Timișoara ar putea intra într-o regresie periculoasă

1147

În opinia mea, colapsul financiar de la Colterm reflectă faptul că Timișoara „beneficiază” în acest moment de un primar și de un Consiliu Local care trăiesc într-o altă lume. Drept urmare, Colterm-ul nu are în acest moment nici contracte și nici bani pentru a achiziționa cărbuni și gaz natural în scopul furnizării de apă caldă și de căldură pentru circa 56.000 de beneficiari.

În aceste condiții, recenta sarabandă de declarații de intenții ale primarului Timișoarei reprezintă o excelentă proză SF! Pentru că aceste declarații de intenții privind deblocarea Colterm-ului, un minotaur financiar intrat în insolvență, sunt pur și simplu fanteziste!

În primul rând, soluția ,,genială” propusă de actualul premier, finanțarea achizițiilor extrem de costisitoare și de poluante ale Colterm prin credite guvernamentale pe termen scurt, ar determina doar o prelungire a agoniei acestui minotaur și nu o soluție viabilă.

În sfârșit, „retehnologizarea” Colterm, un proiect intens mediatizat de primarul Timișoarei, reprezintă o „soluție” la fel de nefezabilă financiar. De ce? Pentru că un proiect atât de costisitor nu va putea fi finanțat nici din bani publici și nici prin PNNR, întrucât CE nu va accepta un asemenea proiect care contravine flagrant politicii ecologice a CE. Iar dacă acest proiect va fi finanțat cu bani cotnractați de la Banca Mondială, atunci Primăria Timișoarei va intra în scurt timp în faliment datorită unor costuri nerambursabile.

În acest context vicios, cred că singura soluție viabilă o reprezintă desființarea Colterm și substituirea outputurilor sale printr-o altă tehnologie. Mă refer la centrale termice cu gaz natural care să asigure necesarul de apă caldă și de căldură la nivelul scărilor de bloc, al blocurilor și al locuințelor individuale care sunt racordate în prezent la Colterm. La fel ca în Germania, de pildă.

În caz contrar, Timișoara va intra foarte rapid într-o regresie periculoasă…

LĂSAȚI UN MESAJ