în mișcare această fundație. Iar pe tot parcursul evenimentului și-a luat rolul de maestru de ceremonie, prezentând, rând pe rând, invitații de seamă, care au luat cuvântul. Bunoiu a făcut și un scurt preambul, în care a arătat scopurile entității culturale ce ia ființă.
La acest moment important din viața Timișoarei, Capitală Europeană a Culturii, au participat reprezentanți ai autorităților locale și județene, demnitari ai statului român, oameni de cultură, artiști, scriitori, jurnaliști, admiratori și prieteni ai maestrului Oravitzan. Importanța acestui demers artistic și cultural a fost subliniată în alocuțiunile rostite de către domnul Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, domnul Claudiu Ilaș, directorul Muzeului Național al Banatului, profesorul Marcel Tolcea de la Universitatea de Vest din Timișoara, prof. univ. dr. Gabriel Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara și Excelența Sa, Domnul Emil Hurezeanu, ambasador al României în Austria.
Profesorul Marcel Tolcea, care a scris mai multe volume despre opera maestrului, a analizat ce înseamnă arta pictorului bănățean și cum ar trebui să ne raportăm la ea în condițiile în care pictura de influență religioasă pare pentru mulți ceva dintr-un alt secol. Nimic mai fals. Modernul răzbate din orice lucrare, ce doar aparent pare ca fiind de la începuturile picturii bisericești. Emoțiile prilejuite de prezentarea unui artist și prieten l-au făcut pe criticul Tolcea să mai apeleze la niște note scrise, deși, de regulă, poetul vorbește liber, fără nici un fel de suport pus pe hârtie.
Din pleiada de vorbitori s-a detașat și ÎPS Ioan Selejan Mitropolitul Banatului prin vorbele sale înălțătoare în care a scos în evidență meritul deosebit al pictorului Oravitzan în promovarea artei românești, fără a face rabat de la cele impuse de cerințele respectării unor norme autoimpuse de a respecta și tradiția religioasă. În opinia înaltului ierarh, tot ce-a creat artistul este o permanentă căutare a luminii de dincolo de aparențe și este o operă a sacralității.
Cu acest prilej a fost anunțat faptul că, pe 30 iunie, va avea loc o amplă licitație cu opere de artă pentru a completa fondul bănesc, pus la dispoziția fundației.
Președintele Consiliului Județean, Alin Nica, a dat câteva detalii despre spațiul ce va fi pus la dispoziție fundației, unde din septembrie va fi vizibilă o expoziție permanentă cuprinzând lucrări ale maestrului. Această expoziție va fi, nu întâmplător, deschisă în ziua sărbătorii de „Înălțarea Sfintei Cruci”.
„În acest an finalizăm un proiect important pentru Centrul eparhial, o clădire nouă, iar pe frontonul de bază va fi un vitraliu, lucrare reprezentativă a lui Silviu Oravitzan. De asemenea, unele lucrări ale sale, reprezentative pentru arta creștină, vor fi expuse în colecția de artă veche bisericească de la catedrala noastră mitropolitană. Opera maestrului Oravitzan ne invită să evadăm în lumină și să ne așezăm la umbra Crucii, în duhul păcii și al credinței noastre dreptmăritoare. Maestrul Oravitzan spune că originea creației sale se află în lumea copilăriei sale de la țară, acolo unde el a descoperit, încă de mic, primele repere ale tradiției ancestrale și frumusețea negrăită a Bisericii lui Hristos. Fundația întemeiată rămâne o candelă aprinsă în spațiul cultural și spiritual din Banat, care va pune în valoare opera valoroasă a profesorului Silviu Oravitzan” a mai adăugat mitropolitul Ioan.

Silviu Oravitzan este un artist plastic român născut în 4 octombrie 1941 la Ciclova Montană, județul Caraș-Severin. Are numeroase expoziții și lucrări de artă în muzee și colecții private din România, Marea Britanie, Franța, Germania, Suedia, Statele Unite și multe altele. Deși pare, la privire rapidă, a fi influențat de diferiți pictori abstracți din secolul XX, Oravitzan, de fpat, e considerat a-și avea rădăcinile în arta bizantină, în arta religioasă a Răsăritului creștin ortodox.
„Exercițiul de a vedea dincolo de orizontul propriei persoane presupune acceptarea unei densități aparte a luminii. La propriu, vezi altfel. Concret, aurul, materie, devine aură, duh. Dar ce este, în fapt, aura? Ei bine, ea reprezintă o respiraţie întrupată, hieroglifă a sufletului însuşi. Inclusiv în icoane, trebuie să privim aura, nimbul, ca pe un discurs despre respiraţie. Picturalul nu epuizează fenomenul, chipul sfântului nefiind „delimitat” de culoare și proporții, ci doar sugerat. Spaima de vid, de gol, nu poate fi combătură printr-un preaplin de forme – aceasta ar fi diferența majoră, de pildă, dintre romanic și baroc –, ci de sugestia bine plasată, la intersecția dintre material și spiritual.
Nici nu are cum să fie altfel. Materia fiind oricum limitată, investirea ei cu puterea semnului nu poate trimite decât la o plinătate de care este capabilă doar realitatea spirituală. Aura este astfel câmpul interstițial, confirmarea materiei de a găzdui înțelesuri înalte și arvuna unei împliniri viitoare, nemateriale. Se produce o transcendere a luminii, capabilă să unifice multiplicitatea spectrală cu unicitatea definitorie a principiului, a stării primordiale…”, mărturisește maestru Silviu Oravitzan.

 

Podul Muncii – mult de muncă şi probleme grave ţinute „la secret” de Primăria Timişoara-video

Timişoara are un farmec aparte. Unul dintre avantajele oraşului îl reprezintă faptul că este traversat de canalul Bega, care, la rându-i, este brăzdat de 14 poduri şi podeţe. De mai bine de 10 ani autorităţile promit să reabiliteze podurile peste Bega, dar singurul care a primit o faţă nouă este Michelangelo. Promisiunile vin şi din nevoia urgentă de reabilitare a podurilor, structurile de rezistenţă ale acestora fiind slăbite şi vechi, iar perioada de exploatare, pentru cele mai multe, a expirat de ani buni.

Podul Muncii, deşi nu este un monument istoric de sine stătător, este unul dintre cele mai vechi din oraş. Tranzitat zilnic de sute de pietoni şi mii de maşini, podul nu mai prezintă siguranţă.

Primăria Timişoara a contractat, încă de anul trecut, o firmă pentru a realiza un studiu de fezabilitate şi un proiect tehnic pentru modernizarea podului. Reporterii „Banatul Azi” au reuşit să obţină unele documente care au stat la baza contractării. Un lucru ţinut secret de administraţia timişoreană este faptul că podul a fost supus unei expertize tehnice. Concluziile arată că Podul Muncii nu este sigur, că structura de rezistenţă este afectată şi stabilitatea lui este incertă fiindcă malurile pe care stau picioarele podului nu sunt asigurate, iar apa a pătruns mult în maluri.

Aproape 100 de ani

Podul Muncii este al doilea ca mărime din Timişoara, după cel din Calea Şagului, şi cel mai mare care trece peste Bega. Istoria lui începe în secolul XIX. Pe locul podului care leagă bulevardul Iuliu Maniu de strada Gheorghe Pop de Băseşti s-a aflat, acum mai bine de 100 de ani, un pod de lemn. Ultimele date arată că acesta a fost reparat în 1898, dar nu există scripte care să consemneze exact anul construirii lui. Cum picioarele podului se aflau în albia râului şi îngreunau foarte mult navigaţia, acesta a fost înlocuit în 1913 cu un pod metalic care refolosea structura celui de pe canalul Suboleasa din Fabric. Podul, care se aflase între fosta fabrică de pantofi „Turul” şi cimitirul de pe Calea Buziaşului, a fost demontat după săparea noii albii a râului şi reconstruit în Iosefin. Acest pod a fost cunoscut sub numele de Podul Regal. După două reparaţii mari, în 1936 şi 1977, vechiul pod a fost demolat, iar în locul lui a fost construit actualul pod din beton armat precomprimat, dat în circulaţie în 1978.

Podul Muncii are peste 72 de metri lungime şi peste 20 lăţime. Pietonii au la dispoziţie trotuare şi scări de acces, iar şoferii beneficiază de câte două benzi de mers pe sens.
Ce spun specialiştii?

Fără să fie specialist şi fără să deţină documente tehnice, orice timişorean poate vedea starea avansată de degradare a podului. Scările de acces pentru pietoni, aflate la cele 4 picioare ale podului, sunt sub orice critică. Treptele sunt crăpate, unele au picat de tot, iar balustrada este ruginită. În unele locuri aceasta lipseşte cu desăvârșire, fapt ce constituie un risc suplimentar pentru cel care urcă sau coboară pe aici.

În ceea ce priveşte starea carosabilului, lucrurile nu sunt mai bune. Gropile fac parte din peisaj. Unele mai vechi, altele nou apărute după prima repriză de frig din anul acesta. Trotuarele nu sunt nici ele într-o stare mult mai bună. Bordurile sunt rupte, asfaltul pe care trec pietonii e plin de crăpături, iar balustradele de protecţie sunt la fel de ruginite precum cele ale scărilor. Riscul ca un trecător să plonjeze în apă e la el acasă.

Specialiştii spun că defecţiunile vizibile cu ochiul liber pot ascunde probleme grave de structură.

„O deducţie, un mod de a deduce că există o problemă stucturală e că tot apar probleme pe elemente nestructurale. Structura îţi dă semne când are probleme, înainte să cedeze complet. Aşa îţi dai seama că trebuie să faci ceva. Dacă ai acasă o problemă şi îţi tot apar crăpături pe un perete, la un moment dat te saturi să tot chituieşti crăpătura şi chemi un specialist să vadă ce se întâmplă cu peretele acela. Aşa e şi la structuri mai mari”, explică un inginer în construcţii civile.

Expertiza tehnică

În acest moment, o firmă munceşte pentru întocmirea proiectului tehnic. Documentele care stau la baza proiectului atestă starea de degradare a podului.

Potrivit actelor obţinute de „Banatul Azi”, experţii au constatat: „starea suprastructurii, a elementelor de rezistenţă care susţin calea, a infrastructurii, a aparatelor de reazem, ca fiind necorespunzătoare, precum și degradări ale malurilor şi modificări de albie, degradări în zona carosabilă şi trotuare, respectiv:

— armături fără strat de acoperire, coroziunea armăturii, pete de rugină;

— beton cu aspect friabil şi/sau zone din beton exfoliat;

— beton degradat prin carbonatare, apariţia de stalactite;

— cumularea la un element al suprastructurii a mai multor degradări  (coroziune, fisuri, crăpături, striviri);

— fisuri la construcţie (neorientate, scurte, superficiale), faianţarea betonului;

— lipsa sau ieşirea din funcţiune a dispozitivelor de protecţie la acţiuni antiseismice;

— defecte de suprafaţă ale feţei văzute (culoare neuniformă, impurităţi);

— infiltraţii, eflorescenţe;

— dislocarea unei margini din bancheta cuzineţilor;

— eroziunea betonului, prezenţa unor zone pe suprafaţa elementului în care agregatele nu sunt înglobate în pasta de ciment;

— segregarea betonului, cuiburi de pietriş, caverne;

Degradări ale malurilor:

— lipsa lucrărilor de apărare a malurilor şi dirijare a apelor;

— lipsa lucrărilor de protecţie a taluzurilor, a scărilor de acces;

— amplasarea necorespunzătoare a instalaţiilor, cablurilor şi a conductelor suspendate pe pod;

Degradări în zona carosabilă şi trotuare:

— fisuri în îmbrăcămintea asfaltică

— lipsa etanşării dintre îmbrăcăminte şi celelalte elemente ale căii (borduri, parapete, rosturi);

— denivelări ale căii pe pod: văluiri şi refulări;

— degradarea bordurilor;

— parapet pietonal metalic cu geometrie generală necorespunzătoare în plan vertical şi orizontal;

— lipsa parapetului de siguranţă”.

O traducere simplă spune un singur lucru: reabilitarea este mai mult decât urgentă. Momentan, Consiliul Local Timişoara nu a alocat bani pentru moderizare, dar cheltuie 28.000 de euro pentru un studiu de fezabilitate (SF) şi un proiectul tehnic (PT), în acest sens. Abia apoi vom şti câţi bani va costa reabilitarea podului, mai ales că autorităţile vor să-l lărgească, poate chiar cu o bandă auto, vor să refacă trotuarele şi căile de acces pentru pietoni şi vor să-l doteze cu piste pentru biciclete.

Când se va întâmpla acest lucru? Administraţia locală promite din 2013 începerea lucrărilor. Între timp, s-au obţinut bani de la Guvern pentru reabilitarea altor două poduri: Eroilor şi Ştefan cel Mare. Astfel, dacă acestea vor intra în proces de reabilitare în 2018, este puţin probabil ca şi Podul Muncii să intre în şantier, mai ales că se vor impune restricţii de circulaţie în zona Iosefin, pentru lucrările programate deja la primele două poduri. Rămâne de văzut, din nou, dacă modernizarea în forţă se va face calculat sau vom avea o nouă harababură în oraş, cum s-a întâmplat când s-au deschis în paralel şantierele de la pasajele Popa Şapcă şi Jiul.

CCIA Timiș furnizează cursuri GRATUITE de dezvoltare a competențelor antreprenoriale și digitale ale angajaților

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș în calitate de beneficiar și Camera de Comert și Industrie a Județului Hunedoara partener, în perioada 01.10.2024 – 31.03.2027, implementează proiectului ” #Skills4Future: Dezvoltarea Competențelor Digitale, Durabile și Antreprenoriale în era tehnologiei”, ID 311110, proiect cofinanțat din Fondul Social European Plus prin Programul Educație și Ocupare 2021- 2027, Prioritatea P9. Consolidarea participării populației în procesul de învățare pe tot parcursul vieții pentru facilitarea tranzițiilor și a mobilității, Operațiunea Implementarea programului „Ține pasul”.

Valoarea nerambursabilă: 4.963.214,13 lei, din care 4.218.732,01 lei din partea FSE+ și 744.482,12 lei din bugetul național.
Scopul proiectului este de a promova învățarea pe tot parcursul vieții și de a oferi oportunități flexibile de actualizare a competențelor și de calificare pentru angajați din Regiunea Vest a României. Prin acest proiect, se urmărește creșterea nivelului de calificare al angajaților, îmbunătățirea competențelor digitale, dezvoltarea abilităților de dezvoltare durabilă și stimularea spiritului antreprenorial în rândul acestora.

În calitate de lider de parteneriat al Proiectului “#Skills4Future: Dezvoltarea Competențelor Digitale, Durabile și Antreprenoriale în era tehnologiei”, CCIA Timiș oferă pe parcursul anului 2025 o serie de cursuri care vizează actualizarea competențelor și recalificarea angajaților, în principal a competențelor antreprenoriale și digitale, printr-o mai bună anticipare a schimbării și cerințelor bazate pe nevoile pieței muncii cât și prin facilitarea tranzițiilor profesionale și promovarea mobilității profesionale.

Condiții de eligibilitate și înscriere:
 Vârsta cuprinsă între 18 și 65 ani
 Angajați cu contract individual de muncă, cu normă întreagă sau cu timp parțial, în întreprinderi publice și private
 Domiciliul/reședința în Regiunea Vest, în județele Timiș, Arad, Caraș-Severin, Hunedoara
!!! Persoanele care ocupă poziții de management și au calitatea de administrator / reprezentant legal într-o întreprindere publică sau privată nu sunt eligibile.

Munca Orientată spre calitate
 Cunoașterea standardelor și metodelor de management al calității
 Capacitatea de a evalua și monitoriza calitatea în cadrul organizației
 Abilitatea de a identifica și rezolva probleme legate de calitate
 Competențele de comunicare și colaborare eficientă cu echipa
 Capacitatea de a implementa și susține schimbări în vederea îmbunătățirii calității
 Capacitatea de a pregăti și derula audituri interne de calitate
 Abilitatea de a gestiona documentația și evidența necesară managementului calității

Îmbunătățirea continuă a proceselor
 Capacitatea de a identifica, analiza și îmbunătăți procesele existente într-o organizație sau într-un sistem de producție în mod constant și sistematic
 Utilizarea diferitelor instrumente și tehnici de evaluare și analiză a proceselor
 Utilizare diagrame de flux, analiza valorii adăugate, analiza cauzelor fundamentale
 Abilități de comunicare și colaborare eficientă cu membrii echipei de lucru
 Atitudine orientată către rezultate
 Capacitatea de a lua decizii și de a rezolva probleme Marketing Digital
 Concepte cheie în marketing-ul digital
 Planificarea strategiei de marketing digital
 Opțiuni de prezență web
 Considerații website (Structura/Design-ul/Conținutul/Promovarea unui website)
 Optimizare pentru motoare de căutare (SEO)
 Utilizarea platformele de Social Media și crearea de campanii de marketing în Social Media
 Gestionarea rețelelor sociale
 Publicitate online
 E-mail marketing
 Utilizarea analizelor web/e-mail marketing/publicitate online
 Utilizarea statisticilor Social Media
 Utilizarea instrumentelor necesare în activitatea de marketing
Dezvoltare sustenabilă
 Cunoașterea conceptelor și principiilor dezvoltării durabile
 Evaluarea impactului asupra mediului și societății
 Dezvoltarea și implementarea politicilor de dezvoltare sustenabilă
 Integrarea durabilității în sectorul privat
 Colaborarea și comunicarea în domeniul dezvoltării sustenabile
 Gestionarea proiectelor de dezvoltare sustenabilă

Manager de Proiect
 Planificarea și organizarea proiectului
 Abilități de comunicare
 Capacitatea de a construi și coordona echipe
 Gestionarea timpului și a resurselor
 Gestionarea riscului
 Abilități analitice și de rezolvare a problemelor
 Abilități de leadership
Programele de formare profesională au un număr total de 80 ore: 40 de ore partea teoretică, 40 de ore partea practică
În cadrul proiectului se oferă accesul pe PLATFORMA DE E-LEARNING în vederea dobândirii de competențe verzi și de dezvoltare durabilă și competențe digitale.

Condiții de participare:
 Prezența la cursuri de minim 75%
 Înscriere pe platforma e-learning
Selecția cursanților se face pe principiul „primul venit primul servit” și are la bază respectarea principiului egalității de șanse și al non-discriminării.
Înscrierile se fac prin completarea Formularului de participare individual (Anexa 9) disponibil la adresa:
https://www.cciat.ro/dwldcciat.php?a=XEY1GBZW5QCJHUTPV86F93DR2&b=20250117152559161737120359
După completare, formularul se transmite pe e-mail: vlad.oniga@cciat.ro.
Informații detaliate despre proiect și modalitatea de înscriere sunt disponibile pe site-ul CCIAT la adresa:
https://www.cciat.ro/cciat__Skills4Future__Dezvoltarea_Competentelor_Digitale_Durabile_si_Antreprenoriale_in_era_tehnologieiID_311110

Gestul făcut de un călător recalcitrant într-un tramvai din Timișoara

Un incident s-a petrecut vineri seara într-un tramvai din Timișoara. Pe linia 6 în Piața 700 un călător a spart geamul de la ușa tramvaiului cu troneta. Bărbatul devenise recalcitrant în urma unui conflict cu vatmanul.

Incidentul s-a petrecut în jurul orei 19:30, iar circulația tramvaielor spre Piața Maria a fost oprită, până la intervenția polițiștilor. Vatmanul este cel care a sunat poliția. Acum, bărbatul este căutat de polițiști.

„La data de 17 ianuarie 2025, în jurul orei 19:30, polițiștii din cadrul Secției 1 Urbane Timișoara au fost sesizați de un vatman, în vârstă de 70 de ani, cu privire la faptul că, în urma unui conflict spontan cu un călător care intenționa să călătorească cu trotineta în tramvai, acesta ar fi coborât din tramvai în Piața 700 și, ulterior, ar fi lovit geamul ușii de la tramvai, folosind trotineta. (…) În continuare, polițiștii efectuează verificări în vederea depistării autorului și luării măsurilor legale care se impun”, au transmis reprezentanții IPJ Timiș.

Polițiștii au întocmit un dosar penal pentru sărvârșirea infracțiunii de distrugere.

 

Foto: Arhivă

Sărbătoare la Academia Română – filiala Timișoara Modernitate și tradiție în istoria literară de Ziua Culturii Naționale / FOTO-VIDEO

La sediul Academiei Române, filiala Timișoara, amiaza de vineri 17 ianuarie a fost dedicată Zilei Culturii Naționale. Deși, îndeobște, această zi este programată să se sărbătorească la 15 ianuarie, odată cu aniversarea lui Mihai Eminescu, acum s-a făcut o excepție din motive organizatorice.

Discuțiile au fost moderate de conferențiar doctor Ioan David, care a prezentat pe scurt influența scrierilor eminesciene asupra mersului ulterior al culturii românești.
Evenimentul de omagiere a culturii naționale a avut ca principală temă raportarea dintre modernitate și tradiție în istoria literară.

Subiectul nu este deloc nou doar abordările sunt diferite de la o epocă la alta.
Printre primii teoreticieni ce s-a aplecat asupra conceptului de modernism și modernitate în actul artistic a fost însuși Titu Maiorescu.

Dar cel ce, cu adevărat, a pus bazele analizei literaturii moderne a fost criticul și istoricul Eugen Lovinescu, teoreticianul acestui curent literar.

Ca fapt inedit a fost prezentat un scurt film cu interpretarea poeziei ,,Rugăciune” de artista Iulia Mușetescu. Este aceeași poezie eminesciană care a fost recitată în limba română și de papa Ioan Paul al II-lea la Roma înainte de vizita istorică în România în anul 1999.

Aula Academiei a fost plină ochi de iubitori ai culturii, invitații venind de la mai multe foruri: Academia Română filiala Timișoara, Biblioteca Academiei Române tot din Timișoara ce au colaborat cu Universitatea de Vest, Facultatea de Litere, Istorie, Filosofie și Teologie, Universitatea Politehnica, Uniunea Scriitorilor din România, Uniunea Ziariștilor Profesioniști, filiala Valeriu Braniște.

Cu prilejul adunării festive a fost sărbătorit profesorul universitar Alexandru Ruja, critic și istoric literar ce s-a ocupat mai cu seamă de tot ce s-a scris în parte de vest a țării.
Cuvântul de deschidere și de bun venit adresat înalților oaspeților a aparținut academicianului Dan Dubină, Președintele Filialei Timișoara a Academiei Române.

Academician Mircea Dumitru, vicepreședinte al Academiei Române și Președintele Secției de Filosofie, Teologie, Psihologie și Pedagogie a făcut un expozeu despre echilibrul necesar dintre cultura și identitatea națională și raportările la fenomenele culturale de peste hotare cu care ar trebui să fim sincroni.

Decana Facultății de Litere, Istorie, Filosofie și Teologie, profesor doctor Dana Percec a insistat pe importanța componentei universitare în afirmarea unei culturi și a adus un omagiu întemeietorilor filologiei timișorene.
Ropote de aplauze la scenă deschisă (ca un actor de stand-up comedy) a primit profesorul universitar Ovidiu Pecican de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Facultatea de Studii Europene dar și director al prestigioasei reviste literare „Steaua” din Cluj-Napoca.


Acesta a început într-o notă umoristică să povestească ratarea sa în cariera de fotbalist dar și începuturile sale literare sub forma scrierii unor povestiri de anticipație. Mai apoi, profesorul și scriitorul clujean a prezentat eseul despre „Vestul românesc și modernitatea sa într-o sinteză istorico-literară”

Criticul literar Mircea Mihăieș, redactor-șef al revistei „Orizont” a adus în discuție începuturile modernismului în literatură cu exemple din zona sa de expertiză culturală culese din literatura anglo-americană din primele decenii ale secolului al XX-lea cu tema „La doi pași de modernism”.

La final, profesorul universitar Marius Crișan a expus un Laudatio la adresa sărbătoritului zilei, profesorul de literatură Alexandru Ruja, la împlinirea a 80 de ani, care a lansat recent volumele:
Convergențe literare, Editura David Press Print, Timișoara, 2024,
Secțiuni critice, Editura Muzeul Literaturii Române, București.

Timișoara și mizele unui an teribil

După șiruri nesfârșite de alegeri, primele fiind cele locale, din luna septembrie 2024, România seamănă acum cu un boxer la categoria ușoară amețit de loviturile încasate și, tocmai de aceea, șovăielnic în gesturi și în gândire.

Gravele și bizarele decizii luate anul trecut de duetul Ciolacu-Ciucă în privința calendarului acestor alegeri au adus națiunea în cea mai proastă poziție politică din iunie 1990 și până azi.

Acum, e adevărat, lipsesc mineriadele, dar în rest suntem în faza din care, oricum o dai, tot prost pare să iasă pentru noi. Nu doar faptul că un personaj precum Călin Georgescu — despre care unii politicieni de ieri și de azi fac pe proștii spunând că nu-l cunosc, că nu l-au frecventat vreodată, că omul a apărut din neant — e la un pas să conducă România, dar întregul eșafodaj de putere autohton a ajuns la fundul grămezii, vorba americanilor.

Deocamdată, în ce privește starea națiunii, tot ce știm e că nu știm, de fapt, nimic despre dovezile că rușii au câștigat alegerile prezidențiale în România, pentru că SRI, SIE și alte servicii de „largă inteligență” nu au fost capabile să prezinte respectivele probe în mod limpede și fără dubiu.

Așa s-a ajuns ca onorabila noastră Curte Constituțională să fie atacată din toate direcțiile, pe bună departe, și să fie suspicionată că a făcut exclusiv jocurile lui Iohannis și ale amintitelor servicii. Nu-i vorbă, alde Georgescu a bătut suficient câmpii pe unde a apucat, fiind pe rând ba antonescian, ba pupilul lui Zelea Codreanu, ba iubitor de putinism și mestecător de nărozii fără seamăn, încât pe omul acesta nici nu știi în ce fel de insectar să-l plasezi în cele din urmă.

Deocamdată, cel mai grav este faptul că mai mult de jumătate dintre români au ajuns să urască din toți rărunchii partidele vechi (PSD, PNL, USR), considerate sursa răului absolut din politica românească, și să cadă pradă cântecelor de sirenă ale dreptei extreme reprezentată de AUR și de șeful său de orchestră, Călin Georgescu. De aici plecând, e lesne de înțeles că ceea ce ne așteaptă în luna mai numai de bine nu poate fi.

Cât despre situația din politica timișeană, nici aici lucrurile nu se arată roz. Primarul Dominic Fritz a câștigat alegerile, dar USR abia se mai ține pe la încheieturi. Nu neapărat în Timișoara, unde există încă (dar mă tem că nici aici pentru multă vreme) o falangă useristă destul de consistentă, ci la nivel național, de vreme ce USR abia a atins un procentaj de 12% la ultimele alegeri parlamentare. Pentru Fritz, care a acaparat toate funcțiile importante în primăria locală în favoarea USR, vin vremurile grele, el nemaiavând aproape nicio susținere din partea PSD sau PNL, nici la nivel local, nici național. Mai ales că le-a tras clapa, pe românește, atât lui Alfred Simonis, bunul său amic de până mai an, cel care i-a făcut toate poftele din poziția de șef al PSD (mă refer, desigur, la sumele de bani fără număr obținute de la guvern pentru bravul Dominic și minunata sa „capitală culturală”), cât și lui Marilen Pirtea, pe care l-a făcut „ca la Nufărul” în privința postului de viceprimar promis.

Mai mult, asupra lui Fritz planează și riscul să fie trimis pe tușă din politică într-un dosar de mare risc pentru cariera sa politică, judecat de luni bune la Curtea de Apel Timișoara. Și care va conține un verdict interesant cât de curând.

Cât despre proiectele politice cu care a câștigat alegerile la mustață Alfred Simonis, și aici rămân multe semne de întrebare. Într-un an de recesiune economică profundă, e de văzut dacă și în ce măsură proiectele de infrastructură extrem de ambițioase anunțate de președintele Consiliului Județean Timiș: construirea stadionului „Dan Păltinișanu” și, mai ales, a Institutului Oncologic, două proiecte edilitare în valoare de câteva sute de milioane de euro, vor mai prinde, cu adevărat, contur.

Cum să îmbunătățești performanța pe teren: echipamentul de fotbal perfect

Fotbalul este un sport ce implică atât calități tehnice și rezistență fizică, cât și o bună alegere a echipamentului. Indiferent dacă joci de plăcere sau la un nivel competitiv, un set de echipamente bine alese poate influența semnificativ performanța. Cu un echipament confortabil și sigur, vei putea să te concentrezi exclusiv pe joc, fără să fii distras de detalii neplăcute, precum șireturi desfăcute sau șosete incomode. Astfel, te vei bucura de un nivel optim de confort, protecție și eficiență, elemente esențiale pentru a da tot ce ai mai bun pe teren!

Cum să alegi cele mai bune încălțări pentru confort și performanță?

Atunci când vine vorba de echipamentul de fotbal potrivit, o pereche de ghete de fotbal este esențială, iar alegerea corectă este crucială. Acestea trebuie să fie confortabile, să se potrivească perfect pe picior și să îți ofere suportul necesar în timpul jocului. Ghetele care sunt prea mari sau prea mici pot duce la disconfort și chiar la accidentări. Așadar, optează pentru ghete de fotbal care se potrivesc formei piciorului tău și care sunt ușor de purtat pe toată durata meciului.

Un alt aspect important este materialul din care sunt confecționate ghetele. Ghete din piele naturală sau material sintetic de calitate superioară îți vor oferi o aderență mai bună pe teren și o durabilitate mai mare. Nu uita că modelele de ghete de fotbal pe care le alegi trebuie să îți ofere și stabilitate în momentul sprinturilor rapide, dar și flexibilitate pentru a te adapta mișcărilor tale.

Pe lângă ghete, nu uita să alegi șosete fotbal potrivite. Acestea trebuie să fie confortabile, să absoarbă transpirația și să prevină iritațiile. De asemenea, unii jucători preferă șosete mai groase, care ajută la amortizarea impactului cu terenul, dar și pentru protejarea gleznelor de lovituri. Așadar, combinația dintre ghete de fotbal și șosete adecvate va contribui mult la confortul tău pe teren.

Tricou de fotbal și alte echipamente match ready

Pe lângă ghete, este important să ai un tricou de fotbal care să-ți permită libertate de mișcare. Alegerea unui tricou este esențială, deoarece acesta trebuie să fie ușor și respirabil. Materialele care permit pielii să respire și să rămână uscată sunt foarte importante, mai ales în zilele toride, când transpirația poate deveni o problemă. Tricourile din materiale tehnice, care absorb transpirația, sunt ideale pentru a te simți confortabil.

În plus, o bluză anti-transpirație poate fi un element important de luat în considerare. Acestea sunt confecționate din materiale care ajută la reglarea temperaturii corpului, ceea ce este esențial în meciurile intense. Ele sunt ușor de purtat sub echipamentul principal și te vor ajuta să rămâi concentrat și confortabil.

Echipamente suplimentare

Pe lângă ghete și tricou de fotbal, există și alte echipamente care pot face diferența în jocul tău. De exemplu, dacă joci pe post de portar, o pereche de mănuși de fotbal de calitate este esențială. Mănușile de portar trebuie să fie aderente și să îți permită să prinzi mingea ușor, chiar și în condiții de umezeală. Când mănușile sunt umezite cu apă, mingea se prinde mai bine, iar reflexele tale vor fi mult mai rapide.

În plus, bandajele și protecțiile pentru glezne sau genunchi sunt recomandate, mai ales în cazul jucătorilor care se află într-o competiție intensă. Acestea te protejează de posibile accidentări, reducând riscurile de entorse sau alte leziuni. De asemenea, există și gărzi de șold sau echipamente de protecție pentru torace, care sunt utile în caz de impact.

În concluzie, un echipament de fotbal ales cu grijă nu doar că îți va asigura confort și siguranță pe teren, ci va contribui și la maximizarea performanțelor. Accesoriile adiționale, precum mănușile de portar sau protecțiile pentru glezne, pot face diferența între un joc reușit și unul marcat de dificultăți. Astfel, vei putea să te concentrezi pe meci, reducând riscul de accidentări. Fie că ești jucător pasionat sau cauți un cadou pentru un pasionat al acestui sport, investiția în echipamente de calitate va fi întotdeauna răsplătită prin apreciere și rezultate mai bune!

FOTO – VIDEO | Migranți prinși în portbagaj, la Nădlac!

N-am intrat în Schengen nici de-o lună, că autoritățile au prins la frontieră migranți! S-a întâmplat la Nădlac. Polițiștii de Frontieră au găsit cinci migranți ascunși într-o mașină, care încercau să treacă fraudulos granița. 

Potrivit polițiștilor de frontieră cinci migranți străini au fost identificați în timpul unui control aleatoriu, în zona frontierei Nădlac. Este vorba despre o mașină în care se aflau cinci bărbați, dintre care doi erau ascunși în portbagaj.

Șoferul mașinii era român. Persoanele în cauză sunt cetăţeni din Afganistan și Irak, cu vârste cuprinse între 18 și 47 de ani. Aceștia nu aveau viză sau permis de ședere pentru a călători în spațiul Schengen, potrivit autorităților.
Având în vedere aspectele constatate, poliţiştii de frontieră au demarat cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de migranți pentru șoferul român și trecere frauduloasă a frontierei de stat în formă continuată pentru cetățenii străini, urmând ca la finalizarea acestora să fie dispuse măsurile legale care se impun.

„Reamintim faptul că în ultimele 48 de ore, polițiștii de frontieră de la granița cu Bulgaria au depistat alți 10 cetățeni străini, toți sirieni, care nu deţineau o viză valabilă sau un permis de ședere pentru a călători în spațiul Schengen”, au transmis reprezentanții Poliției de Frontieră.

Concedieri la Poșta Română! Ce se întâmplă cu poștașii din Timiș

Poșta Română, cel mai mare jucător pe piața de profil și unul dintre cei mai mari angajatori la nivel național, va iniția în perioada următoare un program de plecări voluntare. Persoanele care vor ajunge însă în situația să fie concediate ar putea să nu primească nicio compensație bănească, conform planului văzut de Profit.ro.

Prima etapă impune ca fiecare salariat din cadrul Administrației Centrale să prezinte un raport de activitate până la 21 ianuarie.

„Vom considera dispensabil companiei postul celor care nu vor scrie acest raport”, este atenționarea transmisă.

Pentru a face față modificărilor constante din industria de curierat și logistică, Poșta Română va deschide o serie de posturi noi în structuri precum Antifraudă, Vânzări, Training.

Pentru structurile unde există un excedent de personal va exista o procedură de departajare, scopul final fiind însă reducerea personalului, este arătat.

Va exista un program de plecări voluntare, pentru a da posibilitatea celor care nu se mai regăsesc în schema de personal să dea curs altor oportunități.

„Toți salariații care nu rămân în cadrul structurilor existente, nu optează pentru plecări voluntare sau nu sunt aleși pentru posturile nou înființate vor fi concediați.

Din cauza OUG 156/2024 (Ordonanța trenuleț), e posibil să nu existe nicio sumă compensatorie pentru cei concediați”, este avertismentul transmis, angajații fiind astfel sfătuiți să nu ajungă în situația de a fi efectiv concediați.

Profit.ro a anunțat, în iunie 2024, că Poșta Română a estimat pentru anul trecut obținerea unui profit brut 18 milioane de lei, de la un rezultat brut de 17,53 milioane de lei în 2023.

Veniturile totale vor atinge 1,793 miliarde de lei, comparativ cu 1,633 miliarde de lei în 2023. Numărul de personal la sfârșitul anului 2024 a fost prognozat la 21.340 salariați, cu 430 salariați mai puțin decât numărul efectiv estimat pentru 31.12.2023, ceea ce înseamnă o reducere cu 2%.

Numărul mediu de salariați estimat pentru anul 2024 este de 20.226 salariați, cu 998 salariați mai puțin decât numărul mediu al anului 2023, adică o scădere cu 4,7%.

Poșta Română are ca acționari Ministerul Cercetării Inovării și Digitalizării (MCID) – 93,75% din acțiuni și Fondul Proprietatea, cu o participație de 6,25%.

Compania este cel mai mare operator local de profil, cu o rețea teritorială de peste 5.600 de unități. În 2023, afacerile Poștei Române au crescut cu 26,6%, la 1,425 miliarde de lei.

Sursa: https://www.profit.ro/

CCIA Timiș deschide calendarul expozițional 2025 cu SALONUL INDUSTRIEI UȘOARE

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş invită publicul timișorean la prima ediție de iarnă din acest an a SALONULUI INDUSTRIEI UȘOARE care va avea loc în perioada 05 – 09 februarie, la Centrul Regional de Afaceri al CCIAT din Timișoara din B-dul Eroilor de la Tisa nr. 22.

Evenimentul devenit tradițional în rândul expozițiilor de profil din vestul țării reunește peste 50 de firme din întreaga țară, producători și comercianți, care vor expune spre vânzare, la prețuri promoționale, o gamă diversificată de articole pentru sezonul iarnă-primăvară, precum îmbrăcăminte pentru femei și bărbați, tricotaje, lenjerie intimă, încălțăminte, marochinărie, pielărie, blănărie, accesorii. Nu vor lipsi nici produsele cosmetice şi naturiste, parfumuri, bijuterii din aur şi argint, gablonţuri, articole de artizanat, decorațiuni hand made.

În spațiul din exteriorul Centrului Regional de Afaceri, vor fi prezenți mai mulți producători locali ce vor întâmpina vizitatorii cu produse tradiționale și de sezon: miere de albine, produse din carne, brânzeturi, dulciuri de casă, articole meșteșugărești și de artizanat. Vor fi amenajate și unități de alimentație publică.
Expoziția este deschisă de miercuri până sâmbătă, între orele 10 00 – 20 00 , iar duminică între orele 10 00 – 18 00 .
Intrarea este GRATUITĂ.

Un bărbat a fost prins conducând fără permis în Timișoara

0

Un bărbat a fost prins conducând fără permis. S-a întâmplat pe Bulevardul Liviu Rebreanu din Timișoara. 

Acesta a fost prins în timpul unui control rutier de rutină. „În urma verificărilor efectuate de către polițiști în bazele de date, s-a stabilit că bărbatul nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule”, au transmis reprezentanții IPJ Timiș.

Bărbatul de 42 de ani a fost reținut pentru 24 de ore. Acesta se află în arestul IPJ Timiș.

FOTO | Se lucrează din nou la pe șantierul drumului de legătură DN 69 Timișoara – Arad cu autostrada A1

După sărbători au reînceput lucrările de construcție  pe șantierul drumului de legătură DN 69 Timișoara – Arad cu autostrada A1. Muncitorii au început să monteze grinzile la pasajul din viitorul nod rutier, în apropiere de drumul național Timișoara – Arad, și la pasajul peste drumul comunal care face legătura cu localitatea Cerneteaz, potrivit reprezentanților DRDP Timișoara.
La primul pasaj vor fi ridicate 12 grinzi, pe toate cele trei deschideri. Pe deschiderea principală, grinzile măsoară 37 de metri lungime. Grinzile celorlalte două deschideri secundare au o lungime de 28, 6 metri.
La al doilea pasaj, la nodul rutier cu DC 58 (Covaci – Cerneteaz), este proiectată o deschidere cu patru grinzi de 36 m fiecare.
În paralel, se lucrează la podețe, la podul peste pârâul Niarad (Bega Veche), la pasajul peste un drum de exploatare de la km 9+670 și se amenajează platformele necesare procesului de montare a grinzilor la pasajul din zona viitorului nod rutier cu autostrada A1.
Responsabilă de lucrări este o firmă din Cluj, Antrepriza de Reparații și Lucrări ARL Cluj S.A.
Este vorba despre 10 km ai acestui drum de legătură vor avea profil de drum național, cu patru benzi de circulație. Proiectul cuprinde 2 poduri noi, 6 pasaje și 3 noduri rutiere. Valoarea contractului este de 235.884.751,42 lei fără T.V.A.