Timișoara sărbătorește Ziua Drapelului Național! La mulți ani Tricolorului României! FOTO-VIDEO

464

Timișoara a celebrat astăzi Ziua Drapelului Național.

Deși la eveniment au venit puțini timișoreni, cel mai probabil, din cauza ploii torențiale, Ziua Drapelului a fost celebrată de reprezentanții de seamă ai județului. Unul dintre aceștia a fost subprefectul Daniel Cristian Franţescu, care după ce a trecut în revistă garda de onoare, a îngenuncheat şi a sărutat drapelul.

,,Astăzi sărbătorim Ziua Drapelului Naţional. L-aş cita pe Mitropolitul Banatului, care asemăna drapelul cu o icoană, o icoană la care trebuie să ne închinăm chiar dacă suntem în ţară sau străinătate, să-l privim cu respect, este un simbol al statului român care a fost apărat cu multă dârjenie, cu mult sacrificiu de-a lungul timpului.”,  a declarat subprefectul Franțescu.

Ploaia a căzut necontenit in dimineața de luni, însă spre finalul evenimentului, o rază de soare şi-a făcut apariţia, odată cu retragerea gărzii şi a fanfarei militare.

Ziua de 26 iunie este considerată Ziua simbolului naţional al României, după cum a precizat și preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Călin Dobra: ,,26 iunie, Ziua Drapelului Naţional, simbolul numărul unu naţional, la anul 1848 Guvernul Revoluţionar a decretat ca tricolorul României să fie roşu, galben şi albastru, ceea ce presupune cele trei culori reprezentate în mod egal, ca un principiu al egalităţii, şi, cel mai important e ca acest tricolor să fie reprezentat de toţi românii de pretutindeni. Este o zi foarte importantă. Este o zi în care trebuie să ne aducem aminte de unitatea românilor, o zi în care trebuie să transmitem un mesaj foarte clar, un mesaj de unitate, un mesaj de solidaritate faţă de ceea ce înseamnă România”.

Garda de onoare, formată din jandarmi ISU şi militari ai Garnizoanei Timişoara, a fost de asemenea prezentă la eveniment, sub directa comandă a colonelului Cristian Dinulică. Acesta a declarat: ,,Pentru toţi românii Ziua Drapelului reprezintă o zi deosebită, cu atât mai mult pentru noi, pentru militari, drapelul reprezintă simbolul onoarei şi al demnităţii naţionale, reprezintă România. Este o icoană, aşa după cum spunea şi Mitropolitul Banatului pe care noi o respectăm cu sfinţenie, iar transpunerea drapelului naţional în drapelul de luptă al fiecărei unităţi este o mândrie şi o onoare pentru noi , pentru militari şi îl apărăm cu preţul vieţii noastre de fiecare dată”.

Ziua de 26 iunie a fost proclamată Ziua Drapelului Național prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998.

Istoria Tricolorului începe în 1848. În forma pe care o are şi astăzi, drapelul a fost adoptat în 1867, în timpul domniei lui Carol I: albastrul apare lângă hampă, galben în mijloc, roşu în partea exterioară.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ