Timişoara, Capitală Culturală Europeană – titlul vine cu nevoia de bani

314

Bucuria adusă de câştigarea titlului de Capitală Europeană a Culturii 2021 este mare, dar aplauzele şi felicitările nu aduc fondurile necesare pentru a pregăti oraşul ca peste 5 ani să fie cu adevărat centrul cultural al Europei. Primăria Timişoara se bazează pe bugetul local, dar şi pe sprijinul Consiliului Judeţean Timiş, a Guvernului şi a Uniunii Europene.

„Ne bazăm pe cei 20 milioane de euro de la bugetul local şi cei 5 milioane de euro de la Consiliul Judeţean Timiş. Până la 48,5 milioane de euro mai este cale lungă. Avem posibilitatea de a accesa bani pe proiecte europene, dar şi Guvernul trebuie să ne sprijine. Încercăm să implicăm şi mediul privat în proiect. Am discutat cu premierul Dacian Cioloş şi m-a asigurat de tot sprijinul”, a declarat Nicolae Robu, primarul Timişoarei.

Pentru a pregăti oraşul, edilul şef are de gând să înfiinţeze o structură în Primăria Timişoara dedicată implementării proiectelor angajate pentru Timişoara Capitală Europeană a Culturii.

Robu spune că Guvernul, acum că Timişoara devine capitală pe toate planurile, îşi va schimba atitudinea chiar şi în ceea ce priveşte construirea centurii de ocolire a oraşului.

„Nu o să vină turiştii în 2021 să stea în ambuteiaje în trafic. Am discutat cu prim ministrul Cioloş şi mi-a promis că ne va sprijini. De la Guvernul României va trebui să primin nu 20 de milioane, ci mult mai mult. Centura trebuie să intre între priorităţile Guvernului. Noi nu am prins-o în proiect, dar ea trebuie făcută”, spune Robu.

LĂSAȚI UN MESAJ