1.3 C
Timișoara
joi 7 decembrie 2023

Timișoara va avea, curând, noi hoteluri, dar și o taxă impusă turiștilor

Organizația de Management al Destinației din Timișoara, care va lua ființă până la sfârșitul lui octombrie 2023, va putea colecta taxa de turism. Acum se fac demersurile în instanță, iar în 17 octombrie 2023 ar trebui să fie ultimul pas.

Asociația pentru Promovarea Timișoarei, înființată de primărie, își schimbă structura și devine Organizația de Management al Destinației Timișoara. Asta înseamnă că aceasta va avea un buget de promovare important, pentru a putea face promovarea Timișoarei ca destinație turistică. Banii ar putea veni, așadar, și din taxa de turism.

 

„În virtutea noilor prevederi legale, se va modifica parțial statutul asociației. Va rămâne tot o organizație de tip asociație, doar că pe baza legii poate să devină de utilitate publică și să se transforme în ceea ce a prevăzut ministerul ca organizație specializată în promovarea localităților, regiunilor, organizație de management al destinației. În 17 octombrie 2023 suntem citați în instanță, în acest scop. Vom deveni o asociație de utilitate public și vom putea să beneficiem de finanțare din taxa pentru turism. Asociația nu își va păstra numele vechi. Va deveni Organizația pentru Managementul Destinației Timișoara”, a declarat Simion Giurcă, directorul Asociației pentru Promovarea Timișoarei.

Taxa e de doi la sută

Taxa de turism este o taxă locală pe care o percepe Primăria Timișoara din partea celor care vizitează orașul. Aceasta se calculează prin aplicarea unei cote de 2% la venitul din cazare pentru fiecare zi de sejur a turistului.

 

„Taxa o datorează turiștii, adică persoanele care vin și se cazează în toate formele licențiate din Timișoara. Adică la hoteluri, hosteluri, pensiuni, vile, apartamente. Ei o coleactează de la turiști și urmează să o vireze la primărie, de unde într-o proporție mai mică sau mai mare – depunde de hotărârea Consiliului Local, ea poate fi folosită pentru promovara și dezvoltarea turistică a orașului. Până acum nu exista o prevedere legală care să stabilească modul de cheltuire a taxei pentru turist. Schimbarea vine pentru că legea permite acum, s-au făcut pașii, e o procedură și sperăm că am ajuns la ultimul pas”, a mai spus Simion Giurcă.

Noi hoteluri în Timișoara

În ceea ce privește infrastructura de cazare din Timișoara, în ultimele luni s-au deschis deja câteva hoteluri (printre care și hotelul de cinci stele ZET și hotelul de patru stele Branco), dar urmează în scurt timp și altele.

„Este în stare avansată investiția de la fostul hotel Cina-Banatul, din centrul Timișoarei. Se va deschide sub un nume frumos: hotel Opera, la un nivel de patru stele. În momentul în care va fi gata, ei vor dispune de 120 de camere și apartamente. E un hotel cu o capacitate mare, ultracentral, iar Timișoara va avea numai de câștigat. Vor avea un restaurant la parter și unul pe acoperiș. În fază avansată este și noul hotel Galaxy, de lângă Casa Adam Muller Guttenbrunn”, a completat Simion Giurcă.

Sursa: https://adevarul.ro/

Alte subiecte :

Concert de muzică rock și spectacol cu 250 de drone, joi în Iulius Town

Un an plin de evenimente dedicate culturii, în toate formele sale, care au reunit generații și care ne-au demonstrat că arta...

Liberalii se bat cu pesediștii care să le dea mai mulți bani profesorilor! Aceștia ar putea avea salariile majorate cu 20 la sută de...

Liberalii, susținuți de ministrul Finanțelor Marcel Boloș intenționează să propună în bugetul de stat o majorare de 20% a salariilor profesorilor din 2024, susțin...

Citește și :