Timișoara va avea un campus pentru învățământul dual | FOTO-VIDEO

203

De o bună bucată de vreme marile companii, în special cele cu capital extern, se lovesc de o problemă serioasă. Majoritatea forței de muncă ce provine din rândul tinerilor este mult subcalificată pentru noile tehnologii și utilaje. Este și rezultatul unei politici defectuoase în domeniul învățământului profesional ce a fost marginalizat până la desființare. Așa se face că avem o mulțime de ingineri dar nu avem forță de muncă calificată. Cei cu o bună pregătire au preferat să migreze spre angajatorii de peste hotare.

Deși Timișoara este, fără îndoială, un centru economic puternic, pentru această parte de țară, aici ne confruntăm în același timp cu lipsa forței de muncă și multe firme ar vrea să angajeze oameni calificați, ale căror cunoștințe nu se limitează la partea teoretică. A apărut și fenomenul ce dorește o contracarare a calificării și școlarizării deficitare. Școlile cu sistem dual sunt încurajate (poate nu destul) să ofere cunoștiințe teoretice dublate de o practică serioasă. Dar și aceste școli duc lipsă de spații pentru activitățile practice.

O inițiativă comună a primăriei și a mediului universitar timișorean caută (și se pare că au găsit) soluții pentru școlarizarea duală. Chiar în luna trecută parteneri implicați au chemat firmele interesate din zonă să li se alăture în proiectul pentru construirea unui campus dual, acesta fiind primul consorțiu pentru educație profesională din Timișoara. Aici, elevii ar urma să beneficieze de calificările cele mai căutate pe piața muncii, sub îndrumarea directă a firmelor ce au nevoie de lucrători.
În Calea Buziașului urmează să se construiască acest campus dedicat special pentru învățământ dual ce oferă facilități unei întregi regiuni din jurul Timișoarei. Inițial, perioada limită de înscriere pentru firmele interesate să facă parte din acest consorțiu a fost 6 decembrie, însă aceasta a fost prelungită până în 19 decembrie.
Proiectul trebuie să fie aprobat în prealabil pentru a primi bani din Planul Național de Redresare și Reziliență. În cazul în care nu se va împotmoli totul într-un șir lung de acte birocratice și contestații fără de sfârșit ca în multe alte cazuri, investiția va fi finalizată peste patru ani.

Amănunte despre proiectul școlar au oferit reprezentanții universităților implicate găzduiți de primarul Dominic Fritz.
„Acesta este un proiect major, de 21 de milioane de euro, valoarea maximă pentru care putem aplica prin Planul Național de Redresare și Reziliență pentru acest campus regional. Sunt zece campusuri prevăzute în întreaga țară, iar noi ne reunim forțele pentru a câștiga această finanțare. Acest consorțiu este și o cerință formală necesară în vederea obținerii finanțării. Există deja un apel lansat firmelor din Timișoara pentru a se înscrie.
Vreau să subliniez că acesta nu este un proiect al primăriei, ci al orașului, al mediului preuniversitar și universitar și al mediului de afaceri. Lider de proiect va fi Universitatea Politehnica, iar parteneri vor fi primăria și celelalte două universități. Cu acest proiect vom crește atractivitatea Timișoarei pentru regiune. Ne luptăm cu anumite prejudecăți privind învățământul dual, dar e o șansă pentru copii”
, a explicat edilul situația învățământului dual.

Profesorul Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara, a spus că acest campus dual ar putea deveni funcțional în următorii patru ani, urmând să funcționeze ca un hub complementar instituțiilor de învățământ dual din regiune.

„Până acum, învățământul dual nu era considerat foarte atractiv, dar la ora actuală, prin noua Lege a Educației, acesta reprezintă o oportunitate pentru elevi să își continue studiile pe zone tehnice sau similare. Vom face programe de învățământ dual de scurtă durată, care să vină în completarea celorlalte studii. Noi vom merge pe zona de automotiv și telecomunicații”, a detaliat Florin Drăgan.

Dr. Cosmin Popescu, rectorul Universității de Științele Vieții „Regele Mihai I” Timișoara, a adăugat că deja a discutat cu firme de profil pentru oferirea de programe axate pe alimentarea cu apă și problema gestionării apelor uzate, rolul consorțiului fiind să aducă și un aport pe zona resursei umane inclusiv în ceea ce privește aceste domenii încă deficitare.

Prorectorul „Universității de Vest”, Florin Sava, crede că acest campus dual reprezintă unul dintre cele mai ambițioase proiecte din învățământ din ultimii ani și nici măcar nu mai trebuie insistat pe necesitatea lui ci pe construirea cât mai repede. „Nu este ambițios doar din perspectiva valorii investiției, ci se schimbă și filosofia. Acest domeniu are nevoie de mai multă specializare”, a spus Florin Sava.

Domeniile de pregătire avute în vedere acum sunt multe dar se are are în vedere câteva mai urgente:
– de turism și servicii se va ocupa Universitatea de Vest din Timișoara, împreună cu Colegiul Tehnic Emanuil Ungureanu și Colegiul Economic „Francesco Saverio Nitti”;
– de domeniul de automotive, electronică și telecomunicații va fi partenerul Universitatea Politehnica Timișoara, împreună cu Liceul Ungureanu și Liceul Tehnologic Energetic Regele Ferdinand I;
– Universitatea de Științele de Vieții „regele Mihai I al României” va fi partener pentru ingineria mediului, împreună cu Liceul Silvic și Liceul Economic Azur;
– de construcții și energie vor avea grijă Liceul Tehnologic de Vest și Colegiul Electortimiș.

Campusul din Timișoara este unul dintre cele zece campusuri regionale de educație profesională din România, create prin Componenta Educație din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Valoarea proiectului este de cca. 20 de milioane de euro. Viitorul campus ar urma să fie construit pe strada Orion, în Calea Buziașului, pe un teren de cca. 30.000 de mp aparținând primăriei municipiului. Dintre aceștia, de 20.000 mp este nevoie strict pentru campus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.