19.8 C
Timișoara
sâmbătă 30 septembrie 2023

Timișoreanul care luptă pentru sănătatea cardiovasculară a bănățenilor și nu nu numai. El a dezvoltat o aplicație care îi ajută pe pacienți să-și refacă viața

EvenimentTimișoreanul care luptă pentru sănătatea cardiovasculară a bănățenilor și nu nu numai....

Aplicația românească pentru sănătatea cardiovasculară, dezvoltată de timișoreanul Caius Merșa, participă în premieră la un atelier european tematic.

Caius Merșa este artist culinar și antreprenor, iar acum demarat o aplicație complexă, My Cardio Therapist, menită să îi ajute pe oameni să identifice potențialele probleme cardiovasculare.

Problemele cardiovasculare l-au determinat pe Caius Merșa să deschidă ochii spre o nouă lume. Soluția a fost să ia problema în propriile mâini, a mărturisit Caius Merșa, care a suferit un infarct în urmă cu șapte ani.

“Aplicația în sine a pornit din două motive. Doresc foarte mult să ajut și am fost întrebat și ghidat să pot să fac ceva, să dau înapoi pentru ajutorul pe care am primit și norocul pe care l-am avut. În al doilea rând, există o lipsă totală în zona prevenției și reabilitării cardiovasculare în România și e un lucru pe care doream cumva să-l umplu”, spune Caius Merșa.

Ce va face, practic, această aplicație? Va avea grijă de pacienții cardiaci și va avea o componentă de prevenție.

“Aplicația e prevăzută să facă două chestii diferite, care sunt separate de partea clinică a bolii. Partea de prevenție și partea de reabilitare. Sunt cele două chestii la care noi nu stăm deloc bine. Aplicația în sine și modul în care este gândită și organizată poate să ajute pe cineva ori să prevină, ori să își găsească o cale în viață care să fie mai sigură decât ceea ce face până acum. Partea de reabilitare, adică partea de după, e împărțită cumva în toate domeniile care te pot afecta. Eu o numesc reabilitare diferențiată pentru că se ocupă de partea fizică, de partea psihică și de partea socială. E o abordare complet nouă”, spune Caius Merșa.

Ideea e foarte posibilă, însă logistica din spate va avea nevoie de susținere umană, științifică și mai ales financiară. E un proces complex și costisitor, însă realizabil.

“Există două variante. Una este finanțarea privată, a doua este obținerea de fonduri de la Uniunea Europeană prin anumite programe. Există variante să pot accesa niște fonduri sub formă de granturi de programare de la anumite universități, mai ales din nordul Europei, Danemarca, mai exact. Ideea că e nevoie de foarte mulți bani. Prima propunere pe care am făcut-o pentru primul pitch a fost de 1.000.000 euro și dezvoltarea aplicației care va dura cam doi ani. În schimb, am aflat la Lisabona s-au schimbat foarte multe lucruri privind reglementările în domeniu și apoi va fi foarte greu. Va trebui să facem și niște trialuri și a trebui să obținem anumite certificări. E destul de complicat, sună mult 1.000.000 euro, dar banii aceia se împart. Gândiți-vă că în jur de 80.000-100.000 euro vor costa niște certificări. Nu mai vorbesc de partea de programare, de oamenii care programează, care sunt foarte scumpi, pentru că este o chestie destul de complicată”, spune timișoreanul.
Caius Merșa este primul român acceptat la seria de conferințe și ateliere europene Patient Innovation, special dezvoltat pe tehnologia medicală, ocazie cu care a promovat și va continua să marșeze pe proiectul său.

La sfârșitul lunii septembrie, timișoreanul va fi prezent în Barcelona, unde va contura ideea de business din spatele proiectului, iar la început de noiembrie, la Copenhaga, va participa la consolidarea, implementarea și chiar lansarea unui posibil prototip.

Sursa: http://www.radiotimisoara.ro/

Alte subiecte :

Alegeri fără surprize în filiala Timiș a PSD | FOTO-VIDEO

Parlamentarul Alfred Simonis este noul președinte al filialei PSD Timiș cu o majoritate covârșitoare de voturi. De fapt noul președinte este cel vechi tot...

Pianistul Andrei Ivanovich revine la Timișoara cu un recital în memoria lui Dinu Lipatti

Asociația Culturală Salvați Patrimoniul Timișoarei împreună cu Universitatea Politehnica Timișoara organizează, la Sinagoga din Cetate, în data de 3 octombrie 2023, ora...

Crimă oribilă la Timișoara

Citește și :