Timișorenii propun soluții pentru fluidizarea traficului din Freidorf. Au creat o petiție online

83

Timișorenii care locuiesc în cartierul Freidorf și în satele de la marginea de sud a orașului se plâng de aglomerația excesivă din cartier. Aceștia spun că pe strada Polonă se formează mereu coloane lungi de mașini, mai ales dimineața, din cauza calmatoarelor de viteză instalate la trecerile de pietoni de aici.

Aproape 200 de persoane au semnat o petiție online prin care îi cer primarului Nicolae Robu să instaleze semafoare cu buton în locul calmatoarelor.

”Strada Polonă din Timisoara este drumul care face legătura între satul Utvin și Timișoara, fiind calea de acces în oras din partea de sud-vest a județului (satele Utvin, Sînmihaiu Român, Sînmihaiu German, Peciu, Diniaș, dar și sate mai îndepărtate), dar și din noua direcție generată prin deschiderea traficului Săcălaz-Sânmihaiu Român (folosit ca și centură complementară a Timișoarei, spre Parcul Industrial Freidorf). Mulți dintre locuitorii acestor sate lucrează în Timișoara, iar copiii lor studiază în oraș, făcând naveta. Traseul presupune trecerea prin dreptul Fabricii Smithfield și prin zona blocurilor de vis-a-vis de Fabrica de Zahăr. In aceste locuri, pe strada Polonă, există treceri de pietoni, inainte de care au fost montate calmatoare de trafic. Din păcate, aceste calmatoare presupun oprirea fiecărei mașini, în condițiile în care nu sunt pietoni în zonă, și au următoarele dezavantaje:

• Coloana de masini ajunge pana la panoul de iesire din Timisoara, deci la 500 m de calmatoare, generand risc de tamponare in coloana si poluare;

• Cresterea semnificativa a timpilor de deplasare la locul interventiei pentru serviciile de urgenta: Pompieri, prim-ajutor si ordine publica, conducand la posibile pierderi de vieti omenesti si bunuri;

• Intarzierea mijloacelor de transport in comun, la orele diminetii, si dereglarea programului acestora;

• Demontarea, pe perioada inghetului, a acestor calmatoare, pastreaza riscul de accidente in zona, prin absenta altor mijloace de reglementare a prioritatii si sigurantei la trecerea de pietoni;

• In plus, datorita camioanelor grele, aceste calmatoare se deterioreaza si sunt pericol pentru a taia anvelope sau deforma roti”, scriu inițiatorii petiției.

Oamenii vin și cu soluții pentru a se fluidiza traficul din zonă.

”Sustinem planul dumneavoastra de a fluidiza circulatia si stim ca sunteti in cautare de solutii pentru un trafic inteligent. De aceea, va rugam sa analizati posibilitatea de montare a unui sistem de semafoare comandate cu buton, care sa inlocuiasca aceste calmatoare. Avantajele semafoarelor cu buton sunt:

• Cresterea sigurantei pietonilor angajati in traversare, inclusiv pe durata stationarii autobuzelor in statie;

• Evitarea riscului de ocolire sau trecere in viteza peste calmatoare;

• Fluidizarea traficului si reducerea poluarii”, explică timișorenii.

Chiar și starea calmatoarelor de viteză este una foarte proastă, cum se poate vedea și în fotografii. Rămâne de văzut ce poziție va lua primăria – va înlocui calmatoarele sau va ține cont de opinia oamenilor și va instala semafoare pietonale.

LĂSAȚI UN MESAJ