Timişoara, mon amour!

1160

Întrebaţi orice persoană din lume dacă a auzit de Timişoara şi vă va răspunde imediat : 1989!

Întrebaţi orice român ce înseamnă pentru el Timişoara şi vă va răspunde fără să stea o clipă pe gânduri: cel mai european oraş al României. Sau: toleranţă! Sau: Proclamaţia de la Timişoara!

Întrebaţi cum se simte un locuitor al Timişoarei de etnie maghiară, germană, sârbă, evreiască şi, mai mult ca sigur, toţi vor spune fără să clipească: timişorean!

Întrebaţi orice timişorean cum îşi defineşte oraşul şi va oferi o metaforă imediat: Oraşul Florilor!

Iar dacă ar fi să întrebăm împreună cum am putea defini Timişoara într-un singur cuvânt, eu cred că cel mai potrivit cuvânt ar fi: o minune!

Dar dacă ar trebui să îi povestesc cuiva care nu știe nimic despre orașul meu, ce i-aș spune în, cel mult, șapte paragrafe?

Cred că i-aș spune așa:

 1. Că primul document oficial datează din anul 1266, când se menţionează Cetatea Tymes alături de alte aşezări şi domenii feudale din comitatele bănăţene.
 2. Că primii care numesc oraşul Temeswar sunt maghiarii. Și că Regele Carol Robert și-a stabilit reşedinţa regală la Timişoara între anii 1315 şi 1323.
 3. Că episodul cel mai dramatic al istoriei Timişoarei se petrece între anii 1509‑1511 când o devastatoare epidemie de ciumă s-a abătut asupra cetății şi a răpus o treime din populaţie.În semn de recunoştinţă către Dumnezeu, după încetarea epidemiei, locuitorii oraşului au înălţat monumentul Sfintei Treimi.
 4. Că prima minune s-a petrecut în vara anului 1514, când oastea ţăranilor condusă de Gheorghe Doja a pătruns în cetate, iar Doja a fost martirizat în Piaţa Maria. Potrivit legendei, când Doja a fost supus acelor chinuri inumane, călugării au zărit în văzduh, coborând, chipul blând al Sfintei Fecioare Maria. Zguduiţi şi profund impresionaţi, călugării au fixat pe locul supliciului, într‑o cutie de sticlă, icoana Sfintei Fecioare Maria, devenit, de atunci loc de pelerinaj şi de reculegere.
 5. Că după ce, timp de 164 de ani, Timişoara a stat sub turci, Eugeniu de Savoya a eliberat cetatea în 18 octombrie 1716.
 6. Că, în 28 iulie 1919, în Timișoara a fost instaurată administrația românească. Iar în 3 august și-au făcut intrarea solemnă în oraş unităţile Armatei Române, în Piaţa Domului, numită de atunci Piaţa Unirii.
 7. Că a treia minune s-a consumat în Decembrie 1989, când timişorenii s-au ridicat împotriva regimului criminal al lui Ceauşescu.Există Dumnezeu; Cu noi este Dumnezeu; Armata e cu noi; Jos Dictatura; Jos comunismul; Nu plecăm acasă, morţii nu ne lasă; Să fie judecat, aicea, în Banat. Și că toate aceste cuvinte ale unui curaj nebun au însemnat 119 oameni ucişi, 485 răniţi şi peste 800 de arestaţi şi maltrataţi.

5 COMENTARII

 1. „Întrebaţi orice român ce înseamnă pentru el Timişoara şi vă va răspunde fără să stea o clipă pe gânduri: cel mai european oraş al României. ”
  Hahaha, asta-i o glumă! Poate că prin anii ’90 mai inghițea aşa ceva vreun gura-cască. Astăzi „orice român răspunde fără să stea o clipă pe gânduri” astfel: „turnulețe, turnulețe…”. In spațiul Internet se fac tot felul de glume pe seama oraşului şi a baştinaşilor. Apropo, dacă nu ştiați, catedrala din Timişoara a primit incă două turnulețe după ce a fost retrocedată urmaşilor unui conte local pe nume Căldăraş Becam Zidan. Restul este… „poezie pură in şapte paragrafe”.
  Sunt şi fotografii, ca să fie totul clar, mai clar decât pot fi o mie de cuvinte:
  http://www.timesnewroman.ro/files/attach/images/127/401502/piata_operei_timisoara.jpg

 2. Dacă mă întrebați pe mine,voi răspunde fără să stau o clipă pe gânduri-TIMIȘOARA este pentru mine ceace e Meca pentru un Musulman.

  • Timisoara… Mecca (nu „Meca”!)… musulman… suna amenintator! 🙂
   Sa ne asteptam la „talibani banateni” disperati, coplesiti de sentimentul propriei neputinte si mediocritati, care poarta centuri cu explozibil si se auto-detoneaza pe Magheru sau pe Calea Victoriei?

 3. bre regateanu din tine si care este.. ati facut praf tara asta cu politica voastra de mitici si miticari.. zero educatie pe voi, sunteti niste hoti toti! stirile din zona voastra spun totul despre voi.. ardeti de vii ca tortele la voi in orasul vostru, va dati cu barca prin oras la o ploaie, cad pomii pe voi si vara si iarna.. etc.. vai de voi..

 4. bre regateanul care este.. mai bine taci.. vezi ti de hotiile de la tine din targ ca e mai bine asa si .. mai o treaba .. puneti mana pe educatie, ca e zero pe la voi pe acolo..

LĂSAȚI UN MESAJ