Timișul se află în topul salariilor la nivel național! Vezi diferențele majore între regiunile istorice din România!

1487

Diferenţele salariale foarte mari între regiunile din România sunt subliniate de datele cele mai recente ale Comisiei Naţionale de Prognoză, care arată că Timişul se află în topul salariilor la nivel naţional, pe ultimul loc situându-se judeţul Neamţ.

În judeţul Neamţ se câştigă cel mai mic salariu mediu net din România, după CNP, adică 1.690 lei, ceva mai mult de jumătate din cât se câştigă în Bucureşti (3.139 lei).

Iar dinamica economică nu e deloc încurajatoare. Potrivit Camerei locale de Comerţ, prognoza PIB pe baza actualelor capacităţi de producţie şi servicii ar urma să scadă cu 3,9% anul acesta şi cu 4,2% în 2018.

Cetăţenii din alte 16 judeţe au în medie câştiguri sub 1.900 de lei. În numai şapte judeţe din toată ţara, inclusiv Bucureşti-Ilfov, sunt salarii peste sau apropiate de media naţională. Timişul, cu un venit mediu de 2.501 lei, se sitează pe locul 3, după Bucureşti şi la o distanţă infimă de Cluj.

Potrivit aceleiaşi prognoze, salariul mediu net lunar pe economie va creşte de la 2.047 lei, anul trecut, la 2.864 de lei, în anul 2020. Aşadar, o creştere, la nivel naţional, de 39,9%, începând din acest an până în 2020.

Salariile vor creşte, în fiecare regiune, cu procente cuprinse între 38 şi 42% şi, chiar dacă în cea mai dezvoltată zonă din România, Bucureşti-Ilfov, ritmul de creştere a salariilor va fi uşor inferior mediei naţionale, în termeni de „bani în mână”, diferenţele faţă de restul ţării vor fi tot mai mari.

Astfel, dacă acum în Bucureşti se câştigă, în medie, cu circa 1.100 de lei mai mult decât în regiunea Moldovei, în 2020, diferenţa de salarii dintre cele două regiuni va ajunge la aproape 1.500 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.