7.8 C
Timișoara
miercuri 23 octombrie 2024
Acasă Blog

Fundația Culturală „Silviu Oravitzan” dobândește trup și lumină!

Săptămâna aceasta, a avut loc unul din cele mai importante evenimente culturale, care va avea menirea să definească viitorul artistic al urbei noastre.
Sala multifuncțională a Consiliului Județean Timiș a devenit neînăpătoare pentru toți cei ce au dorit să asiste la un omagiu adus maestrului Silviu Oravitzan. Cu acest prilej, a avut loc lansarea fundației culturale ce poartă numele marelui plastician, al cărei președinte este conferențiar univ.dr. Mădălin Bunoiu.

Fundația „Oravitzan” este un proiect realizat prin colaborarea dintre Consiliul Județean Timiș, Universitatea de Vest din Timișoara și Mitropolia Banatului.
De altfel, profesorul Bunoiu este și cel care a militat intens pentru a pune în mișcare această fundație. Iar pe tot parcursul evenimentului și-a luat rolul de maestru de ceremonie, prezentând, rând pe rând, invitații de seamă, care au luat cuvântul. Bunoiu a făcut și un scurt preambul, în care a arătat scopurile entității culturale ce ia ființă.
La acest moment important din viața Timișoarei, Capitală Europeană a Culturii, au participat reprezentanți ai autorităților locale și județene, demnitari ai statului român, oameni de cultură, artiști, scriitori, jurnaliști, admiratori și prieteni ai maestrului Oravitzan. Importanța acestui demers artistic și cultural a fost subliniată în alocuțiunile rostite de către domnul Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, domnul Claudiu Ilaș, directorul Muzeului Național al Banatului, profesorul Marcel Tolcea de la Universitatea de Vest din Timișoara, prof. univ. dr. Gabriel Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara și Excelența Sa, Domnul Emil Hurezeanu, ambasador al României în Austria.
Profesorul Marcel Tolcea, care a scris mai multe volume despre opera maestrului, a analizat ce înseamnă arta pictorului bănățean și cum ar trebui să ne raportăm la ea în condițiile în care pictura de influență religioasă pare pentru mulți ceva dintr-un alt secol. Nimic mai fals. Modernul răzbate din orice lucrare, ce doar aparent pare ca fiind de la începuturile picturii bisericești. Emoțiile prilejuite de prezentarea unui artist și prieten l-au făcut pe criticul Tolcea să mai apeleze la niște note scrise, deși, de regulă, poetul vorbește liber, fără nici un fel de suport pus pe hârtie.
Din pleiada de vorbitori s-a detașat și ÎPS Ioan Selejan Mitropolitul Banatului prin vorbele sale înălțătoare în care a scos în evidență meritul deosebit al pictorului Oravitzan în promovarea artei românești, fără a face rabat de la cele impuse de cerințele respectării unor norme autoimpuse de a respecta și tradiția religioasă. În opinia înaltului ierarh, tot ce-a creat artistul este o permanentă căutare a luminii de dincolo de aparențe și este o operă a sacralității.
Cu acest prilej a fost anunțat faptul că, pe 30 iunie, va avea loc o amplă licitație cu opere de artă pentru a completa fondul bănesc, pus la dispoziția fundației.
Președintele Consiliului Județean, Alin Nica, a dat câteva detalii despre spațiul ce va fi pus la dispoziție fundației, unde din septembrie va fi vizibilă o expoziție permanentă cuprinzând lucrări ale maestrului. Această expoziție va fi, nu întâmplător, deschisă în ziua sărbătorii de „Înălțarea Sfintei Cruci”.
„În acest an finalizăm un proiect important pentru Centrul eparhial, o clădire nouă, iar pe frontonul de bază va fi un vitraliu, lucrare reprezentativă a lui Silviu Oravitzan. De asemenea, unele lucrări ale sale, reprezentative pentru arta creștină, vor fi expuse în colecția de artă veche bisericească de la catedrala noastră mitropolitană. Opera maestrului Oravitzan ne invită să evadăm în lumină și să ne așezăm la umbra Crucii, în duhul păcii și al credinței noastre dreptmăritoare. Maestrul Oravitzan spune că originea creației sale se află în lumea copilăriei sale de la țară, acolo unde el a descoperit, încă de mic, primele repere ale tradiției ancestrale și frumusețea negrăită a Bisericii lui Hristos. Fundația întemeiată rămâne o candelă aprinsă în spațiul cultural și spiritual din Banat, care va pune în valoare opera valoroasă a profesorului Silviu Oravitzan” a mai adăugat mitropolitul Ioan.

Silviu Oravitzan este un artist plastic român născut în 4 octombrie 1941 la Ciclova Montană, județul Caraș-Severin. Are numeroase expoziții și lucrări de artă în muzee și colecții private din România, Marea Britanie, Franța, Germania, Suedia, Statele Unite și multe altele. Deși pare, la privire rapidă, a fi influențat de diferiți pictori abstracți din secolul XX, Oravitzan, de fpat, e considerat a-și avea rădăcinile în arta bizantină, în arta religioasă a Răsăritului creștin ortodox.
„Exercițiul de a vedea dincolo de orizontul propriei persoane presupune acceptarea unei densități aparte a luminii. La propriu, vezi altfel. Concret, aurul, materie, devine aură, duh. Dar ce este, în fapt, aura? Ei bine, ea reprezintă o respiraţie întrupată, hieroglifă a sufletului însuşi. Inclusiv în icoane, trebuie să privim aura, nimbul, ca pe un discurs despre respiraţie. Picturalul nu epuizează fenomenul, chipul sfântului nefiind „delimitat” de culoare și proporții, ci doar sugerat. Spaima de vid, de gol, nu poate fi combătură printr-un preaplin de forme – aceasta ar fi diferența majoră, de pildă, dintre romanic și baroc –, ci de sugestia bine plasată, la intersecția dintre material și spiritual.
Nici nu are cum să fie altfel. Materia fiind oricum limitată, investirea ei cu puterea semnului nu poate trimite decât la o plinătate de care este capabilă doar realitatea spirituală. Aura este astfel câmpul interstițial, confirmarea materiei de a găzdui înțelesuri înalte și arvuna unei împliniri viitoare, nemateriale. Se produce o transcendere a luminii, capabilă să unifice multiplicitatea spectrală cu unicitatea definitorie a principiului, a stării primordiale…”, mărturisește maestru Silviu Oravitzan.

 

Podul Muncii – mult de muncă şi probleme grave ţinute „la secret” de Primăria Timişoara-video

Timişoara are un farmec aparte. Unul dintre avantajele oraşului îl reprezintă faptul că este traversat de canalul Bega, care, la rându-i, este brăzdat de 14 poduri şi podeţe. De mai bine de 10 ani autorităţile promit să reabiliteze podurile peste Bega, dar singurul care a primit o faţă nouă este Michelangelo. Promisiunile vin şi din nevoia urgentă de reabilitare a podurilor, structurile de rezistenţă ale acestora fiind slăbite şi vechi, iar perioada de exploatare, pentru cele mai multe, a expirat de ani buni.

Podul Muncii, deşi nu este un monument istoric de sine stătător, este unul dintre cele mai vechi din oraş. Tranzitat zilnic de sute de pietoni şi mii de maşini, podul nu mai prezintă siguranţă.

Primăria Timişoara a contractat, încă de anul trecut, o firmă pentru a realiza un studiu de fezabilitate şi un proiect tehnic pentru modernizarea podului. Reporterii „Banatul Azi” au reuşit să obţină unele documente care au stat la baza contractării. Un lucru ţinut secret de administraţia timişoreană este faptul că podul a fost supus unei expertize tehnice. Concluziile arată că Podul Muncii nu este sigur, că structura de rezistenţă este afectată şi stabilitatea lui este incertă fiindcă malurile pe care stau picioarele podului nu sunt asigurate, iar apa a pătruns mult în maluri.

Aproape 100 de ani

Podul Muncii este al doilea ca mărime din Timişoara, după cel din Calea Şagului, şi cel mai mare care trece peste Bega. Istoria lui începe în secolul XIX. Pe locul podului care leagă bulevardul Iuliu Maniu de strada Gheorghe Pop de Băseşti s-a aflat, acum mai bine de 100 de ani, un pod de lemn. Ultimele date arată că acesta a fost reparat în 1898, dar nu există scripte care să consemneze exact anul construirii lui. Cum picioarele podului se aflau în albia râului şi îngreunau foarte mult navigaţia, acesta a fost înlocuit în 1913 cu un pod metalic care refolosea structura celui de pe canalul Suboleasa din Fabric. Podul, care se aflase între fosta fabrică de pantofi „Turul” şi cimitirul de pe Calea Buziaşului, a fost demontat după săparea noii albii a râului şi reconstruit în Iosefin. Acest pod a fost cunoscut sub numele de Podul Regal. După două reparaţii mari, în 1936 şi 1977, vechiul pod a fost demolat, iar în locul lui a fost construit actualul pod din beton armat precomprimat, dat în circulaţie în 1978.

Podul Muncii are peste 72 de metri lungime şi peste 20 lăţime. Pietonii au la dispoziţie trotuare şi scări de acces, iar şoferii beneficiază de câte două benzi de mers pe sens.
Ce spun specialiştii?

Fără să fie specialist şi fără să deţină documente tehnice, orice timişorean poate vedea starea avansată de degradare a podului. Scările de acces pentru pietoni, aflate la cele 4 picioare ale podului, sunt sub orice critică. Treptele sunt crăpate, unele au picat de tot, iar balustrada este ruginită. În unele locuri aceasta lipseşte cu desăvârșire, fapt ce constituie un risc suplimentar pentru cel care urcă sau coboară pe aici.

În ceea ce priveşte starea carosabilului, lucrurile nu sunt mai bune. Gropile fac parte din peisaj. Unele mai vechi, altele nou apărute după prima repriză de frig din anul acesta. Trotuarele nu sunt nici ele într-o stare mult mai bună. Bordurile sunt rupte, asfaltul pe care trec pietonii e plin de crăpături, iar balustradele de protecţie sunt la fel de ruginite precum cele ale scărilor. Riscul ca un trecător să plonjeze în apă e la el acasă.

Specialiştii spun că defecţiunile vizibile cu ochiul liber pot ascunde probleme grave de structură.

„O deducţie, un mod de a deduce că există o problemă stucturală e că tot apar probleme pe elemente nestructurale. Structura îţi dă semne când are probleme, înainte să cedeze complet. Aşa îţi dai seama că trebuie să faci ceva. Dacă ai acasă o problemă şi îţi tot apar crăpături pe un perete, la un moment dat te saturi să tot chituieşti crăpătura şi chemi un specialist să vadă ce se întâmplă cu peretele acela. Aşa e şi la structuri mai mari”, explică un inginer în construcţii civile.

Expertiza tehnică

În acest moment, o firmă munceşte pentru întocmirea proiectului tehnic. Documentele care stau la baza proiectului atestă starea de degradare a podului.

Potrivit actelor obţinute de „Banatul Azi”, experţii au constatat: „starea suprastructurii, a elementelor de rezistenţă care susţin calea, a infrastructurii, a aparatelor de reazem, ca fiind necorespunzătoare, precum și degradări ale malurilor şi modificări de albie, degradări în zona carosabilă şi trotuare, respectiv:

— armături fără strat de acoperire, coroziunea armăturii, pete de rugină;

— beton cu aspect friabil şi/sau zone din beton exfoliat;

— beton degradat prin carbonatare, apariţia de stalactite;

— cumularea la un element al suprastructurii a mai multor degradări  (coroziune, fisuri, crăpături, striviri);

— fisuri la construcţie (neorientate, scurte, superficiale), faianţarea betonului;

— lipsa sau ieşirea din funcţiune a dispozitivelor de protecţie la acţiuni antiseismice;

— defecte de suprafaţă ale feţei văzute (culoare neuniformă, impurităţi);

— infiltraţii, eflorescenţe;

— dislocarea unei margini din bancheta cuzineţilor;

— eroziunea betonului, prezenţa unor zone pe suprafaţa elementului în care agregatele nu sunt înglobate în pasta de ciment;

— segregarea betonului, cuiburi de pietriş, caverne;

Degradări ale malurilor:

— lipsa lucrărilor de apărare a malurilor şi dirijare a apelor;

— lipsa lucrărilor de protecţie a taluzurilor, a scărilor de acces;

— amplasarea necorespunzătoare a instalaţiilor, cablurilor şi a conductelor suspendate pe pod;

Degradări în zona carosabilă şi trotuare:

— fisuri în îmbrăcămintea asfaltică

— lipsa etanşării dintre îmbrăcăminte şi celelalte elemente ale căii (borduri, parapete, rosturi);

— denivelări ale căii pe pod: văluiri şi refulări;

— degradarea bordurilor;

— parapet pietonal metalic cu geometrie generală necorespunzătoare în plan vertical şi orizontal;

— lipsa parapetului de siguranţă”.

O traducere simplă spune un singur lucru: reabilitarea este mai mult decât urgentă. Momentan, Consiliul Local Timişoara nu a alocat bani pentru moderizare, dar cheltuie 28.000 de euro pentru un studiu de fezabilitate (SF) şi un proiectul tehnic (PT), în acest sens. Abia apoi vom şti câţi bani va costa reabilitarea podului, mai ales că autorităţile vor să-l lărgească, poate chiar cu o bandă auto, vor să refacă trotuarele şi căile de acces pentru pietoni şi vor să-l doteze cu piste pentru biciclete.

Când se va întâmpla acest lucru? Administraţia locală promite din 2013 începerea lucrărilor. Între timp, s-au obţinut bani de la Guvern pentru reabilitarea altor două poduri: Eroilor şi Ştefan cel Mare. Astfel, dacă acestea vor intra în proces de reabilitare în 2018, este puţin probabil ca şi Podul Muncii să intre în şantier, mai ales că se vor impune restricţii de circulaţie în zona Iosefin, pentru lucrările programate deja la primele două poduri. Rămâne de văzut, din nou, dacă modernizarea în forţă se va face calculat sau vom avea o nouă harababură în oraş, cum s-a întâmplat când s-au deschis în paralel şantierele de la pasajele Popa Şapcă şi Jiul.

PNL Timișoara devine un ,,magnet” pentru universitari și alte profesii liberale | VIDEO

Așa cum și-a propus și a promis noul președinte interimar al liberalilor timișoreni, Marilen Pirtea, face ce face și tot adună noi membri în partidul său. Sunt în general oameni tineri, cu mult elan și hotărâți să facă lucruri mari. Iar fiecare dintre aceștia, în domeniul propriu, este un specialist recunoscut de societate. Poate ăsta e scopul președintelui, ca la momentul potrivit de după alegeri, să aibă specialiști în majoritatea domeniilor. În cazul de față majoritatea sunt dascăli universitari cu vastă experiență didactică și de cercetare.

„PNL Timișoara vine în fața Timișoarei, a societății, cu un nou val de membri, care nu au mai făcut până acum politică și care doresc, prin performanțele profesionale, prin cariera profesională pe care o au, să aducă o plus valoare societății. Structura, componența și modul în care funcționează un partid trebuie să reflecte, până la urmă, și viziunea pe care o are acesta ca model pentru societate…

Astfel, Partidul Național Liberal, care, evident plecând de la doctrina liberală, a profesiilor liberale, își dorește un număr de membri cu cariere profesionale, cu existență și istoric profesional de excepție în spate, care se bazează pe antreprenoriat, pe mediul de afaceri, pe o platformă socială, pe o platformă educațională de cercetare, de inovare.
Toate aceste lucruri sunt cele pe care dorim să le aducem în fața votanților și a societății. Dincolo de faptul că cele patru universități din Timișoara au fost reprezentate și în primul val de intrări în Partidul Național Liberal, filiala Timișoara, și astăzi, de asemenea, avem această acest tip de reprezentare, dar astăzi, față de precedenta întâlnire a noastră, avem și un număr foarte important de doamne alături de noi, pentru că noi credem în egalitatea de șanse, credem rolul femeii în societate. Astăzi (marți, 22 octombrie 2024) avem în fața dumneavoastră un număr de 15 noi membri ai Partidului Național Liberal Timiș, organizația Timișoara”,
a deschis seria prezentărilor deputatul Marilen Pirtea.

Deși a specificat că filiala Timișoara este o grupare cu porțile deschise, a mai adăugat clar că nu sunt primiți chiar orice fel de candidați. Aceștia sunt atent verificați pentru a scăpa de oportuniști, traseiști și alte personaje puse pe căpătuială personală. Nici cei ce sunt cercetați pentru fapte la marginea legii nu sunt acceptați.

Din noua echipă ce se alătură formațiunii PNL Timișoara fac parte personalități ca:

– Gabriela Vlase, prof.univ.dr. Facultatea de Chimie, Biologie, Geografie de la UVT;

– Lavinia Lupa, conf.univ.dr. UPT;

– Luminița Crișan, cercetător senior Academia Română, filiala Timișoara;

– Mihaela Budiul, lector dr. la Facultatea de Chimie, Biologie, Geografie de la UVT;

– Ida Bianca Todor, asistent social, președinte al Colegiului Asistenților Sociali din Timiș;

– Luiza Vlaicu, asistent social, prodecan al Facultății de Sociologie și Asistență Socială de la UVT;

– Cătălin Jianu, prof.univ.dr. la UMFT, medic primar neurolog, șef al Clinicii I la Spitalul Județean Timișoara;

– Cristian Casapu, manager regional al unei firme;

– Puiu Panaite, acționar companie transport;

– Florin Marian, director dezvoltare regiunea central europeană al unei companii majore din domeniul agribusiness;

– Sergiu Vidican, administrator hotel;

– Cosmin Butuc, administrator societate facility management;

– Nicolae Boariu, administrator societate echipamente climatizare și birotică;

– Nadir Hash, coordonator filiale ale mai multor societăți, manager firmă auto.

Trebuie remarcată, în mod special, sosirea unui număr sporit de doamne ce se alătură fenomenului politic activ.


„Sunt puțin emoționat, deși de 25-30 de ani predau colegilor mei mai tineri, studenților, conduc colective la Spitalul Județean de deja 11-12 ani. Aș vrea să fac o mică corecție pentru mine. Am intrat în Partidul Național Liberal în 2013, am fost cu colegii mei medici în caravane, după care, din anul 2014-2015, fiind numit prin concurs șef de secție și apoi tot prin concurs profesor universitar, am încercat ca la locul meu de muncă, atât la universitate, dar și în spital, să-mi formez o echipă. Mulți dintre colegii mei sunt tineri, o parte dintre ei foști studenți de-ai mei și am încercat împreună să clădim ceva, pentru că doar împreună putem să clădim ceva și să punem ceea ce este bun, ceea ce ne reprezintă, energiile pozitive, să încercăm să lăsăm deoparte ceea ce ne desparte și să să mergem împreună spre viitor. Sper să să fiu de folos și să mă încadrez cât mai bine în colectivul condus de către prietenii mei de o viață, Marilen Pirtea și Mădălin Bunoiu”, a explicat sosire în parti prof. univ. dr. Cătălin Jianu.

Gelu Duminică vine la Universitatea de Vest din Timișoara, în cadrul conferinței „Educație pentru toți? Sau despre educație incluzivă pentru toți copiii” – Seria „Conectați la Viitor”

Universitatea de Vest din Timișoara găzduiește un nou eveniment din seria „Conectați la Viitor”, o serie de conferințe de popularizare a științei deschise comunității. Acesta va avea loc pe data de 23 octombrie 2024, începând cu ora 12:30, în amfiteatrul A01, UVT. Invitatul special al acestui eveniment este Gelu Duminică, sociolog și expert în domeniul incluziunii sociale.

Evenimentul, intitulat „Educație pentru toți? Sau despre educație incluzivă pentru toți copiii”, își propune să abordeze provocările și oportunitățile unui sistem educațional echitabil și accesibil pentru toți copiii, indiferent de mediul social sau cultural din care provin. Gelu Duminică, cunoscut pentru eforturile sale de a promova echitatea și incluziunea socială, va oferi o perspectivă valoroasă asupra modului în care putem construi un viitor educațional mai bun.

Gelu Duminică este asociat al Agenției „Împreună”, un ONG dedicat incluziunii sociale și afirmării identității romilor, unde ocupă, din 2001, funcția de director executiv. A fost consultant al Agenției Naționale pentru Romi din cadrul Guvernului României între anii 2006 și 2007 și a activat în diverse comisii naționale, inclusiv în Comisia Prezidențială pentru Analiza Riscurilor Sociale și Demografice și în Consiliul Economic și Social. Din 2013, Gelu Duminică este profesor asociat la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială a Universității din București și autor a numeroase studii despre condiția romilor și a persoanelor aflate în risc de excluziune socială.

Conferința va include și o sesiune de întrebări și răspunsuri, oferind participanților ocazia de a se angaja activ în discuții și de a primi răspunsuri directe de la Gelu Duminică. Intrarea este liberă, iar evenimentul este deschis tuturor celor interesați de subiectul educației incluzive.

Pentru mai multe informații despre acest eveniment și despre seria „Conectați la Viitor”, vă invităm să urmăriți canalele oficiale de comunicare ale Universității de Vest din Timișoara, website și social-media.

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Timișoara.Next, derulat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Proiectul este co-finanțat de AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Teatrul German de Stat Timișoara se alătură campaniei „Mame cu brațe goale”. Spectacolul „Fiul” de Florian Zeller, jucat pentru „Părinții de Îngeri”

În luna octombrie 2024, în Timișoara, proiectul „Mame cu brațele goale” a marcat printr-o serie de evenimente de conștientizare și suport Ziua Mondială a Sănătății Mintale și Ziua Părinților de Îngeri. Timp de mai multe zile au avut loc expoziții, ateliere de exprimare și eliberare emoțională, dar și iluminarea simbolică a clădirii Operei în culorile roz și albastru.

Aceste activități sunt organizate cu scopul de a sprijini părinții care au suferit pierderi de sarcină sau copii decedați și de a sensibiliza publicul larg cu privire la importanța sănătății mintale și a empatiei în rândul tinerilor și a familiilor acestora.

Teatrul German de Stat Timișoara (TGST) se alătură acestei campanii, care se desfășoară pe toată durata lunii octombrie, cu o reprezentație a spectacolului Fiul de Florian Zeller, în regia lui Mădălin Hîncu, care va avea loc în 29 octombrie, de la ora 19.30, în sala TGST. Spectacolul va fi urmat de o discuție cu publicul la care vor participa actorii din distribuție și un psiholog, doamna dr. Diana Pamfil-Ungureanu, specializat în tratarea traumelor la adolescenți. Întâlnirea va fi moderată de Diana Katharina, teatrolog si profesor universitar la Facultatea de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest Timișoara.

Acțiunea spectacolului Fiul se petrece la doi ani de la divorțul dintre Pierre și Anne. Pierre are o nouă soție, pe Sofia. Viața pare să meargă înainte pentru el. Însă vestea că fiul lui din prima căsătorie, Nicolas, a absentat de la liceu vreme de 3 luni îl tulbură profund. Ce s-a întâmplat oare cu Nicolas? În încercarea de a descoperi cauza acestui comportament, Pierre află că Nicolas își dorește să se mute împreună cu el, Sofia și copilul lor nou-născut.
Emoționat de cerința fiului, Pierre îl primește cu brațele deschise, însă procesul de adaptare a lui Nicolas la această nouă realitate ridică foarte multe semne de întrebare. Timpul trece, iar starea lui Nicolas nu pare să se îmbunătățească. Oare cât o să mai dureze această criză adolescentină? Pe măsură ce povestea se dezvăluie, descoperim că problemele emoționale ale lui Nicolas sunt mult mai complicate decât par, iar sursa acestor probleme se cristalizează sub forma unui răspuns greu de acceptat pentru cei apropiați.

Din distribuție fac parte actorii Bülent Özdil, Yannick Becker, Enikő Blénessy, Oana Vidoni, Harald Weisz și Robert Bogdanov-Schein. 
Biletele se pot achiziționa de la agenția teatrului sau de pe teatrulgerman.ro

Proiectul „Mame cu brațele goale”, inițiat în septembrie 2021, este un proiect artistic, educațional și social, dezvoltat sub umbrela Asociației Sinaptica Mehedinți. Acest proiect aduce în spațiul public discuții despre pierderea de sarcină, un subiect adesea considerat tabu, și promovează respectul și sprijinul comunității pentru doliul asociat acestor pierderi. De la lansare, proiectul a adunat peste 150 de povești reale de la mame din toată țara, a creat grupuri de suport și a organizat dezbateri cu cadrele medicale pe tema susținerii emoționale a mamelor.

Mai multe detalii despre proiectul „Mame cu brațe goale”, aici:
www.facebook.com/mamecubratelegoale

EDEN 2024 Research Workshop & PhD Schools’ Masterclass la UPT: zeci de lucrări, sute de participanți din 15 țări

Zeci de cercetători din 15 țări au prezentat, la Universitatea Politehnica Timișoara, peste 50 de lucrări științifice pe tema tehnologiilor emergente, precum și a oportunităților în educație și cercetare. Timp de trei zile, în perioada 16-18 octombrie 2024, conferința EDEN 2024 Research Workshop & PhD Schools’ Masterclass în Timișoara, organizată de Departamentul de ID/IFR și Educație Digitală UPT, împreună cu European Distance and e-Learning Network EDEN, a reunit peste 300 de participanți, atât fizic, cât și online, în cadrul sesiunilor plenare cu invitați keynote precum Teemu Roos, creatorul principal al cursului online Elements of AI, cu peste 1,4 milioane de utilizatori, clasificat drept cel mai bun curs online MOOC de informatică din lume, și Carmen Holotescu, expert de talie mondială în implementarea blockchain în educație, dar și în cadrul unei dezbateri susținute de experți de top, privind practicile emergente în cercetare.

PhD Schools’ Masterclass

Prima zi a evenimentului a debutat cu o sesiune de Masterclass la care au participat zeci de studenți doctoranzi din 5 țări, asistând la prezentări interesante, fizic și online și discuții și mentorat pe teme precum metode de cercetare pentru studenții la doctorat, utilizarea și influența inteligenței artificiale în cercetare, precum și relația dintre studenții doctoranzi și coordonatorii acestora.

Keynote Teemu Roos, despre Educația tehnologică pentru generația IA Sesiunea plenară de deschidere a conferinței a avut loc joi, 17 octombrie și a reunit peste 150 de participanți, atât în sala Auditorium, cât și online, prin Zoom și Facebook. În deschiderea evenimentului au luat cuvântul rectorul UPT, conf. univ. dr. Florin Drăgan, dr. Joseph M. Duart, președinte al organizației EDEN în perioada 2021-2024 și dr. Diana Andone, directorul DeL UPT, într-o sesiune prezidată de Wim Van Petegem, KU Leuven și președintele European Distance and e-Learning Network EDEN.
Unul din cele mai așteptate momente ale evenimentului a fost prezentarea invitatului keynote, Profesor Teemu Roos,  Universitatea din Helsinki, creatorul principal al cursului online Elements of AI, cu peste 1,4 milioane de utilizatori, clasificat drept cel mai bun curs online MOOC de informatică din lume, care a ținut o prezentare despre utilizarea și înțelegerea modalităților de funcționare a inteligenței artificiale, precum și a resurselor disponibile pentru alfabetizarea publicului general în utilizarea și capacitățile IA. După prezentare, Roos a răspuns la o serie de întrebări adresate de către public, atât din sală, cât și online, în cadrul unei sesiuni de Q&A.

Panel de discuții cu experți de top
O sesiune plenară care a adunat peste 100 de participanți, online și fizic, a fost Panelul de discuții „Cele mai bune practici emergente în metodele de cercetare”, sesiune în cadrul căreia, prof. Wim Van Petegem,  dr.ing. Diana Andone, conf.dr.ing. Silviu Vert, conf. Antonella Poce, prof. Albert Sangra Morer au schimbat idei și exemple de practici în metodele de cercetare din propria experiență, într-o discuție moderată de prof.dr.ing. Radu Vasiu.
Prof. Carmen Holotescu, despre blockchain în educație Invitatul Keynote de vineri, prof. Carmen Holotescu – rector la Universitatea „Ioan Slavici” Timișoara a împărtășit experiența sa vastă în domeniul educației deschise și al tehnologiilor blockchain. Prezentarea sa a evidențiat evoluția tehnologiilor digitale în România, ilustrând modul în care blockchain poate remodela cadrele educaționale, oferind exemple de proiecte și practici din implicarea UPT în implementarea acestor tehnologii.

10 lucrări științifice publicate de echipa DeL

Conferința a colectat 79 de lucrări, din care 47 lucrări finale, redactate în jurul temei „Tehnologii emergente, provocări și oportunități în educație și cercetare”, din care un număr de 10 lucrări științifice au fost publicate de către membri echipei Departamentului de ID/IFR și e-Learning.

Cea mai bună lucrare

Procesul de selecție a fost susținut de Catedra UNESCO în Educație și Tehnologie pentru Schimbări Sociale de la UOC, prin intermediul juriului, aprobat de Consiliul de Administrație al EDEN DLE. Membrii juriului din acest an au fost: Christian-Andreas Schumann, (Președintele juriului), conf. Vlad Mihăescu (UPT) și Elsebeth Korsgaard Sorensen. După o primă preselecție, au fost selectate 6 lucrări finaliste – 2 din aceastea aparținând echipei DeL.
După ce au analizat toate lucrările depuse la Conferință, membrii juriului au votat în unanimitate acordarea titlului de „Cea mai bună lucrare” lui Daniel Dominguez și Inés Gil-Jaurena (Universidad Nacional de Educación a Distancia, UNED, Spania): „Adaptarea elevilor la evaluarea digitală în învățarea online”.


Cea de-a 13-a ediție EDEN 2024 Research Workshop & PhD Schools’ Masterclass de la Timișoara și-a propus să ofere o explorare cuprinzătoare a celor mai recente progrese și provocări în domeniul tehnologiei educaționale, cu un accent special pe integrarea inteligenței artificiale în educație, alianțele universitare europene și rolul acestora în cercetare și educație digitală, conceptul în plină dezvoltare de micro educație și microcredite, precum și aplicarea tehnologiilor AR/VR în mediul educațional.
Următoarea conferință EDEN Annual Conference, va avea loc în perioada 15-17 iunie 2025, în Bologna, Italia.
Înregistrarea sesiunilor plenare poate fi urmărită:
Sesiunea plenară de deschidere și prezentarea invitatului keynote Teemu Roos: https://fb.me/e/7dNnSVuZq

Sesiunea Plenară: Panel de discuții „Cele mai bune practici emergente în metodele de cercetare”: https://fb.me/e/4cbtiELLa  
Sesiune plenară. Keynote: Carmen Holotescu: https://fb.me/e/7ze1YQZHz  
Detalii despre eveniment și biografia prezentatorilor: https://elearning.upt.ro  
Pagina web officială a conferinței: https://eden-europe.eu/event/eden-2024-research-workshop-in-timisoara/

(De) unde pleacă liberalii?

Am aflat deunăzi că dl Ciucă este foarte supărat pe social-democrați. Pur și simplu s-a săturat de ei, de ingratitudinea, de aroganța, de lipsa de eficiență, de lipsa lor de inocență și, mai ales, de parfumul lor. Peste noapte, dlui Ciucă i-au devenit nesuferiți partenerii de coaliție. Împreună cu care, doar cu câteva săptămâni în urmă, împărțea dulcea bucurie a guvernării și, desigur, bugetele ministeriale. Dintr-o dată, prezidențiabilul Ciucă a avut o revelație. Că adevărații prieteni ai liberalilor nu sunt și nici nu pot fi decât useriștii, așa încât generalul rezervist s-a gândit să fie un adevărat bărbat (politic) și s-o invite la o constructivă cafea pe dna Lasconi, șefa USR-ului și candidatul acestei formațiuni politice la aceeași funcție prezidențială pe care, la rândul său, și dl Ciucă visează să o ocupe. Deși răspunsul dat de dna Lasconi invitației dlui Ciucă nu a fost neapărat unul galant, bucuria liberalilor la anunțata schimbare a rutei a fost nemăsurată, iar încurajările nu au întârziat să apară. Marcat profund de perspectiva refacerii ecumenice a dreptei românești, dar păstrându-și cumpătul sau, poate, luciditatea politică, dl Ciucă s-a grăbit să vorbească despre o ruptură controlată. Se desparte politic de social-democrați, dar rămâne guvernamental alături de ei, nu pentru a coopera sau pentru a colabora, ci pentru a-i supraveghea pe oamenii dlui Ciolacu ca nu cumva aceștia din urmă să fure țara, alegerile sau ce s-o mai găsi. Nu știu de ce, dar toată această poveste îmi aduce aminte de titlul unui film din debutul anilor ’90: În pat cu dușmanul.

Omenește, îl înțeleg pe dl Ciucă. Chiar trebuia să „o rupă” cu social-democrații, pentru a-și maximiza șansele de a ajunge în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Dar cred că această „ruptură” ar fi fost (mai) credibilă dacă s-ar fi consumat măcar cu nouă-zece luni în urmă. Astăzi, acest semi-divorț este foarte puțin folositor din punct de vedere electoral. Și unde mai pui că până și alegătorii liberalilor — aceia care și-au păstrat cumpătul și raționalitatea — știu sau cel puțin intuiesc că sunt șanse foarte mari ca, după alegerile prezidențiale și parlamentare de la sfârșitul acestui an, guvernul să fie „făcut” tot de tandemul PSD-PNL. Și atunci — se întreabă ei —, despre ce despărțire politică reală putem vorbi? Mai ales dacă liberalii nu-și vor adjudeca prezidențialele, vor lua la parlamentare un scor mai mic decât social-democrații, iar „colegii” useriști nu vor trece de 10% de conjunctură. Atunci să-i văd pe colegii dlui Ciucă cum vor drege busuiocul. Parcă-i și văd după alegeri pe liberalii de factura dlui Rareș Bogdan cum ne vor spune că țara pretinde stabilitate și că, în numele continuității și al asigurării unui cadru politic adecvat, atât de necesar progresului României, sunt nevoiți să reintre în cârdășie (scuzați-mi limbajul de mahala) cu social-democrații spre a da naștere celui mai performant guvern care ar putea fi instalat vreodată la București. Bine, noi, muritorii de rând, vom fi tentați să descriem sumar noul guvern de după alegerile ce se vor finaliza în decembrie, în câteva cuvinte: La vremuri noi, tot noi! Că doar nu vă închipuiți că viitorul Cabinet al României va putea fi lipsit de prezența dlui Predoiu, a dnei Gorghiu, a dlui Burduja sau a dlui Boloș, ca să evoc aici doar câțiva din liberalii integrați actualului Guvern.

Față de cele mai sus notate, întreb și eu ca tot omul: de unde și, respectiv, unde pleacă liberalii? Din Guvern, respectiv din fruntea bucatelor? Evident, nu. Gestul de frondă al dlui Ciucă — scuzată-mi fie pretențiozitatea — are doar semnificația unei „pauze” pe care doi amanți înțeleg să și-o dea pentru că pur și simplu au nevoie de puțină singurătate, de o gură de aer și de un strop de liniște, înainte de a se (re)prăbuși, încinși, unul în brațele celuilalt. Am mai trăit astfel de experiențe. Cu niște ani în urmă, tot în preajma unor alegeri, liberalul Ioan Oltean venea în fața presei și se plângea de suferința pe care i-o provoca prezența în propriul său gâtlej a broscoiului râios pesedist. Iar în debutul primului mandat al său, dl (încă) Președinte al României, K.W. Iohannis, își propunea nici mai mult, nici mai puțin decât înlocuirea guvernului pesedist cu un guvern „al său”. Desigur, tot din calcul politic.

Cred cu sinceritate că, pentru România, tandemul PSD-PNL este un blestem liberticit, care susține un imens și inutil aparat birocratic, denaturează caracterul democratic al guvernării, anesteziază justiția și nu manifestă decât aparente și conjuncturale preocupări pentru nevoile și așteptările omului de rând. Dar acest tandem s-a născut în ambientul unei realități constituționale prost gândite, care permite intrarea în parlament a prea multor partide mici și împiedică formarea unei majorități parlamentare mono-partinice. Uitați-vă la sistemul britanic sau la cel american. În mod precumpănitor, aceste sisteme se bazează pe două partide, care, în alegeri, își dispută majoritatea în Congres sau în Parlament. „Partidele-balama” lipsesc, iar cele câteva partide mici sunt și rămân irelevante din punct de vedere politic. O astfel de situație nu poate rămâne fără eficiente consecințe: (i) de regulă, partidele mari — „condamnate” să stea în opoziție — exercită guvernarea singure, bazându-se pe majoritatea dobândită în adunările reprezentative; (ii) aceste partide mari pot colabora punctual, dar rareori ajung în situația de a alcătui o largă coaliție care — să fim onești! — poate fi periculoasă pentru drepturile și libertățile celor guvernați; (iii) guvernarea bazată pe majoritatea parlamentară a unui singur partid este o guvernare suficient de puternică pentru a nu aluneca dintr-un compromis în altul și pentru a impune serioase și uneori necesare reforme politice, economice sau sociale.

Lucrări la rețelele Aquatim

Joi, 24 octombrie, între orele 9-15 se va întrerupe furnizarea apei în Săcălaz pentru lucrări de conectare a unei conducte la intersecția DN59A cu strada VI.

La reluarea alimentării cu apă în regim normal este posibil ca la robinete să curgă apă tulbure.
Deoarece această perturbare va fi de scurtă durată, recomandăm clienților să nu folosească apa în scopuri menajere, până la limpezirea completă. Rugăm, de asemenea, consumatorii să ia măsuri de stocare a unor cantități de apă care să le acopere necesarul pe perioada anunțată.

FOTO | Timișorenii au plătit Primăriei bani grei din cauza unui gest iresponsabil

Mai mulți timișoreni au fost amendați pentru că au incendiat gunoaie, dar și pentru că le-au aruncat în câmp! 

Aparent, timișorenii aruncă pe câmp cartoane, vase de toaletă, chiar și canapele, în ceea ce par a fi gropi de gunoi improvizate. Problema nu este una de ieri de azi, astfel de amenzi se dau periodic și sunt sume chiar usturătoare, am putea spune.

De pildă, doi bărbați au fost cu 45.000 de lei. Unul din ei a aruncat vechiturile din curte în câmp. Celălat a dus canapeaua în câmp și a incendiat-o. În afară de aceștia, și alții au plătit amenzi cu o valoare totală cumulată de 32.000 500 de lei. Cei drept, în ceea ce privește restul amenzilor, „pagubele” sunt mai mici, așadar, amenda e mai ieftină. Mai precis, cu cât cantitatea de deșeuri este mai mare, cu atât amenda este mai scumpă.

Ce mai aruncă oamenii în câmp?

Vase de toaletă. Un timișorean a fost amendat recent cu 1.000 de lei pentru că și-a aruncat WC-ul în câmp. Cu siguranță de acum înainte se va gândi de două ori înainte să facă asta.

În ceea ce-i privește pe acești „răufăcători” polițiștii locali asigură populația că vor sta la pândă. Cu toate acestea, problema gropilor improvizate în câmp rămâne, așadar să încerci să-i oprești pe timișoreni să arunce deșeuri aiuristic, e ca și cum ai căuta un ac… în groapa de gunoi.

Stop îndatorării lumii întregi! FMI și Banca Mondială avertizează asupra riscului blocării economiei din cauza datoriilor uriașe acumulate de toate statele lumii

Economia globală este în pericol de a se bloca în datorii la nivel mondial. Dacă acestea continuă să crească, e posibil ca investitorii să-și piardă încrederea că statele pot să își achite pasivele. Astfel pot apărea crize grave ale datoriilor. Problema este pe ordinea de zi la reuniunea de toamnă a Fondului Monetar Internațional (FMI) și a Băncii Mondiale de la Washington, care a înce

Azi va fi prezentat așa-numitul Global Financial Stability Report. FMI a publicat deja, în avans, o serie de analize.

Luate împreună, ceea ce rezultă e o panoramă terifiantă: datoria națională este la niveluri record și continuă să crească, incertitudinea politică e tot mai mare și pune în pericol stabilitatea financiară, politicienii reacţionează prea încet, în timp ce societățile se luptă să implementeze reforme structurale, care ar facilita ținerea situației sub control.

Orizontul îndepărtat al scadenței

În ultimele decenii, când ratele dobânzilor au continuat inițial să scadă și apoi au rămas la niveluri extrem de scăzute, pentru o lungă perioadă de timp, părea că limita a ceea ce își puteau permite țările era „în orizontul îndepărtat”. Banii erau ieftini și din belșug, s-au acumulat din ce în ce mai multe datorii.

Accidentele precum criza financiară din 2008-2009 și criza datoriilor în euro din 2010 au reprezentat eșecuri grave, dar nu au schimbat tendința pe termen lung. De atunci, datoria totală a crescut – cel mai mult în China (inclusiv Hong Kong) și Franța.

Dar lucrurile s-au schimbat. De la începutul anului 2022, era previzibil că vremurile de dobânzi scăzute se apropie de sfârșit. Deci, cu siguranță, ar fi fost timpul unui ralanti.

Dar asta nu s-a întâmplat. În timpul pandemiei COVID, statele au cheltuit bani cu ambele mâini. După aceea, au continuat în același stil. În multe țări, guvernele nu pot ieși din modul cornucopia, adică al cornului abundenței, iar subvențiile și beneficiile sociale continuă să curgă.

În campania electorală din SUA, cei doi candidați se întrec reciproc în promisiuni scumpe. Deficitul bugetar reprezintă deja 7% din producția economică – economia mergând bine -, în timp ce datoria națională a crescut la peste 120 %.

În China, conducerea de partid încearcă să stimuleze economia, care este afectată de probleme structurale, printr-un program masiv de stimulare economică.

Franța are acum un nivel al datoriei de 110 % și un deficit guvernamental curent de șase procente. În Italia, valorile comparative sunt de 140% și patru procente și jumătate.

Iar în România, datoria externă totală a crescut în primele şapte luni cu 10,247 miliarde euro, până la 180,33 miliarde euro, de la 170,083 miliarde euro la 31 decembrie 2023, după cum arată datele Băncii Naţionale a României, potrivit Ziare.com.

„Marele zid al datoriilor”

Dar acum se strânge șurubul. Datoriile vechi vor trebui refinanțate la dobânzi semnificativ mai mari, în viitor. În următorii trei ani, țările occidentale vor trebui să ramburseze 40% din obligațiunile lor restante și să strângă noi bani pentru a face acest lucru, calculează OCDE.

Lumea se îndreaptă spre „marele zid al datoriilor”, a prognozat recent investitorul Michael Howell, de la CrossBorder Capital.

Creșterile de taxe și reducerea cheltuielilor trec treptat pe ordinea de zi, după mulți ani de planificare financiară prea optimistă. Noul prim-ministru al Franței, Michel Barnier, a anunțat recent că guvernul său trebuie să acționeze decisiv acum, altfel „țara noastră va fi în prăpastie”. Dar obiectivele de economii rămân moderate. Va dura până în 2029, pentru ca deficitul bugetar francez să scadă la trei procente, limita Pactului de Stabilitate și Creștere Euro.

Reticența franceză poate fi cu siguranță considerată tipică. În multe țări, planurile au fost cu mult sub cerințele politicii financiare, avertizează FMI. Este necesar un amestec de economii și majorări de taxe, care să fie calibrat astfel încât să aibă un impact cât mai mic asupra creșterii economice.

Cu toate acestea, va fi dificil de implementat politic un astfel de curs. După mulți ani în care deficitele bugetare nu au jucat un rol major în conștiința publică, datorită dobânzilor extrem de scăzute, populația nu este pregătită pentru faptul că statul nu poate să-și asume niveluri tot mai mari de îndatorare.

Și mai există și alte provocări pentru finanțele guvernamentale, care nu favorizează echilibrarea deficitului, cum ar fi schimbările climatice, creșterea cheltuielilor pentru apărare și îmbătrânirea populației. Cam acesta este algoritmul care se aplică în majoritatea țărilor. Însă mai e și excepția Germania.

Cine frânează pierde?

E țara „frânei datoriilor”, a „zeroului negru”, a „gospodinei șvabe”, după cum a fost uneori chiar ironizată, și în epoca Merkel. Republica Federală este singura dintre marile economii occidentale care a renunțat la tendința creșterii datoriei suverane. Rata este cam la fel de mare ca acum 25 de ani, puțin peste 60 % din producția economică, deficitul actual este de două procente – și asta cu economia în ușoară scădere.

Bugetele de stat echilibrate sunt regulă în Germania, iar stabilitatea financiară este profund ancorată în mentalitatea germană. În consecință, guvernele federale au fost și sunt precaute, atunci când aleg diferite combinații de culori, pentru partidele de la guvernare.

Asta nu înseamnă că s-au descurcat totdeauna bine. Ani de zile, guvernele conduse de Angela Merkel au folosit veniturile abundente ale guvernului, în primul rând pentru a extinde beneficiile sociale, investind mai puțin. Problemele infrastructurii, ale instituțiilor de învățământ și ale armatei sunt consecințe ale acestei stabiliri de priorități.

 

În a doua jumătate a anilor 1990, dar și mult mai târziu, datoria guvernamentală germană a fost supusă unor rate negative ale dobânzii. Deci statul a primit bani suplimentari de la investitori, atunci când a împrumutat bani, un moment bun pentru a aduce în formă dotările publice ale țării.

Acum totul va fi mult mai scump, din cauza dobânzilor crescute. Iar pagubele economice sunt imense: economia germană nu a crescut notabil, de aproape cinci ani.

Sursa: https://hotnews.ro

Cursurile de prim-ajutor în școli continuă și în anul școlar 2024-2025

Primăria Municipiului Timișoara, împreună cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență și Inspectoratul Școlar Timiș, continuă cursurile de prim ajutor în școli. Ca o noutate, în acest an școlar, tehnicile de acordare a primului ajutor sunt predate și profesorilor.

Specialiștii din cadrul Biroului pentru Situații de Urgență al Primăriei Municipiului Timișoara – SALVO, împreună cu colegii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, au instruit deja 310 elevi și 10 profesori ai Liceului Tehnologic I.C. Brătianu. Săptămâna viitoare, echipele vor fi prezente timp de 4 zile la Liceul Pedagogic „Carmen Sylva”. În paralel, 60 de profesori de la Școala Gimnazială nr. 24 vor beneficia de instructaj medical pentru cazuri de epilepsie, atac de cord sau urgențe medicale grave. Printre tehnicile predate elevilor și profesorilor se numără CPR (resuscitarea cardio-pulmonară), poziția laterală de siguranță, eliberarea căilor respiratorii și manevra Heimlich.

Proiectul municipalității „Creșterea nivelului de pregătire al elevilor în utilizarea tehnicilor de acordare a primului ajutor, precum și modul de comportare și acțiune în cazul situațiilor de urgență” a fost conceput pe o perioadă de 2 ani și include noțiuni de prevenire a riscurilor, tehnici de prim ajutor și măsuri de protecție în situații de risc. De la începutul anului școlar 2024-2025, în programul implementat alături de ISU și ISJ s-au înscris 17 școli și licee.

„104 pentru Poli”! Maratonul dinaintea… maratonului

La UPT, sportul s-a dezvoltat odată cu universitatea, fiind, de 104 ani, parte integrantă din viața academică. Încă de la începuturi, Politehnica timișoreană a fost un promotor al valorilor sportive, îmbinând educația cu activitățile fizice pentru a forma tineri remarcabili, profesioniști și cetățeni echilibrați atât din punct de vedere intelectual, cât și fizic.

În urmă cu câțiva ani a fost instituită, a crecut de la an la an și a devenit o tradiție cursa de pe Stadionul Știința în care studenții, cadrele didactice și toți cei care sunt alături de UPT aleargă un număr de tururi de pistă egal cu numărul anilor de existență ai universității. Participanții pot parcurge unul, mai multe sau toate cele 104 tururi aniversare (cât un maraton). Evenimentul este gratuit și deschis tuturor membrilor Politehnicii, simpatizanților și iubitorilor de alergare.

Desfășurată acum sub egida „Timișoara City Marathon powered by UPT”, ediția din acest an promite să fie mai mult decât un simplu maraton, parteneriatul strategic dintre Universitatea Politehnica Timișoara și Alergotura aducând tradițiile timișorene de sport și educație într-o viziune comună pentru viitor. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 26 octombrie 2024, între orele 14:30 – 20:30, pe Stadionul Știința.

În acest an, vor fi câte doi lideri pentru fiecare tur, ce vor purta cu mândrie steagul instituției pe durata alergării, iar la final vor primi tricouri tehnice cu însemnele UPT.

Vom alerga împreună, fiecare în ritmul său, pentru a finaliza cele 104 tururi simbolice – echivalentul a 42 km! Fiecare participant poate opta pentru unul sau mai multe tururi și poate chiar alege să fie „lider de tur”, deschizând cursa pe unul dintre segmente.
Înscrierile pentru comunitatea UPT se fac aici: https://bit.ly/3NmTVvz
Înscrierile pentru prieteni și susținători ai Politehnicii se fac aici:
https://bit.ly/3BDb0iv

Între orele 18:00 și 20:30, tot pe Stadionul Știința, se va organiza Pasta Party – un eveniment de socializare dedicat participanților la alergare, menit să-i conecteze după efortul fizic și să-i pregătească pentru „Timișoara City Marathon powered by UPT”, ce va avea loc a doua zi, 27 octombrie 202, începând cu ora 8:00.
În preambulul curselor de alergare, vineri, 25 octombrie 2024, între orele 18:00 – 20:00, va avea loc workshop-ul „Sportul de plăcere / sportul de performanță”, la Centrul de Conferințe UPT, invitatul special al serii fiind celebrul alpinist Horia Colibășanu.