Timișoara nu are un muzeu de istorie, dar se vrea Capitală Culturală Europeană. CJT ar vrea fonduri europene, dar nu ştie dacă e în stare să facă proiectul-VIDEO

327

Castelul Huniade, una dintre instituțiile culturale reprezentative ale orașului de pe Bega, este în reabilitare de 10 ani. În ultimele trei luni, conducerea Consiliului Județean Timiş declară că a analizat în profunzime situația anumitor instituții culturale, care necesită atenție.

Principalele instituții vizate au fost Muzeul Național al Banatului și Muzeul de Artă. În ceea ce privește Muzeul Național al Banatului, Consiliul Județean Timiș dorește să acceseze fonduri europene, pe măsura 5.1. Proiectul de reabilitare al zonei de Nord-Vest, a muzeului, se ridică la suma de 5 milioane de euro.

”În acest moment am avea posibilitatea să depunem un proiect pentru accesarea fondurilor europene. A mai fost semnat un contract de finanțare cu același obiectiv, Castelul Huniade, dar cu o valoare dublă. Proiectul nu s-a implementat, s-a pierdut. Termenul limită pentru depunerea dosarului este de 25 noiembrie. Conform ultimului act adițional semnat cu constructorul muzeului, termenul limită de finalizare a lucrărăii este 17 decembrie”, spune Roxana Iliescu, vicepreședinte CJT.

Consiliul Județean trebuie să depună eforturi foarte mari pentru respectarea termenelor limită și pentru aprobarea fondurilor europene. Lucrările demarate din cadrul muzeului nu sunt într-un termen favorabil. Asta o spune și numărul anilor de când se lucrează acolo.
Proiectul care va fi depus în 25 noiembrei trebuie să conțină o expertiză tehnică a întregii clădiri, care să releve tot ce a fost executat până acum, plus alte numeroase documente. Avizul de funcționare trebuie obținut din nou, pentru că este un alt proiect demarat.

”Ne-am gândit să întocmim un proiect care să aibă în vedere doar partea de nord-vest a Castelului Huniade, fiindcă că am avea un orizont de timp mai scurt, pentru a da acces publicului. Dacă luăm în considerare întregul muzeu, am avea parte de un timp mult mai îndelungat. Am demarat toate procedurile necesare până acum, dar e un mare semn de întrebare după analiza pe care am făcut-o, în ceea ce privește capacitatea de a depune în acest an. Semnul meu de întrebare se raportează la expertiza tehnică, care nu este finalizată, și dacă, după ce vom trage linie, ceea ce avem în documente va corespunde cu ceea ce s-a executat în fapt. Dacă totul va fi așa cum ilustrează actele, doar atunci vom avea șanse să implementă proiectul”, adaugă Roxana Iliescu.

Accesarea fondurilor europene necesită analize complete, iar dacă documentele întocmite de CJT, nu corespund cu lucrările realizate fizic, în decurs de 10 ani, la Castelul Huniade, proiectul nu se va încadra în termen. În opinia conducerii CJT sunt șanse mari ca proiectul să nu fie gata până în 25 noiembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.